Як вибрати «здорове» шкільне приладдя

23.08.2007, 17:08 Переглядів: 6 225
Що потрібно школяру, аби не зіпсувати поставу під вагою портфеля? Якими мають бути зошити та книжки, аби закінчити школу без окулярів? Яким вимогам має відповідати одяг? На ці запитання «ТелеграфЪ» шукав відповіді у фахівців..

Ранець має бути зручним
Із корисними порадами щодо вибору ранця (або рюкзака) нам допоміг Анар Саліхов, лікар-ортопед міської дитячої лікарні.
– Ранець повинен бути із жорсткою внутрішньою вставкою (щоб рівно тримати спину дитині). На „правильних” ранцях є напис на етикетці „ортопедичний” і спинка має рельєфну поверхню.
– Лямки повинні бути достатньо широкими, щоб не врізатися у плечі. А в ідеалі – перехрещуватися на грудях, як у класичного туристичного рюкзака (або лямки спереду можуть з’єднуватися застібкою-блискавкою). Це потрібно для того, щоб зменшити навантаження на спину. Лямки мають регулюватися пряжками.
– Порожній ранець повинен бути достатньо легким, особливо зверність увагу, щоб жорстка вставка на спині не додавала багато ваги.
– Вага повного ранця не має перевищувати 5-6% ваги дитини, щоб вона не сутулилася і не нагиналася уперед. Якщо ж рюкзак тягне назад, дитина взагалі може впасти.
– Портфелі і сумки, які носять на одному боці, для школяра не бажані взагалі – їх носіння може призвести до сколіозу (викривлення хребта).
Анар Саліхов зауважив, що насправді вага ранців українських учнів сягає до 30% від маси тіла, тобто в 5-6 разів перевищує норму. І це може призвести до появи болю у спині, загальної втоми і болю у ногах, а в подальшому – до викривлення постави. Тому лікар радить батькам молодших  школярів супроводжувати їх до школи і носити їхні ранці.
Компромісом може бути дозвіл учителя сусідам по парті носити кожному половину підручників відповідно до розкладу.

Безпечні книжки та зошити
Про гігієнічні вимоги до підручників та зошитів розповіла Ольга Ямпольська, завідувачка відділення гігієни дітей та підлітків міської СЕС. Безпека цих товарів для зору школяра регулюється Державними санітарними нормами і правилами „Гігієнічні вимоги для друкованої продукції для дітей”.
Шкільні підручники проходять експертизу на стадії друку, однак вимоги до книжок, призначених для дітей, розповсюжуються і на іншу літературу. Тому, купуючи книжку для читання (а нині багато приватних видавництв) батькам слід звернути увагу на наступні вимоги:
– Папір має бути цупким і непрозорим. Аби перевірити це візуально, слід подивитися на сторінки книжки – на них не повинен просвічуватися текст зі зворотнього боку.
– Звертайте увагу на позначки у вихідних даних: „глибокий друк” чи „високий друк”. „Глибокий друк” (коли пробіли виступають над буквами, це можна побачити й візуально, якщо подивитися на сторінку під прямим кутом) не дозволяється для дітей.
– Білизна сторінок має складати 70-80 відсотків (це актуально і для зошитів). Якщо білизна більша, сторінка „різатиме очі”. І навпаки: на жовтуватих сторінках текст буде блідим, при читанні доведеться напружувати зір. До речі, художню літературу нині часто друкують на газетному папері, сторінки швидко жовтіють. І такі книжки небажані для школярів, особливо молодших.
– Не рекомендуються для школярів вузькі шрифти, друк тексту на виворотці (білим по чорному) або кольоровими фарбами на кольоровому тлі (на це потрібно звертати увагу, вибираючи робочий зошит на друкованій основі, також зверніть увагу, щоб місця, призначені для писання, не були сірими чи кольоровими).

Загальна вага підручників і всього шкільного приладдя (без ваги  ранця або портфеля), якщо учень носитиме його на відстань до 3 км, не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм:
I-II класи – 1,5 - 2,0 кг;
III-IV класи – 2,0 - 2,3 кг;
V-VI класи – 2,3 - 3,0 кг;
VII-VIII класи – 3,0 - 3,5 кг;
IX-XI(XII) класи – 3,5 - 4,5 кг.
Вага кожного підручника не повинна перевищувати:
для  I-IIкласів – 300 г;  III-IV класів – 350 г; V-VI класів – 450 г; VII-X класів – 500 г;  XI-XII класів – 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше ніж на 20%.

Вимоги до зошитів
Вимоги до паперу – такі самі, як і для книжок.
- Товщина ліній, які утворюють рядки та клітинки, має бути 0,2-0,5 мм.
– Лінії мають бути фіолетовими, зеленими, блакитними або сірими.
– Лінії мають бути чітко продрукованими.
– Горизонтальні лінії на суміжних сторінках мають збігатися.

Купуючи форму, звертайте увагу на склад тканини
Як повідомили у центрі стандартизації, метрології та  сертифікації, спеціального стандарту на шкільну форму не існує.
Проте медики та гігієністи радять: мінімум синтетики. Пам’ятайте: головне – зручність. Форма – не парадний костюм, а швидше спецодяг, у якому дитина проводитиме 6-8 годин. А синтетичні тканини погано пропускають повітря. Одяг не повинен електризуватися.
Для блуз і сорочок найкраще підійдуть натуральні тканини: бавовняні тканини із вмістом віскози. Допускається незначний вміст синтетики (аби тканина не м’ялася). Для брюк, піджаків, сарафанів ідеальна напівшерстяна тканина. Вона тепла, легка, не мнеться, легка у пранні.
Звертайте увагу на етикетку та ярлик з рекомендаціями по догляду за одягом. Якщо одяг заборонено прасувати – це має вас насторожити: значить, тканина синтетична.
Пройшовшись по магазинах, ми звернули увагу, що вітчизняні виробники форми, блуз та сорочок вказують склад тканини. У той же час на китайських виробах належної інформації щодо цього не побачиш.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх