Пацієнтів посилають. За талонами на аналізи

25.10.2007, 17:10 Переглядів: 6 243
У поліклініці 1-ї міської лікарні аналіз крові запросто не здаси. Отримавши направлення лікаря, пацієнту треба додатково побігати за талоном – без нього лабораторія не приймає..

„Що з нього візьмеш, крім аналізів?” - є така побутова приказка радянських часів. Тепер дожилися – і аналізи вже так просто не беруть. У цьому працівники „Телеграфа” переконалися на власному прикладі.
Ми – звичайні люди, хворіємо (більше „на ногах”) і прагнемо якнайшвидше одужати. Отже, коли хвороба вже зовсім „придавила”, наш співробітник Олег викликав лікаря додому. Терапевт прийшла. Послухала, подивилася і сказала, що варто було б призначити аналіз, але вона не може. Бо, окрім направлення, потрібен ще й талон на прийом до лабораторії. „Мені дали талон один, а ваш виклик уже кільканадцятий на сьогодні”, - пояснила  лікар.
Олег пішов на черговий прийом до поліклініки, уже до іншого терапевта (на дільниці не вистачає лікаря, тому виклики обслуговує один, а прийом веде інший). І знову та сама історія – талонів катма! Врешті направлення йому виписали, злощасний талон ще належало роздобути. Якщо пощастить, його можна взяти в реєстратурі.
Що воно таке діється? Анатолій Штирба, заступник начальника міського відділу охорони здоров‘я, пояснив, що талонну систему ввели у 1-й поліклініці, аби впорядкувати чергу. Бо трапилася така історія: дружина одного з перших керівників міськвиконкому пішла здавати кров і, постоявши в черзі, не втрапила до лабораторії...
Проте пан Штирба запевнив: якщо вкрай необхідно – можна обійтисяій без талона (детальніше – у коментарі). Що ж, спробуємо. Дочитавши в направленні, що, крім загалього аналізу, нашому співробітнику потрібно ще й здати кров на РМП (а це – без талонів, як свідчить оголошення на дверях лабораторії), 23 жовтня о восьмій ранку займаємо чергу під дверима. Чотирьох пацієнтів без талонів перед нами вже „послали”. Сорок хвилин чекання. Нарешті – наша черга. І черговий „облом”. У лабораторії Олегу кажуть, що на РМП (те, що без талонів) кров візьмуть. „А на загальний аналіз прийдете з талоном!” – чує від лаборанта. То що, двічі палець колоти? Удруге стояти в черзі, уже з талоном? Ситуація доходить до абсурду. Із часом пацієнта ніхто не рахується.
Ідемо до реєстратури в надії на жаданий талон. „Відправлений” дядечко перед нами талон таки отримує. А нам – знову „облом”. „Ідіть до лікаря на прийом, просіть талон”, - радять Олегові. Коло замкнулося.
Бути у шкурі пацієнта нам дуже не сподобалося. Ідемо як журналісти до керівництва поліклініки – за коментарями для матеріалу: коли ж пацієнтів припинять „посилати”? Чи може це психотерапія така, для швидшого одужання?

Коментарі

Анатолій Штирба, заступник завідувача міського відділу охорони здоров‘я:
-  Талонна система існує і в інших поліклініках, бо лаборант може прийняти визначену кількість пацієнтів. Але проблеми немає. Аналізи – це не обов‘язкове, а додаткове обстеження. Кому й коли його призначати – вирішує не сам пацієнт, а лікар. Якщо, наприклад, немає талона на завтра – пацієнту скажуть, що буде талон на післязавтра. Проте за крайньої необхідності пацієнт зможе здати аналізи і без талона – лише за направленням лікаря.
- Але якщо талонів не вистачає, то хіба це не дає приводу лікарям для зловживань, вирішуючи, кому призначати аналізи, а кому – ні?
- Дає, як і все у нас...
- І який же вихід з цієї ситуації?
- Купувати сучасну лабораторію, і тоді проблем не буде. Але вона коштує дуже дорого – таких грошей у бюджеті немає. А те, чим ми користуємося зараз, – це „кам‘яний вік”.

Наталя Битюкова, в.о. завідувача поліклініки 1-ї міськлікарні:
- Лікар, котра не видала вам талон, – недисциплінована, вона вчасно не отримує талони. На сьогодні  в реєстратурі купа незатребуваних талонів. У нас щоденно вони залишаються.
- Але інший лікар теж не видала талон, і в реєстратурі відмовили. Перед нами люди теж стояли з направленнями і без талонів. Чому ж пацієнти мають ходити по декілька разів за талонами і не можуть отримати їх разом із направленням?
- Ходити не треба. На день кожен лікар отримує щодня два талончики, на тиждень 12. Ми аналізували – цього достатньо. Є недопрацювання окремих лікарів, а талонів вистачає. Такі непорозуміння можуть тривати тижні два, потім усе відрегулюється. На будь-якому підприємстві можуть виникати тимчасові труднощі, пов‘язані із введенням чогось нового. Я додатково поговорю з лікарями, аби така ситуація, як із вами, не повторювалася. Але якби медицина була 100-відсотково укомплектована кадрами, таких проблем взагалі не виникало б. У нас же на 26 дільниць – 14 лікарів.

P.S. Наостанок нашої розмови Наталя Битюкова запевнила, що зреагує на кожну скаргу пацієнтів, які до неї звернуться. А ми повертаємося до дверей лабораторії. Картина не змінилася: без талонів не приймають. Виняток – для тих, хто проходить профогляд або здає аналіз крові на цукор чи РМП. Працює чотири лаборанти. Теоретично, за нормами навантаження, вони можуть разом прийняти 80 пацієнтів на день. Не важко підрахувати, що в робочі дні року лабораторія обслужить 21,5 тисяч чоловік. Закріпленого за поліклінікою населення вдвічі більше - 44400 осіб. Як визнає в.о. завполіклініки, кожній людині (навіть здоровій) треба здати аналізи принаймні раз на рік – як плановий огляд.  То хіба встигне народ втовпитися за талонами на аналізи?



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх