Ринок нерухомості житиме за новими правилами

9.08.2013, 14:56 Переглядів: 5 382

Ринок нерухомості житиме за новими правилами. Із 1 серпня оцінщиків майна стае набагато менше. Тож імовірно, їхні послуги подорожчають, а разом із ними – і квартири. А з 1 вересня за квартиру вартістю понад 150 тис грн не можна буде заплатити готівкою – доведеться відкривати рахунок у банку.

Ринок нерухомості житиме за новими правилами
За оцінку нерухомості, імовірно, доведеться платити більше, а з 1 вересня і покупці і продавці втрачатимуть гроші на угодах купівлі-продажу через вимогу безготівкового розрахунку

 

Нові вимоги до оцінки майна – з 1 серпня

 

Порвіняно з початком року ринок нерухомості у Кременчуці трохи пожвавився, кажуть кременчуцькі ріелтори. Та незабаром може знову наступити затишшя. Продати чи купити квартиру з 1 серпня стане складніше – набувають чинності зміни до законодавства, якими вводяться зміни до правил оцінки нерухомості. Оцінювачам майна висувають нові вимоги – знадобиться спеціальний сертифікат суб’єкта оціночної діяльності. Отримати його можна лише після курсу навчання, і таких фахівців на сьогодні готують тільки п’ять навчальних закладів України.


У той же час, в Україні, відповідно до даних державного реєстру, понад 10 тисяч оцінювачів. Але незабаром їх може стати набагато менше: ВНЗ не встигають підготувати фахівців. Наразі ріелтори – в очікуванні, до змін ставляться насторожено й кажуть, що нічого доброго продавцям і покупцям квартир вони не віщують. Та очікують списку ліцензованих оцінювачів на сайті Фонду держмайна України.


– Як буде працювати ринок – ми ще достеменно не знаємо. Але якщо оцінювачів буде мало, їхні послуги подорожчають, а відтак підвищиться і вартість нерухомості, бо збільшаться витрати продавців квартир, – каже Олена Куроп‘ятник, директор агенції «Світ нерухомості». – Багато хто з клієнтів виявив бажання швидше продати квартиру, до змін. У минулому році ми вже починали працювати за новими правилами – доводилося замовляти оцінку майна в Києві, бо на ринку залишилося 47 фірм. Тоді така послуга стала коштувати 800 гривень (майже втричі більше – ред.), і ми по телефону розповідали про майно, яке треба оцінити. Оцінювачі навіть не виїжджали на місце. Та згодом нововведення скасували – бо ринок виявився неготовим до таких змін, і ми повернулися до послуг місцевих спеціалістів, їхня вартість послуги – 300-400 гривень.


Наталія Буряк, директор  агенції «Міське бюро нерухомості», теж зазначає, що працювати з немісцевими оцінювачами майна буде проблематично.


– Є інформація, що ціни на нерухомість хочуть оптимізувати по регіонах. Тобто, наприклад, ми опинимося в регіоні Київ-Харків-Полтава. Але хіба можна нам рівнятися на Київ? Коли ми нетривалий час були змушені замовляти оцінку майна в Києві, зіткнулися з тим, що вона була завищеною: квартиру, яка була в продажу за 33 тисячі доларів оцінили в 43. Неадекватне оцінювання невигідне ні покупцям, ні продавцям.


Тим, хто хоче купити чи продати вторинне житло (навіть без посередників),  доведеться звертатися до оцінювачів, збирати пакет документів – і вже потім йти до нотаріуса укладати угоду. Наразі у Кременчуці близько 15 фірм, які займалися оцінкою нерухомості. Всі зацікавлені в тому, щоб залишитися на ринку, тож багато хто уже подбав про навчання своїх оцінювачів, щоб відповідати новим вимогам, розповідає Тетяна Ситник, експерт ПП «Терра Нова».


– Але крім того, що слід пройти навчання, агенція з оцінювання майна має реєструвати звіт із кожної експертної оцінки (на кожну квартиру) в єдиному реєстрі. А це – зайвий час і для нас, і для клієнтів. Висуваються додаткові умови до оформлення документації, кожна фірма, яка надає послуги з оцінки майна, повинна мати свій сайт. Думаю, всі ці вимоги не встигне виконати жодна компанія, що працює на ринку. А відтак він на деякий час загальмує, – вважає Тетяна Ситник.


Столичні експерти прогнозують, що через нововведення ринок нерухомості може бути паралізований на місяць, пише «Комсомольская правда».

 

На замітку


Які документи потрібні, щоб продати квартиру

 

  • Правовстановлюючий документ, що підтверджує право власності на об’єкт нерухомості;
  • Технічний паспорт об’єкта нерухомості, куди й заноситься оціночна вартість;
  • Оцінка нерухомості;
  • Витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно;
  • Довідка про відсутність податкової застави;
  • Довідка про відсутність заборон на відчуження;
  • Паспорти та ідентифікаційні коди всіх власників нерухомості, чоловіка або дружини власника, якщо продавець перебуває в шлюбі;
  • Свідоцтво про реєстрацію шлюбу продавця;
  • Заява подружжя про згоду на відчуження об’єкта нерухомості, що перебуває у спільній власності;
  • Свідоцтва про народження дітей, якщо діти є власниками;
  • Дозвіл органів опіки та піклування на відчуження об’єкта нерухомості в інтересах неповнолітніх дітей або недієздатних громадян.

До речі


При купівлі нових квартир нічого не зміниться


Для тих, хто купує нові квартири у забудовника, з 1 серпня нічого не зміниться. Їх не потрібно оцінювати, користуючись послугами експертних організацій, ціна на квадратні метри житла в новобудові формується в інший спосіб, кажуть ріелтори.


Так само нічого не зміниться для цієї категорії і з 1 вересня, коли обмежуються готівкові розрахунки при операціяї купівлі-продажу.  Адже і нині люди платять забудовникам у безготівковій формі. До того ж, люди користуються кредитними програмами, державними програмами фінансування будівництва житла, а це унеможливлює готівкові розрахунки.

 

Розрахунок через банки – із 1 вересня

 

Ще одне нововведення пов’язане із тим, що уряд із 1 вересня обмежить готівкові на суму понад 150 тисяч гривень, прагнучи контролювати гроші, які «ходять» країною та лежать під матрасами в громадян. Тобто покупець квартири вже не зможе віддати продавцеві гроші готівкою: він повинен буде піти до банку, відкрити рахунок, внести потрібну суму і грошовим переказом перерахувати її продавцеві житла. У Кременчуці ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку, якщо вона «не убита», як правило, стартує від 19-20 тисяч доларів (тобто понад 150 тисяч гривень), тож практично всі покупці будуть змушені користуватися послугами банків. До того ж, більшості громадян доведеться перед цим поміняти на гривні долари, в яких вони тримають заощадження вдома, бо рідній валюті не довіряють. А це – додаткові витрати (близько 0,5% від суми). Отримавши кошти на рахунок, продавець квартири, якщо йому знадобляться «живі» гроші, платитиме за переведення в готівку – такі послуги банків коштують від 0,5 до 1,5%.


За оцінками фахівців ринку нерухомості, розмір додаткового фінансового навантаження на угоду із купівлі-продажу становитиме від 1 до 3% від вартості житла, яких можна було б уникнути за старої схеми розрахунків.


Наприклад, продається квартира ціною 50 тисяч доларів. Продавець на цій угоді втратить 250-750 доларів, покупець – близько 250 доларів на операції обміну валюти.


– Як мінімум третина покупців не готові платити додатково. Навіть той, хто міг би собі щось купити – утримається. Просто аби з’ясувати, куди будуть подаватися дані про операцію, чи не буде потім за ним бігати податковий інспектор, – цитує президента Союзу фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова інтерет-видання SV Development.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №31 від 1 серпня 2013 року, стаття Тетяни Донченко "Морока з нерухомістю"

Автор: Тетяна Донченко Фото: Сергій Макаров
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх