Потурбуйтесь про здоров'я: кременчужан закликають зробити щеплення від дифтерії

15.11.2019, 07:15 Переглядів: 5 802

 

Щепитися можна безкоштовно у свого сімейного лікаря

Кременчуцьке міськрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає кременчужан вакцинуватися проти дифтерії. Для цього треба прийти до свого сімейного лікаря, зробити щеплення можна безкоштовно. За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні є вдосталь вакцин.


Після спалаху кору, яким тільки за перші 9 місяців 2019 року перехворіло більше 58 000 людей, в Україну повернулась дифтерія.


Нові спалахи захворювання серед населення лікарі пояснюють низьким рівнем захисту (відсутністю щеплень). За даними Центру громадського здоров'я, за дев'ять місяців 2019 року щепленими від дифтерії є лише 59% дітей до року та 52% дорослих.



Українські лікарі добре знають, якою небезпечною може бути дифтерія. У 90-ті роки через масову відмову від вакцинацій Україна вже пережила епідемію дифтерії. Тоді, за даними МОЗ, захворіли 20 тис. людей, а майже 700 - померли.


Станом на 28 жовтня цього року в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії, із яких 18 – протягом жовтня. П’ять випадків дифтерії підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.


Перший випадок дифтерії зафіксовано першого серпня – захворіла 21-річна фармацевт з Хмельницького. Вона вакцинувалася у дитинстві, але пропустила планове щеплення у 16 років. В середині жовтня в Ужгороді з симптомами дифтерії шпиталізували 15 іноземних студентів. Потім на дифтерію захворів дев’ятирічний учень одного з ліцеїв Києва.


Днями Міністерство охорони здоров'я повідомило про лабораторно підтверджений випадок дифтерії у 47-річного жителя Тернопільської області. Він вакцинувався два роки тому, але невідомо, чи мав щеплення до цього. Проте у МОЗ зазначають, що введена 2017 року вакцина таки запобігла ускладненням.


Статистика випадків дифтерії в Україні:

  • 2011 рік – 8 випадків;
  • 2012 – 5 випадків;
  • 2013 – 6 випадків;
  • 2014 – 4 випадки;
  • 2015 – 2 випадки;
  • 2016 – 4 випадки;
  • 2017 – 0 випадків;
  • 2018 – 10 випадків.


Як можна захворіти на дифтерію?


Збудником хвороби є дифтерійна паличка, яка виробляє токсин. Вона дуже стійка і може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб.


Джерело інфекції – хвора людина або носій збудника. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Тобто в цей час людина може заражати інших і навіть про це не знати.


Збудник передається переважно повітряно-крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту, якими користувався хворий.


Які симптоми дифтерії?

 

Перші симптоми дифтерії нагадують ангіну:

  • підвищення температури;
  • біль у горлі;
  • ускладнення дихання та ковтання;
  • осиплість голосу.


Проте одна із головних ознак – це наліт на уражених інфекцією органах. Зазвичай – це мигдалини.


Перші 2-3 дні захворювання цей наліт буде білого кольору, але з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо хворий спробує видалити цей наліт, то утвориться рана, яка почне кровоточити, але через деякий час на цьому місці знову з’явиться сіро-білий наліт.


Крім того, при захворюванні дифтерією з'являється специфічний запах з рота, збільшуються лімфатичні вузли та набрякає слизова оболонка носоглотки.

 

Як врятувати себе від дифтерії?


Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих. Важкий перебіг хвороби можливий за відсутності антитіл до токсину, які виробляються завдяки щепленню.


Згідно з календарем профілактичних щеплень, у 2, 4 та 6 місяців дітям роблять щеплення вакциною АКДП. Ревакцинацію проводять у 18 місяців та у 6 років. Потім у 16 років щеплення робиться вакцинацією АДП-М, а після цього ревакцинацію треба повторювати кожні 10 років.


При цьому, як зазначають у Центрі громадського здоров'я, вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через 1-1,5 років не гарантує захист від інфікування, але хвороба у щеплених людей буде протікати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень.


За статистикою, 50 з 1000 інфікованих помирають. Саме через високу смертність дифтерію вважають небезпечнішою за кір. Навіть попри своєчасне лікування, близько 20% хворих помирають. Натомість вакцинація проти дифтерії дуже ефективна, вона запобігає розвитку захворювання та ускладнень.


Тому Кременчуцьке міськрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області закликає кременчужан прийти до сімейного лікаря і зробити щеплення, це безкоштовно.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх