ВелоблогЪ: кременчуцькі велосипедисти здійснили триденну велоподорож

3.06.2018, 14:32 Переглядів: 5 374

  

Загальна дистанція, яку здолали за три дні - 180 км

26-28 травня на Трійцю кременчуцькі велосипедисти відправились у триденну веломандрівку за маршрутом: Холодний Яр - Суботів - Чигирин - Орбіта - Стецівка.


Веломандрівники дісталися до Знам'янки, Кам'янки потягом, а далі вже - на металевих конях.


День перший


 


Першим в нашому списку пам’яток, які ми мали побачити був Тясминський каньйон (м. Кам’янка). Вік каньйону 2 мільярди років. Він був утворений в результаті танення льодовиків.


 


Далі був «Зелений будинок», побудований на початку ХІХ століття, як один з флігелів садиби Давидових. У ньому бували поет О. Пушкін, композитор П. Чайковський, а також офіцери, які входили в таємне Південне товариство декабристів. Праворуч від центральної алеї знаходяться пам'ятник П. Чайковському і літній театр.


День другий


Присвячений Холодному Яру, століттю Української революції й 250-літтю Коліївщини.


 


Хутір Буда. Церква імені Петра Калнишевського. Дуб Максима Залізняка (пам’ятка природи, вік понад 1100 років, висота 30 метрів, обхват 8,9 м. Наіменовано народом на честь одного з очільників Коліївщини).


Пам’ятний знак на місці склику в Холодному Яру. У стародавні часи висів казан, і звук ударів об нього збирав місцевих козаків на раду.
Мотронинський монастир (рік заснування 1037 від Різдва Христового), як визнаний центр Національно-визвольної боротьби українського народу впродовж століть відвідували князь Ярослав Мудрий, гетьмани: Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Іван Виговський, Іван Мазепа, філософ Г. Сковорода, Максим Залізняк, поет О. Пушкін, композитор П. Чайковський, поет-художник Т.Г. Шевченко. 


Пам’ятник Івану Компанійцю, сотнику Холодноярського полку гайдамаків. Загинув у лютому 1920 року.


 


Гайдамацький став. На цьому місці в часи Коліївщини гайдамаки освячували зброю. Відтоді тут благословляють на боротьбу за волю України їхніх нащадків.


Меморіальний знак на місці останнього бою Василя Чучупака, військового і громадського діяча часів УНР, головного отамана Холодноярської Республіки.


Джерело «Живун» Екологічно чиста питна вода за вмістом розчиненого срібла та інших корисних для здоров’я людини хімічних лементів посідає перше місце серед лісових джерел урочища «Холодний Яр» та навколишніх природних заповідників.


Пам’ятник Максима Залізняка в селі Медведівка. Максим Залізняк - керівник гайдамацького повстання 1768-1769 років, відомого під назвою Коліївщина. Наприкінці травня 1768 р. в Холодному Яру розпочалась Коліївщина під проводом Максима Залізняка — уроженця Медведівки.
Іллінська церква в Суботові. Збудована у 1653 (за іншими даними — у 1656) році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького як родова церква-усипальниця.


 


Залишки підмурків кам’яниці середини XVII ст. (оборонної вежі). Була зруйнована польськими військами у 1664 р. Максимальна товщина стін – 2,65 м.


Замкова Гора. Поруч розташовані Музей Богдана Хмельницького і церква Петра і Павла. З оглядового майданчика на вершині пагорба відкривається прекрасний вид на місто і річку Тясмин.


 


Бастіон Дорошенка. Він став головним укріпленим пунктом під час облоги Чигирина в 1677-1678 роках. 15 тисяч козаків успішно протистояли в бастіоні 220-тисячній турецькій армії.


Третій день


Руїни Чигиринської атомної електростанції. «Покинуте» місто «Орбіта».


 


Загальна дистанція, яку ми подолали за три дні 180 км

Автор: Дмитро Желєзнов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх