Володіння англійською на рівні B1 стане обов'язковою умовою в Україні для вступу на бакалаврат

5.09.2019, 12:12 Переглядів: 4 477 Коментарів: 5

 

Частину профільних дисциплін у вишах планують викладати англійською

Міністерство освіти і науки України ухвалило Концепцію розвитку англійської мови в університетах. Згідно цього документу, володіння англійською на рівні не менш як В1* стане обов’язковою умовою для вступу на бакалаврат, а В2* – для випуску. Також планують частину профільних дисциплін зробити англомовними та запровадити обов’язкове ЗНО з іноземної мови після бакалаврату.


Володіння англійською мовою зробить молодих українців більш конкурентоспроможними на ринку праці. Справа в тому, що економічний розвиток країн дуже залежить від знання громадянами англійської мови. Зараз в усіх сферах – наукових, економічних – йде спілкування англійською, а тому зростає важливість знання цієї мови фахівцями усіх галузей.


На сьогодні за рівнем знань англійської Україна посідає 28 місце з 32 серед не англомовних країн Європи. Як вважають у МОН, українці втрачають свій потенціал через те, що наші фахівці не знають англійської мови. А тому пропонують наступні кроки для покращення ситуації.



Як планують розвивати вивчення англійської у вишах

 
Однією з основних проблем англійської в університетах є різний рівень, з яким у виші потрапляють вступники. Це шкодить як студентам з низьким рівнем, які не встигають за програмою й не можуть нормально її засвоювати, так і сильним студентам, які страждають від політики «орієнтації на слабшого».


Тому передбачається, що до 2023 року рівень володіння англійською на рівні В1 буде обов’язковою умовою під час вступу на бакалавра, а отже, усі абітурієнти мають оволодіти мовою на відповідному рівні.



Вступ до вишу відбуватиметься так:

  • абітурієнти зобов'язані пройти «скринінговий» тест з англійської мови (наприклад, ЗНО або стандартизовані іноземні тести);
  • якщо рівень вступника нижче В1, це не позбавляє його права брати участь у конкурсі на вступ до вищої освіти в звичайному режимі, але такі абітурієнти до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) повинні пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.


Обов'язковою вимогою також стане те, що для отримання диплому випускник бакалаврату, незалежно від спеціальності, мусить засвоїти іноземну мову на рівні В1+. А для старших рівнів – магістри та доктори філософії з академічним компонентом - обов’язковим буде рівень В2.


Щоб перевіряти, чого досягли студенти під час навчання, протягом найближчих 5-7 років планується ввести єдиний вихідний (кваліфікаційний) іспит з англійської мови для всіх студентів бакалаврату. Точно так перевірятимуть і магістрів.



Аби допомогти українським студентам досягти потрібного рівня володіння англійською, МОН пропонує наступне:

  • збільшити кількість годин на вивчення мовних дисциплін в університетах;
  • заохочувати розвиток безкоштовних онлайн-курсів для самостійного вивчення учнями та студентами англійської мови (це стане доповненням до регулярного вивчення мови в школі або університеті);
  • один з найголовніших моментів – стимулювати викладання закладами вищої освіти фахових дисциплін англійською мовою.


*Рівень B1 – користувач має розуміти основний зміст чіткого нормативного мовлення на теми, близькі і часто вживані на роботі, у навчанні, під час дозвілля тощо. Може вирішити більшість проблем під час перебування у країні, мова якої вивчається. Може просто і зв'язано висловитись на знайомі теми або теми особистих інтересів. Може описати досвід, події, сподівання, мрії тощо.


*Рівень B2 – користувач має розуміти основні ідеї тексту як на конкретну, так і на абстрактну тему, у тому числі й дискусії за фахом. Може вільно спілкуватися з носіями мови. Може чітко, детально висловитись на широке коло тем, виражати свою думку з певної проблеми, наводячи різноманітні аргументи за і проти.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: uanews.kharkiv.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

118
5 вересня 2019 13:15

У меня в средней школе была прекрасная учительница английского, отличные репетиторы. 

Но реально понимать английский и ее грамматику я смогла на первом курсе колледжа, где начинали с самого начала (некоторые после школы не знали  алфавита cold_sweat) и очень плотно разжевывали основы.

 

Только в 15 лет я смогла самостоятельно сочинить предложение на английском  и реально в своей бестолковке понимать всю суть. На минуточку, английский у нас был с 2 класса, (школа гуманитарна) и первый наш преподаватель явно сама не знала этого языка. 

Возможно это я такой тугодум (хотя выпускалась стабильной хорошисткой (9/10/11/12б), а возможно это просто некорректные подходы к обучению triumph


7 3
0
5 вересня 2019 15:15

Уровень требования конечно классный, но доведут ли этот уровень обучения в школах без репетиторов, это уже вопрос. Зачастую Б1 или спец школа англ может дать или доп занятия.


5 0
735
5 вересня 2019 16:00

Вся проблема обучения в школе в нашем городе - это не желание местной власти что-то менять. Большую часть учителей вообще к детям пускать нельзя, но у нас прав тот кто "занес" вышестоящему начальству на хлеб с маслом и икрой.


10 2
64
5 вересня 2019 16:10

Отличная идея, интересно только: сколько специалистов-выпускников со знанием языка на уровне В1-В2 останутся работать в этой стране? А сколько уедет? Или в этом и идея - любого получившего высшее образование выставить из страны?


13 4
17
5 вересня 2019 17:01

Чергові бредні від чергового уряду! А чому англійська? Може краще кітайська або польська? Школа не може нормально дати знання української, що казати про іноземну.

 


15 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх