Збираємося до школи,

28.08.2009, 17:44 Переглядів: 3 074
або Скільки коштує першокласник-2009?.

«Телеграф» обирав все найнеобхідніше і, по можливості, недороге для майбутнього першокласника і підрахував, у скільки обійдеться батькам зібрати дитину до школи.

Напередодні 1 вересня батьки й школярі мають чимало клопоту – купити форму, зошити, ручки та ще чимало необхідного до школи. Наразі їм на допомогу численні акції у супермаркетах. Тож почнемо із найпростішого і найнеобхіднішого – зошита. Він потрібен як для паличок і крючечків, так і для творів та контрольних робіт. У супермаркеті «Простор» зошит тонкий у клітинку чи лінійку з 12 сторінок коштує 19 коп. Їх слід придбати не менше десятка.

Поблукавши по інших супермаркетах, ми з’ясували, що ручку можна придбати від 40 коп до 1 грн., олівець за 20 – 50 коп. У середньому 1 гривню коштує точило для олівця та 40-60 коп. гумка. Десь за 50-70 копійок можна придбати лінійку. Все це треба покласти в пенал, який затягне за 7-10 грн.

Хоча для першокласника щоденник не потрібен, однак зазначимо, що в супермаркеті «BILLA» він коштує в межах 7 грн. Проте залежно від щільності обкладинки і додаткових вкладишів і картинок, щоденнок можна придбати від 3 до 10 грн.

Для першоклассника слід придбати і фарби акварельні: 6 кольорів – від 5,99 грн., пластилін: 6 кольорів близько 4 грн. Олівці кольорові наразі коштуватимуть від 3 грн. Фломастери –в межах 4-6 грн. Альбом для малювання – від 1, 80 коп. до 6,99 грн. Кольоровий папір можна придбати за 80 коп., а клей-олівець - 1,20 грн. Ножиці – 3 грн.

Звісно, все це слід покласти до рюкзака. Оскільки портфель своєму школярику перший рік носити будете саме ви, беріть такий, щоб вам зручно було його тримати (дивіться, щоб ручки у нього були прострочені). Тому не бійтеся придбати великий ранець, адже в нього доведеться складати стільки речей! Лікарі кажуть, що ширина самого портфеля повинна бути не більша за ширину плечей дитини, інакше ви сильно ризикуєте зіпсувати своєму малюкові поставу і більше грошей витратите на її корекцію. Як показує практика, реальна вага портфеля учня молодших класів у середньому становить близько 6 кг.

Нарешті, портфель зібраний. Але залишається питання: у чому улюблене чадо піде до школи першого вересня і в якій спортивній формі буде займатися на уроках фізкультури?

Рятує те, що в Україні немає чітких стандартів у шкільній формі, і тому вдалий вибір серед одягу виробництва України чи Туреччини зробити цілком реально. Отже, костюм для хлопчиків можна купити за 110-160 грн., світлу сорочку - за 20-30 грн., краватку - за 15-20 грн.

На блузку для дівчинки доведеться витратити 50-65 грн., а на саму форму, залежно від фасону, (спідниця + піджак або спідниця + піджак + штани), - 85 – 135 грн.

Ясна річ, необхідно придбати і взуття. Туфлі і для хлопчиків, і для дівчаток коштують від 60 до 140 грн., спортивне взуття – 40 – 80 грн., а спортивна форма - від 50 до 120 грн.

Разом зібрати дитину до школи обійдеться в середньому, у 500-700 гривень.

До речі

Першого вересня до шкіл у Полтавській області прийдуть 11,7 тисячі першокласників. Загальна численність учнівського контингенту становить 136 тисяч учнів, що на 4,5 тисячі учнів менше, ніж минулого року. Дошкільною освітою охоплені 38 тисяч дітей.
З урахуванням демографічної ситуації можливе призупинення діяльності шести шкіл та реорганізація двох шкіл на ступінь нижче у Кобеляцькому, Лохвицькому, Лубенському, Новосанжарському, Решетилівському, Шишацькому районах, повідомив начальник Головного управління освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Володимир Мірошниченко.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх