У Кременчуці 10 шкіл хочуть перетворити на ліцеї і лише там залишити старші класи. Що буде з іншими школами

8.12.2018, 09:01 Переглядів: 15 850

Освітню систему Кременчука починає «штормити»

10 шкіл Кременчука хочуть перейменувати в ліцеї. Про відповідні плани проінформували на сайті Кременчуцької міськради.


Мова йде про такі школи як:

  • ЗОШ №4;
  • ЗОШ №5;
  • ЗОШ №6;
  • ЗОШ №10;
  • ЗОШ №11;
  • ЗОШ №17;
  • ЗОШ №21;
  • ЗОШ №25;
  • ЗОШ №30;
  • Вечірня школа № 3.


Навіщо це робити


Відповідні маніпуляції потрібно провести згідно з новим освітнім законодавством. Серед іншого в майбутньому запровадять три рівні освіти:

  • початкова освіта тривалістю чотири роки;
  • базова середня освіта тривалістю п’ять років;
  • профільна середня освіта тривалістю три роки.

Навчальний заклад, де здобуватимуть початкову освіту, називатиметься початковою школою, базову середню освіту – гімназією,  профільну середню освіту – ліцеєм.


Початкова школа, гімназія і ліцей можуть функціонувати як окремі юридичні особи або як структурні підрозділи іншого закладу освіти (зокрема закладу загальної середньої освіти I-II, II-III чи I-III ступенів). Ліцеї функціонують, як правило, як самостійні юридичні особи.

Тобто, в майбутньому, а точніше до 2027 року, ліцеї мають стати окремими «планетами». Тобто, це будуть школи, в яких навчатимуться учні лише 10,11 та 12 класів.


Навіщо це робити 2.0


Учні, що навчатимуться у ліцеях, здобуватимуть відповідний профіль. Наприклад, зараз учні 10 класу (не беремо до уваги спеціалізовані школи) рівноцінно вивчають всі предмети. Але хтось хоче стати істориком, тому йому потрібно поглиблено вивчати цей предмет самостійно поза класом або з репетитором.


Коли запровадять програму ліцеїв, майбутній історик матиме змогу обрати історичний профіль, і не «паритися» щодо вивчення фізики, математики та інших точних наук.


Що відбувається у Кременчуці


Схоже, що перейменувати школи на ліцеї, - це перший крок в освітній реформі. Тобто, з 2018 року лише у згадуваних вище школах залишаться старші класи.


Це питання протягом останніх двох днів активно обговорювали на засіданнях депутатських комісії в міській раді. Із засідання освітньої комісії, що відбулася 6 грудня,  обговорення цього питання пройшло відносно тихо.


Чого не можна сказати про засідання бюджетної комісії 7 грудня. Деякі депутати зазначили, що їм не надали деталізованої інформації з цього приводу. Наприклад, чому ліцеї хочуть створити саме на базі одних шкіл, а не інших.


Депутатка Тетяна Сідерка запитала, як будуть вирішувати питання ліцеї, в яких різко збільшиться кількість дітей. Наприклад, як стало відомо під час засідання комісії, з 5-ти шкіл на Молодіжному лише одну школу зроблять ліцеєм.  Тобто, 10-класники усього Молодіжного повинні будуть ходити лише в одну школу.


Також депутатка поцікавилася, як ліцеї упораються з прийомом дітей по територіальній ознаці.


Директорка однієї з шкіл відповіла, що до того часу, наприклад, у центрі створять навчальні заклади лише для учнів початкової школи. Тобто, десь першачкіів поменшає, а десь побільшає.


Також виникло запитання, що буде з вчителями, які втратять педагогічне навантаження. З приводу цього директор департаменту освіти міста Геннадій Москалик пообіцяв, що всі вчителі будуть забезпечені роботою.


Наприкінці обговорення лише двоє членів депуткомісії проголосували за те, щоб рекомендувати винести питання на сесію.


Перейменують чи ні десять шкіл на ліцеї стане зрозуміло на засіданні сесії Кременчуцької міськради, що відбудеться 12 грудня.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх