Алергія на метал може призвести до появи дерматиту

9.03.2008, 09:28 Переглядів: 9 210
Найчастіше контактний дерматит викликають нехарактерні для людського організму метали: нікель, хром, кобальт, марганець, молібден, ртуть..
Улюблений ремінь може «нагородити» вас дерматитом.
Фото: Дмитрий Бабец

«Моя шкіра дивно реагує на метал. Варто мені надягти ремінь із металевою пряжкою – на другий день на животі з’являються висипи. Вони дуже болять та сверблять. Заклепки на джинсах я заклеюю зсередини лейкопластирем або обшиваю тканиною. Від біжутерії у мене опухають вуха, від браслетів – руки сверблять. Мушу носити тільки золото, навіть на срібло у мене алергія», – поскаржилася якось моя колега. «Це не дивна реакція, а справжня алергія на метал, яка з часом призводить до дерматиту», – розтлумачила мені наш експерт.

На контактний дерматит страждає 5-10% населення. Пояснюється усе просто: деякі метали при контакті зі шкірою можуть поступово розчинятися та проникати крізь роговий шар епідермісу. Потім вони змінюють білки тканин настільки, що організм відмовляється їх сприймати за свої власні. У результаті маємо алергічну реакцію. До речі, статистика свідчить, що, чим більш розвинена промисловість регіону, тим вищий показник по контактних дерматитах він матиме. Алергія на метал зовсім не означає, що перший-ліпший дотик до шкіри одразу скінчиться дерматитом. Навпаки, тут характерні уповільнені реакції. Спочатку організм «знайомиться» з алергеном. Він може мирно співіснувати з подразником від декількох днів чи тижнів до багатьох років – усе залежить від імунітету, ступеню індивідуальної чутливості, віку, активності алергену тощо. На жаль, зникає дерматит так же повільно, як і починається: неприємні відчуття можуть зберігатися три-чотири тижні.

Чорний список
Найчастіше контактний дерматит викликають нехарактерні для людського організму метали: нікель, хром, кобальт, марганець, молібден, ртуть. Тому алергія швидше виникає на біжутерію, аніж на вироби з благородних металів – срібла, золота, платини. Хоча трапляються і такі випадки. Адже в ювелірних виробах дорогоцінні метали використовуються не в чистому вигляді, а у сплавах з іншими металами – тим же нікелем, міддю, молібденом.

Лікування
Лікують контактний алергічний дерматит антигістамінними препаратами та протиалергічними мазями. Які препарати потрібні саме вам та скільки триватиме курс, пояснить лікар-дерматолог. Та основне лікування – це відсутність будь-якого контакту алергенного  металу зі шкірою.  Інакше дерматит з’являтиметься знову і знову. Після лікування ви, звісно, зможете надягати улюблений браслет чи ремінь, але не більше, ніж на пару годин і максимум – один раз на тиждень.

 

Довідкова

У своїй практиці лікарі все частіше стикаються з контактною гіперчутливістю шкіри своїх пацієнтів. Вона проявляється у вигляді запалення, що виникає після місцевої взаємодії із зовнішнім подразником. Простіше кажучи, вас може несподівано «підвести», що завгодно: улюблена обручка, пряжка ременя, годинник тощо. У більшості випадків алергічна реакція шкіри, що виникає на один окремий подразник, у подальшому розповсюджується на інші різноманітні подразники. На тілі з’являється почервоніння на кшталт опіку чи величезної «кропивниці», яке так і хочеться добряче почухати. Таке почервоніння з часом минає – за умови, якщо ви більше не контактуєте із «зубатим» алергеном.

Наш експерт: головний лікар Кременчуцького шкірно-венерологічного диспансеру Ірина Федько



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх