Не грип, але теж гидота

18.10.2007, 16:10 Переглядів: 2 522
Минулого тижня у Кременчуці майже кожен другий чхав та кашляв. «ТелеграфЪ» з’ясовував, що це за вірус і як від нього лікуватися..

Останнього тижня в аптеках міста збільшилися черги. Люди купують протигрипозні препарати. Провізори продають в основному лікувальні та профілактичні засоби, мазі, раплі, спреї, пігулки від простудних захворювань.
«Мабуть, грип прийшов…Уже кілька діб усього ламає, почуваю себе погано. Звичайно, краще взяти лікарняний. Зайшов до поліклініки, а там така величезна черга! Тож, перебиваюся всякими «колдами» та «флюколдами»… – розповідає «Телеграфу» кременчужанин Олег, купуючи ліки в аптеці.

Це не грип, а лише застуда
Сказати, що в Кременчуці настає епідемія, завідувач епідеміологічного відділу міської санстанції Надія Кривошеєва, не береться. «Зараз ми спостерігаємо звичайний сезонний підйом захворюваності на простуду. А що ж ви хотіли? Надворі похолодало, а в домах ще не ввімкнули опалення. Це не грип», – констатувала пані Кривошеєва.
В Українському центрі грипу повідомляють, що в Україні поки що не зареєстровано епідемії грипу. А ось рівень захворюваності на простуду цьогоріч збільшився порівняно з минулим роком. «Сьогодні по місту ходить якась інфекція, але що це, сказати практично неможливо. Це не грип, бо типових грипозних хвиль поки що не зафіксовано. Симптоми сьогоднішньої застуди дуже схожі на симптоми грипу. Але температура не висока: не вища 38 градусів. У більшості хворих, як правило, усе починається із запалення горла, лихоманки, слабкості та кашлю. Цікаво, що переважно це люди до 35 років»,– пояснюють «Телеграфу» терапевти першої міської поліклініки. І додають: за простудою слід чекати й епідемію грипу. Вона не за горами.

До нас ідуть «Соломонові острови»
«Цього року активізувалися підтип вірусу В – «Малазія» та два штампи вірусу А – «Соломонові острови» та «Вісконсін». «Соломонові острови» – це новий вірус, проти нього в українців ще не виробився імунітет, як і до інших вірусів, об вони постійно мутують», – каже Надія Кривошеєва і радить зайнятися профілактикою захворювань.

«Щеплення для застуджених – даремні»
В Українському центрі грипу заявили, що епідемію грипу слід чекати наприкінці грудня-на початку січня. Тому, аби виробити проти нього імунітет, санлікарі роблять починати робити щеплення вже зараз. «Імунітет виробляється десь за півтора-два місяці. Тож вакцинацію можна проводити вже наприкінці жовтня. Щеплення – кращий засіб зберегтися від недуги. Особливо ми рекомендуємо зробити їх пенсіонерам та тим, хто щоденно спілкується з великою кількістю людей», – каже пані Кривошеєва. Робити щеплення застудженим, та тим, хто має хронічні захворювання, не варто. «Усі щеплення слід узгодити з лікарем», – додає Надія Кривошеєва.

«Не ковтайте парацетамол»
Лікар-терапевт лікувально-діагностичного центру «Віком» Михайло Кирчик каже, що засоби за типом «Флюколд» чи «Фервекс» не лікують застуду. Вони лише знижують реакцію організму на дію збуджувача. Симптоми зникають, але вірус залишається. «Для захисту від вірусів підходять лише противовірусні засоби: амізон, аміксин, оксолінова мазь. Слід також вживати вітаміни, що дозволить організму боротися з вірусом», – каже Михайло Кирчик.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх