Відлуння #картопляпо47: депутати взялися навести лад у договорах на закупівлі за бюджетні гроші у Кременчуці

12.07.2019, 11:01 Переглядів: 2 233

Бюджетна депутатська комісія дослухалася до активістів і наполягає на тому, щоб договори про закупівлю товарів та послуг за бюджетні гроші обов'язково містили специфікацію, де вказана номенклатура товару, ціна за одиницю та інші історні умови

Спочатку була #картопляпо47

11 червня у виконкомі засідала бюджетна депутатська комісія. Її голова Олександр Плескун запросив на засідання представників тендерних комітетів комунальних підприємств та закладів і громадських активістів ГО «Європейський клуб», які підняли питання про якість договорів, які укладають у результаті публічних закупівель кременчуцькі замовники товарів та послуг.

Так, представниця ГО «Європейський клуб» Лариса Гориславець, яка моніторить публічні закупівлі у системі ProZorro, неодноразово звертала увагу депутатів на якість договорів. А саме: часто договори, укладені за результатами допорогових закупівель (тобто у тих випадках, де тендер не проводився) не містять специфікації: тобто з них не можна дізнатися ні про кількість закупленого товару, ні про ціну за одиницю, ні про номенклатуру, на про асортимент товару (якщо купується одразу кілька позицій).



Про скандальну закупівлю із цього розряду на початку червня писав «ТелеграфЪ»: керівництво дитячого табору «Зоряний» уклало угоду на закупівлю картоплі. Договір не містив інформації ні про кількість товару, ні про ціну за кілограм — лише загальна сума ціни за партію. Це була допорогова закупівля. Втім, у звіті про неї на ProZorro була вказана кількість тон картоплі: і ми порахували, що один кілограм за цією угодою мав би коштувати 47 гривень. Публікація мала резонанс, реакція керівництва табору не забарилася: нам привезли накладні на товар, де ціна картоплі по 12,95 гривень. Заступник директора табору заявив, що помилився з кількістю тонн картоплі, оприлюднюючи звіт.


На наше питання, чому сам договір не містить специфікації (ціни, кількості товару) заступник директора табору Віталій Явтушенко заявив: немає прямої вимоги у Законі «Про публічні закупівлі».


- Нехай юридичний відділ (виконкому — ред.) розробить типовий договір, ми будемо робити, питань нема. Я згоден, що в даному випадку варто було б показати ціну на товар, - заявив тоді «Телеграфу» Віталій Явтушенко, заступник директора табору.


Публікацію про картоплю швидко поширювали у Фейсбуку, а Лариса Гориславець створила хештег #картопляпо47, під яким розповідала й про інші подібні закупівлі та «конспіративні» угоди, де не вказані ціна, кількість товару або перелік робіт.



Під час засідання комісії Лариса Гориславець розповіла, що ГО «Європейський клуб» надіслало низку запитів на інформацію щодо незрозумілих договорів: просили специфікацію. Натомість (зокрема, і від виконкому) отримали відповідь, що така інформація не створювалася... Тож неможливо дізнатися, наприклад, що входить до послуги про забезпечення протягом року культурно-масових заходів звуковим обладнанням: яка кількість заходів? Яка тривалість? І як без цього формується очікувана вартість послуги?

Чого хоче голова бюджетної комісії

 

Бюджетна комісія не вперше збирається з приводу договорів: її голова Олександр Плескун вже давав доручення юридичному департаменту виконкому розробити типову форму договору, яка міститиме і специфікацію товару. Проте юридичний департамент виконкому не знайшов можливості це зробити, про що доповів письмово голові бюджетної комісії.


З цього приводу було багато дискусій під час засідання бюджетної комісії. У тому числі відчувався і спротив представників тендерних комітетів. Вони наполягали, що специфікація — не обов'язковий елемент договорів, які укладаються на допорогових закупівлях.


- Договір має бути зрозумілим усім кременчужанам (скільки й чого купили) та містити суттєві умови, - підкреслив Олександр Плескун.


На час засідання комісії керівник юридичного відділу Валерій Мірошниченко дещо змінив свою думку: він заявив, що форми примірних договорів (є юридичні нюанси між визначенням типовий та примірний) таки можуть бути. Але розробляти їх, на його думку, має робоча група, куди, крім депутатів, ввійдуть представники тендерних комітетів підприємств. Валерій Мірошниченко погодився очолити цю робочу групу.


Посилення вимог до договорів, за якими перераховуються бюджетні гроші, підтримала й віце-мер Тетяна Неіленко.


- Я вважаю, що у договорах повинні бути прописані й терміни гарантії на товар, - наголосила вона, зауваживши, що при закупівлі техніки буває так, що вона пропрацювала тиждень, або місяць, а замовники вже просять додаткові гроші з бюджету на ремонт.


Врешті після дискусій вирішили, що робоча група займеться розробкою примірних договорів. Через тиждень їх мають обговорити з представниками тендерних комітетів. Через місяць — підготувати проект рішення міської ради, яким мають бути затверджені форми примірних договорів та рекомендації замовникам.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх