Вступ без сертифікатів – реальність чи шахрайство?

23.07.2009, 10:03 Переглядів: 2 853
Певні ВНЗ у Кременчуці пропонують абітурієнтам вступ без сертифікатів зовнішнього оцінювання.
Фото: Дмитрий Бабец

Читач приніс до редакції номер міського рекламного видання «Удача» (№23, ст. 5) з незвичним оголошенням. Московська сучасна гуманітарна академія оголошувала набір студентів і повідомляла, що вступ до навчального закладу можливий без сертифікатів зовнішнього оцінювання.

Читач, який приніс оголошення, просив дізнатися, чи таке насправді можливе, чи це черговий лохотрон?

«ТелеграфЪ» відвідав кременчуцьку філію Московської академії та поспілкувався з її представником паном Кущем. Філія розташована у невеличкій кімнатці однієї з міських шкіл. Там ми і просиділи майже дві години, довго і нудно розпитуючи пана Куща, як це – вчитися дистанційно та ще й без сертифікатів зовнішнього оцінювання? Пан Кущ виявився досить терплячим. Він розповів, що форма навчання в академії – дистанційна, тобто електронною поштою. Все тримається на самодисципліні та свідомості студента.

Із притаманною «Телеграфу» підозрілістю, ми почали чіплятися до пана Куща, аби показав нам типові угоди та дозволив їх скопіювати для юридичної експертизи. Терплячий пан Кущ роздратувався і в експертизі та копіюванні відмовив. Але угоди показав – минулорічні, бо нових ще немає. Угод три. Дві з них абітурієнти укладають із представництвами – кременчуцьким та всеукраїнським. Представництва фігурують як посередники. В угодах мова йде лише про надання освітніх послуг. У той час, як в угоді державного зразка, затвердженій МОН України, чітко сказано: «надати замовнику освітню послугу на рівні державних стандартів освіти». Різниця очевидна – просто «освітні послуги» не тотожні «освітнім послугам на рівні державних стандартів освіти». І українські посередники не беруть, за текстом угоди, на себе відповідальність надавати послуги саме на рівні державних стандартів. Отже, умовний абітурієнт не зможе від них цього і вимагати. Цікаво й те, що в угодах зазначено, що замовник (абітурієнт) зобов’язується зберігати конфіденційність та не розголошувати текст угод. Ну, ми їх, слава Богу, не підписували.

Третя угода – це угода власне з академією. Нашу увагу привернув пункт 3.6. «исполнение гарантий». Там сказано, що у випадку анулювання ліцензії академії (а вона по 2010 рік) або її неподовження, або припинення освітньої діяльності навчального закладу, заклад «примет меры к устранению причин, явившихся основанием для возникших проблем». Як на нашу думку, цей пункт не містить чітко визначених зобов’язань академії. «Примет меры» – це як? Що входить у поняття «меры»? «ТелеграфЪ» запропонував віце-президенту Асоціації медіа-юристів України пані Панкратовій прокоментувати даний пункт угоди:

– Цей пункт угоди – ні про що. Він не містить чіткої дефініції поняття «меры», а також терміну та способу їх прийняття. Така теза може бути ознакою угоди без гарантій для замовника.

До речі, в угоді державного зразку, затвердженій МОН України, аналогічний пункт 2. 5. звучить чітко: « у разі дострокового припинення дії договору (незалежно від підстав для такого припинення) у зв’язку з ненаданням замовнику освітньої послуги – повернути частину коштів, що були внесені замовником як попередня плата за надання освітньої послуги».

Отже, панове, думайте. Вибір за вами.

«Це можливо, але без проблем не вийде...»

«ТелеграфЪ» отримав коментар заступника начальника департаменту вищої освіти МОН України пана Коровайченка.

– Пане Коровайченко, чи визнається офіційно в Україні диплом російського зразка про закінчення вищого навчального закладу Росії?

– У нас приймаються дипломи іноземних держав, якщо вони нострифіковані (визнання диплома про зарубіжну вищу освіту). Україна та Росія мають міжнародну угоду про визнання дипломів. Отже, студент, який отримав зарубіжний диплом, має подати відповідні документи та заяву до Міністерства освіти України, до відділу нострифікації. Там він отримає посвідчення, що його диплом відповідає стандартам вищої освіти в Україні.

– Якщо іноземний ВНЗ з якоїсь причини розірвав угоду про навчання або втратив акредитацію, чи зможе український студент, який провчився там, наприклад, два курси, без проблем перевестися на третій курс українського ВНЗ?

– Це можливо, але без проблем однозначно не вийде. У будь-якому випадку виникне академічна заборгованість. У першу чергу, через розбіжності навчальних планів. Щось доведеться доздавати.

– Наскільки законно те, що українські філії російського ВНЗ пропонують вступ до ВНЗ без сертифікатів зовнішнього оцінювання? Адже для українських ВНЗ надання сертифікатів обов’язкове.

– В іноземних ВНЗ свої правила прийому. Зрозуміло, що вони не діють за правилами прийому в Україні.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх