Їжа для розуму

30.03.2006, 18:03 Переглядів: 3 874
Весна – пора пробудження. Здавалося б, організм теж має „прокинутися”. Але, як не парадоксально, навесні він далекий від цього, як ніколи. Зранку неможливо вмовити себе встати, голова відмовляється думати, а пам’ять нагадує сито.

Цього року весна запізнюється. А це, в свою чергу, відбивається на нашому здоров’ї. Особливо страждають люди інтелектуальної праці. Зменшується енергетичний запас, зявляється млявість, погіршується пам’ять і послаблюється увага. Лікар-гастроентеролог вищої категорії третьої міської лікарні Зінаїда Ус додає до всього вищезазначеного ще й так званий симтом лінощів: „Люди кажуть: „Ой, я став таким лінивим. І цього не хочу, і того не можу”. А насправді - це яскравий сигнал про недостатній запас вітамінів.
Але все не так страшно – „вітамінну комору” можна поповнити. Благо, наука не стоїть на місці. Це раніше від нестачі вітамінів розвивалися тяжкі недуги, що приводили до летальних наслідків. Взяти хоча б такі хвроби, як цинга, рахіт, бері-бері, куряча сліпота. Зараз вони відійшли в історію і пракично не зустрічаються, адже інформації про вітаміни достатньо – було б бажання нею правильно розпорядитися.

„Тут пам’ятаю, і тут пам’ятаю, а тут... не пам’ятаю...”
Навесні наша пам’ять яскраво ілюструє народну приказку „В одне вухе влітає, в інше – вилітає”. Здається, тільки що почув, а вже й забув. Даються взнаки постійний стрес і дефіцит вітамінів, погане харчування, недосипання, алкоголь, малоактивний і сидячий спосіб життя. Але ситуація не безнадійна – все, що потрібно, це налягати на певні продукти.
Для покращання пам’яті необхідно вживати велику кількістю фруктів – вони дуже корисні для „забудькуватих”. В бананах міститься багато вітаміну В6, а якщо їсти трохи винограду чи яблук, це допоможе сконцентрувати увагу. Помідори багаті на марганець і корисні для тих, хто займається інтелектуальною працею.  Апельсини і солодкий червоний перець уповільнюють процеси старіння мозку. Обмежуйте кількість солі і тваринних жирів. У меню обов’язково мають бути присутні вітаміни С, Е, групи В і йод. Включайте в раціон суницю, чорницю та шпинат.
Універсального засобу для покращання пам’яті не існує. Просто треба продумано підживлювати мозок продуктами, що містять максимум корисних речовин для його праці і активізують розумову діяльність. Страви готуйте на оливковій олії першого віджиму, їжте побільше салатів з овочів і бобових.
Хоча б два рази на тиждень необхідно їсти рибу і морепродукти – в них міститься не лише фосфор, але і жирні кислоти, які стимулюють діяльність клітин мозку. Зінаїда Ус рекомендує вживати риб’ячий жир. Зараз він продається у капсулах, а тому не викликає ніякого дискомфорту при вживанні, зате користь – неабияка!

Наведіть різкість
Ті, хто працює з комп’ютером чи паперами, добре знає, що таке втомлюваність очей. А весною взагалі, хоч „Караул!” кричи – голова „не варить”, та ще й очі відмовляють. На допомогу прийде вітамін А. „Він поліпшить зір, знизить втомлюваність очей”, – гарантує пані Ус. Все що потрібно – включити в свій раціон продукти, багаті на цей вітамін.

Жирні кислоти, які містяться в рибі і морепродуктах стимулюють діяльність клітин мозку

Вживайте яйця, яловичу печінку, вершкове масло, молоко, риб’ячий жир. Провітамін А, тобто каротин, міститься у моркві, салаті, шпинаті, щавлю, зеленій цибулі, капусті, зеленому горошку, абрикосах, обліписі, чорниці і жовтій кукурудзі. „Всі господарки добре знають, що вітамін А теплостійкий, – каже Зінаїда Ус. – Він не зникає при термічній обробці їжі”. Пані Ус стверджує, що, якщо їсти всі вищезгадані продукти, то від цього виграє не лише зір, а й шкіра і волосся.

Ворушись!
Як часто, прокидаючись зранку, ми ловимо себе на думці, що вставати взагалі не хочеться – втома за ніч нікуди не поділася, сили немає, апетит відсутній. Користі від такого працівника не багато. На допомогу прийдуть вітаміни В1, С і Е.
В1 – це вітамін бадьорості. Він міститься у житньому хлібі грубого помолу, гречці, неполірованому рисі. Особливо він важливий для школярів – В1 допоможе їм сконцентруватися і бути уважнішими.
С – вітамін життєвого тонусу. Окрім усім відомих апельсинів, лимонів та смородини, він у великій кількості є ще й у плодах шипшини. Зінаїда Ус пропонує взяти столову ложку плодів, залити склянкою води, прокип’ятити 10-15 хвилин на слабкому вогні і настояти все це протягом доби.  Або ту ж столову ложку плодів шипшини залити стаканом окропу і настояти у термосі протягом ночі.  Потім ягідки з випитого настою перетерти – і знову у термос, додавши свіжих. Ці настої приймають три рази на день за півгодини до їжі. „Шипшину треба пити через коктейльну трубочку, – рекомендує пані Ус. – Вона на стільки сильна, що руйнує зубну емаль”.
Е – вітамін життєвого тонусу, енергії, краси і молодості. Він є у горіхах, пророслих зернах пшениці і жита, гречці, житньому хлібі, рослинних оліях, вівсі.

Весняне меню
Здорова їжа для мозку – це збалансована їжа. Вона має містити в собі всі необхідні організму вітаміни та мікроелементи. Мозку для гарної роботи необхідні вуглеводи, які перетворюються у глюкозу і сприяють активізації розумової діяльності. Вони містяться у макаронних виробах, рисі і хлібові.
Їжте сир – він багатий на протеїни, необхідні для роботи мозку (70 г сиру прирівнюються до 100 г м’яса). Сир містить речовини, що піднімають настрій і поліпшують концентрацію уваги.

Налягайте на фрукти. Вони дуже корисні для „забудькуватих”

Соя поліпшує пам’ять, прискорює процес навчання.
Вживайте м’ясо – джерело білків. Зінаїда Ус рекомендує їсти курятину, крольчатину, яловичину і телятину, але уникати свинини, качатини, гусятини і баранини – вони містять у собі тугоплавкі жири, що повільно перетравлюються. „Вегетаріанці стверджуюють, що чудово себе почувають не вживаючи м’яса, – каже пані Ус. – Але науково доведений  факт, що вони раніше старішають і в них частіше розвивається склероз. Організму потрібен натуральний білок і рослинного, і тваринного походження. Він сприяє відновленню клітин організму”.
З жовтня по травень включно бажано приймати штучні вітаміни, не забуваючи при цьому про фрукти, овочі і зелень. І організм вам обов’язково віддячить за турботу про нього, кажуть лікарі.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх