10 дурнуватих запитань до алкоголіка

4.04.2019, 15:31 Переглядів: 11 971 Коментарів: 4

 

Якщо у вас були дурнуваті запитання до алкоголіків, але ви соромились запитати, то ТЪ зробив це за вас

- Чому алкоголіки п’ють?
- У нас же у всіх однаковий сценарій: спочатку добре, потім втрата роботи, втрата здоров’я, втрата сім’ї. Добре, якщо лишився живий. У алкоголіків невеликий вибір: психлікарня, тюрма або кладовище, в кращому випадку. Коли мене питають: «Чого ти п’єш?», я згадую «Три мушкетери», коли Портос відповідав, що «Я дерусь, потому что я дерусь». Так ось, я п’ю тому, що я – алкоголік. Для алкоголіка пити – це нормальний стан. Такий же, як поїсти, поспати, помити руки. Він не може не пити. Він все зробить для того, щоб пити. Ходитиме на роботу, щоб заробити грошей, щоб можна було пити. Вдома буде сім’янином, батьком, чоловіком, але лише для того, щоб пити.


- Але ж усі п’ють, чому алкоголіки просто не зупиняться?
- І п’яниця і алкоголік – п’ють. Можуть пропити все з дому, можуть валятися на вулиці і таке інше. Але настає момент в житті, коли п’яниця розуміє, що треба перестати пити і він може це зробити. Може кинути, зупинитися. Сам. Алкоголік не може. Алкоголізм – смертельна невиліковна прогресуюча хвороба, яка призводить до летальних наслідків. При потраплянні в організм найменшої дози алкоголю запускається «синдром тяги», і він вже не може зупинитися, доки не відрубиться. Алкоголік не може контролювати цей процес на фізичному рівні. І ще у алкоголіка є «божевільне алкогольне мислення», яке будь-яку ситуацію може обернути таким чином, що єдиний вихід – пити. Ти прекрасно розумієш, що, якщо вип’єш, то дружина сваритиметься, мати плакатиме, син не розмовлятиме, колеги не поважатимуть, але твій мозок все одно переконає тебе взяти першу чарку.


- Чому алкоголіки не визнають, що хворі?
- Алкоголік може поставити собі діагноз лише сам. Адже хто б не сказав мені, доки я пив, що я алкоголік, я б усіх посилав куди подалі, ображався або сварився. Адже алкоголік у нашій свідомості – це страшний, смердючий дід із червоним носом, який спить на вулиці під магазином. А я ж не такий! У мене є дім, сім’я, робота, машина, вища освіта – та я красунчик просто! Самі ви – алкоголіки. Це один із найбільших обманів «алкогольної свідомості», яка каже тобі, що ти нормальний, доки ти п’єш кожен день.


- Чому алкоголіки часто стають агресивними?
- Алкоголік – людина без шкіри. Він може завестись з півоберта, він вразливий і дратівливий. Це хвороба така, зараза! Адже таким чином ти дозволяєш собі пити. Тебе ж образили – випий! Ніхто навколо, крім тебе самого, не може примусити тебе пити. І ніхто не винен у тому, що ти п’єш. Виправдання завжди можна знайти.


- Алкоголь змінює свідомість. Я ж коли п’яний, то я і найкрасивіший, і найсильніший, і найсправедливіший. А без алкоголю я хто? Я жалюгідний, роздавлений, нещасний у всьому винний тарган. Звичайно, мені краще, коли алкоголь захищає мене від реальності. І я піду на все, щоб знову стати цим супер-чоловіком, замість таргана. Але це ілюзія. і довго жити в ній не можна. Не алкоголь твій головний ворог, а власний егоцентризм - переконання, що всі тебе ображають, всі тобі винні і тому весь світ має крутитись навколо тебе. А якщо це не так – то тебе не цінують, тому йди і напийся. З горя. Аж ось ти випив і знову став найкращим і тобі на всіх пофіг. Щоб цього досягти, ти готовий переступити через будь-кого і будь-що. Гординя й егоїзм – біда всіх алкоголіків. Вона заважає звернутися по допомогу. Ти можеш їх перемогти, лише коли зрозумієш, що перед алкоголем ти – ніщо. Він сильніший за тебе. Тобі потрібен хтось, хто підкаже, як його перемогти. І коли я зрозумів, що я закінчений алкаш 1 шт, і що я сам не можу кинути пити, я відчув, що мені потрібна вища сила, яка допоможе. Спочатку цією силою була група.


- Доки п’єте, ви розумієте, що це погано?
- Мій мозок алкоголіка був запрограмований на самознищення. Я чудово розуміла, що я можу втратити роботу, сім’ю, дітей, життя… Але моє «алкогольне мислення» штовхало мене пити, не дивлячись ні на що. Я завжди знаходила привід випити: бо начальник мало платить, бо діти не слухаються, бо сестра не поважає, бо сусідка тикає пальцем. Я знаходила купи приводів для жалості до себе і звинувачувала всіх довкола. Але це замкнене коло. Програма «12 кроків» вчить мене перепрограмовувати свій мозок, прийняти, що якщо я здатна на помилки, то і люди навколо мають на це право. Світ не повинен танцювати під мою дудку. Це допомагає. З мого життя не зникли проблеми, смерті близьких чи труднощі, але я більше не тікаю від них у чарку.


- Вам подобається бути тверезим чи хочеться знову запити?
- Був випадок, коли я не пив більше двох років. Я змінив горілку на казино. Але мені щастило – я програв за 2 роки лише 400 гривень. Але ж я вів себе гірше, ніж коли бухав. Злий був, як собака. Дружина казала мені, що краще б уже пив! Така тверезість не була для мене радісною – я змінив одну залежність на іншу. А зараз я знаю, що тверезість має бути радісною, а якщо це не так, то ти робиш щось неправильно.


- Ми проводимо багато заходів, щоб показати, що можна жити без алкоголю: форуми, автопробіги, їздимо у табір на море. Ми все робимо без алкоголю: ходимо на шашлики, їмо креветки, граємо у волейбол. І нам це подобається!


- Для чого ви рахуєте дні?
- Ми оголошуємо свій термін тверезості для того, щоб собі нагадати, хто я, і щоб новачок, який прийшов на групу, зрозумів, що люди можуть так довго не пити. Коли я прийшов і почув, що так можна, мені теж захотілося спробувати.


- Чи можуть близькі люди допомогти або нашкодити алкоголіку?
- Близькі можуть тобі допомогти, якщо розумітимуть, що ти – хворий. І прийматимуть твою хворобу. Вони завжди хочуть, щоб ти кинув, але рідко знають, як жити з тобою тверезим.


- Люди, які живуть з алкоголіком, теж глибоко хворі і нещасні. Доки ти хворієш алкоголізмом, вони хворіють з тобою. Все життя прожити з алкашем – це ж жах! І ось він кидає пити і починає потроху одужувати, духовно рости, приходити до тями, а дружина вже не знає, як із ним таким жити. Вона вміє жити лише з алкашем, няньчити його. І доки алкоголіку стає краще, якщо вона не одужує разом із ним, то їй стає гірше. Всі напрацьовані роками моделі поведінки руйнуються і необхідно будувати нові. Часто сім’ї, які пережили алкоголізм, розпадаються після того, як алкоголік кинув пити. Для співзалежних також існують групи, де збираються родичі алкоголіків і проходять свої «12 кроків».


- Як не зірватися?
- Алкоголік не повинен бути голодним, бо коли голодний – зразу хочеться випити. Не повинен бути злим – це розкіш для звичайних людей, а мене злість приведе до чарки. Не повинен бути перевтомленим, бо хочеться швидко розслабитися, а найшвидше зняти стрес – випити. І одиноким не можна бути, бо одразу з’явиться пляшка. І не можна занадто серйозно ставитися до себе самого і до тих, хто навколо тебе.


- Ви проходите ті ж 12 кроків, що й американці в кіно?
- Програма «12 кроків» вигадана давним-давно засновником АА. Вона не релігійного, але духовного змісту. Згідно з цими 12 кроками я маю змінити себе. Ніхто не змушує мене її виконувати, але я сам хочу, адже я бачу людей, яким вона допомогла. І я їм вірю, бо вони – теж алкаші. Вони знають, як взимку о 5 ранку ходити на точку. А психологи – не знають. Якщо я теж хочу бути тверезим, радісним і щасливим, а не п’яним, злим і нещасним, значить, я теж спробую пройти ці 12 кроків.



Розклад зборів АА


Група «Міст»

(вул.Миколаївська, 1А «АТО Майдан Кременчук»)

Пн, Чт, Пт 18.00–19.30
Тел.:097-427-05-05, 050-788-63-32

Група «Європейська»

(вул. Сумська, 82, зуп.«Водоканал», католицький костел)

Вт 18.30 – 20.00
Сб 13.00 – 15.00
Тел.:068-974-53-12

Група «Магніт»

(Наркодиспансер, вул. Ціолковського, 7Б)


Пн, Ср 18.00 – 20.00
Сб 16.00 – 18.00
Тел.:097-500-96-30

Алкоголізм – це хвороба


Про те, що таке алкоголізм та як із ним боротися, ми запитали у практичного психолога Кременчуцького наркодиспансеру Ірини Георгіївни Берлізової.


Алкоголізм – це органічне невиліковне ураження клітин головного мозку, хронічне психічне захворювання, яке супроводжується несвідомим потягом до алкоголю. Алкоголік втрачає контроль над кількістю випитого, потребує збільшення доз спиртного, потрібних для досягнення задоволення, страждає на похмілля та провали в пам’яті на події, які відбувались у період сп’яніння.


- Які методи лікування наразі вважаються найефективнішими?
- Професіонали з різних країн багато років пропрацювали з залежностями, випробували різні методи та дійшли висновку, що найефективнішими способами є групи самодопомоги АА і Мінесотськая модель.


- Як лікують алкоголіків у наркодиспансері?
- У Кременчуцькому наркодиспансері взята за основу Мінесотська модель лікування залежностей, розроблена в США в 40-і роки. Вона передбачає об’єднання зусиль різних фахівців: лікарів, психологів, соціальних працівників, волонтерів АА, духовенства, залучення родичів. Лікування добровільне, індивідуальне і комплексне та відповідає затвердженим протоколам надання наркологічної допомоги населенню України. Основними вважаються два етапи. Перший - це інтенсивна терапія гострих станів, коли нарколог займається медикаментозним лікуванням із застосуванням психотропних препаратів. Детоксикація триває від 3 до 10 днів, залежно від тяжкості стану хворого. Медикаментозна допомога є необхідною умовою початку лікування, але вона мало чим сприяє довготривалій відмові від вживання алкоголю. На другому етапі лікування проводиться групова та індивідуальна психологічна робота, спрямована на подолання заперечення хвороби, розуміння концепції алкоголізму, прийняття відповідальності за своє життя і необхідності особистісних змін, побудова сценарію тверезого життя, профілактика зриву. Проводяться консультації з родичами і сімейна системна психотерапія. Перебуваючи в стаціонарі, хворі знайомляться з Програмою «12 кроків», її традиціями і основами, вивчають перший крок, тричі на тиждень відвідують групу самодопомоги АА.


- Чим допомагає АА?
- Оскільки хронічний алкоголік повністю втрачає контроль над випивкою, основною метою цієї спільноти є збереження тверезості, повна відмова від вживання спиртних напоїв, а також допомога іншим у вирішенні цієї проблеми. Регулярне відвідування зборів допомагає залишатися тверезим навіть тим учасникам груп, які лінуються працювати за програмою 12 кроків АА. На зборах учасники діляться своїм досвідом, розповідають про те, ким були, що з ними сталося і що допомагає їм не зірватися. У роботі груп використовується програма «12 кроків АА», яка допомагає досягти повної психологічної перебудови людини, повернення життєвих цінностей і духовного зростання. Вона дозволяє поглянути на суть хвороби і на самого себе, проаналізувати свої міжособистісні контакти, змінити коло спілкування. Я знаю кременчужан, які довгі роки безуспішно боролися з хворобою, і всі на них поставили хрест. Відвідуючи спільноти АА, вони домоглися від 1 до 9 років тверезості. Я також знайома з алкоголіками з інших міст, які не п’ють уже 30 років.



Сподобався матеріал – преміюй автора!

5168755416652952 (ПриватБанк)


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

767
4 квітня 2019 16:53

А я весь день думаю, чего не хватает? И точно! После прочтения статьи понял - пива!


10 10
36
4 квітня 2019 19:33

- Як не зірватися?

- Алкоголік не повинен бути голодним, бо коли голодний – зразу хочеться випити. Не повинен бути злим – це розкіш для звичайних людей, а мене злість приведе до чарки. Не повинен бути перевтомленим, бо хочеться швидко розслабитися, а найшвидше зняти стрес – випити. І одиноким не можна бути, бо одразу з’явиться пляшка. І не можна занадто серйозно ставитися до себе самого і до тих, хто навколо тебе.

Как не сорваться? Алкоголику лишь нужно осознать, что алкоголь не утоляет голод (а обостряет его), не делает добрее (жестокость и насилие с алкоголем в одной упряжке), не расслабляет (а просто угнетает функции нервной системы), не избавляет от одиночества (едва ли пьяный человек симпатичнее себя же, только трезвого). Всё, что нужно - перестать себя обманывать и видеть в бутылке решение, а не проблему.


4 2
240
4 квітня 2019 21:10

Цитата: JohnDoe

 

Как не сорваться? Алкоголику лишь нужно осознать, что ...

 

Но в том то и дело, что если он уже алкоголик - то он ничего уже не может осознать в полной мере. 

"Алкоголізм – це органічне невиліковне ураження клітин головного мозку, хронічне психічне захворювання"

Мозги уже перестают работать как положенно, теряется воля, мотивация и т.д.  Здесь уже нужна помощь из вне. 


5 1
0
4 квітня 2019 23:49

Цитата: Saidis
что если он уже алкоголик

 А когда наступает это "уже"? В какой момент происходит бесповоротное "органічне невиліковне ураження клітин головного мозку"? Бутылка в неделю - это уже "неизлечимо"? А бутылка через день? Может три бутылки в сутки? Как определить черту, после которой человек потерян?

Для осознания алкогольной проблемы и банального пути ее решения, достаточно лишь трезво осмыслить происходящее.

 

"А ларчик просто открывался." (с) Крылов


2 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх