Дим від сухого листя «порадує» астматиків

8.11.2007, 15:11 Переглядів: 2 683
Золота осінь щороку не тільки бавить око кременчужан різнобарв’ям парків та скверів, але і «б’є» по очах та легенях гнилуватим димом від куп листя.

Два тижні тому у Кременчуці почався інтенсивний листопад. Доки рідкий лист на дереві насолоджується останніми променями передзимового сонця, двірники сумлінно вигрібають його опалих товаришів та навалюють у купи. Щороку якісь «невідомі зловмисники» підпалюють їх, тому у місті, особливо увечері та зранку, стає важко дихати, а іноді й бачити через густу пелену диму…

Дихайте глибше!
Що ховає у собі опале листя та які наслідки для здоров’я кременчужан матиме вдихання диму, розповів «Телеграфу» лікар-гігієніст відділення комунальної гігієни міської санстанції Юрій Сподін:
– Листя накопичує у собі токсичні речовини, у тому числі важкі метали. При спалюванні у повітря потрапляє угарний газ, сірчаний ангідрид, сажа, оксиди азоту, бензапірен, вуглеводні. Хімічні речовини від диму листяної купи здатні спричинити отруєння, вразити дихальні шляхи і слизову оболонку очей. Найбільше страждають від наслідків спалення листя діти та люди похилого віку. Про алергіків та астматиків годі й казати. Дим від листя провокує приступи бронхіальної астми та може спричинити запалення легенів.

Хто відповідальний і до кого звертатися?
Прибирати листя у Кременчуці повинні комунальні господарства. Вислухавши працівників усіх п’яти міських КГЖЕПів, ми склали ось такий шлях опалого листя: воно сумлінно нагрібається двірниками у купи понад дорогами і, в міру їх «зростання», раз-два рази на тиждень вивозиться на міське звалище або в інші погоджені місця. «Якщо наш двірник побачить, що листя підпалили, він має повідомити майстра дільниці, а той складе протокол на зловмисника», – розповідає головний інженер КГЖЕП «Крюківське» Людмила Павліченко.
Якщо ж ви побачите палаючу купу листя, то спеціалісти Полтавської обласної екологічної інспекції радять звертатися до служб у такій послідовності: КГЖЕП, міськвиконком, екологічна інспекція, санстанція.

За «негасіння» теж штрафують
«Лякати» службовців, як виявилося, можна тим, що невжиття своєчасних заходів щодо гасіння листя теж карається. «Спалювання листя у місті – це порушення Законів «Про охорону атмосферного повітря», «Про рослинний світ» та «Про охорону навколишнього природного середовища», – пояснює інспектор екологічної інспекції Оксана Антонова. – За спалювання або несвоєчасне гасіння підпаленого сухого листя накладаються штрафи».

Штрафи (у гривнях) за підпал або негасіння листя  

 Винуватці   На вулицях міста  На території заповідного фонду*
 громадяни  85-170   170-340
 посадові особи  850-1190   1190-1700

* – нагадаємо, що у Кременчуці до територій заповідного фонду входять парк «Придніпровський» та «Міський сад».



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх