Комунальні борги стають «золотими»

4.06.2009, 12:09 Переглядів: 2 683
Боржника можуть розорити судові витрати.

Підприємства, що надають комунальні послуги, стягують через суд зі споживачів- неплатників не тільки борги, але й судові витрати. Раніше вони складали 30 грн, тепер – 250 грн. Така сума може бути більшою, ніж сам борг…

Нещодавно Кабінет Міністрів порадував змінами до «Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов’язаних із розглядом цивільних та господарських справ». Так, якщо раніше розміри цих витрат були фіксованими, то тепер їх «прив’язали» до мінімальної заробітної плати: вона множиться на коефіцієнт, визначений постановою для кожного виду цивільних справ. Нова редакція на перший погляд нецікавого документу суттєво «чіпляє» комунальних боржників.

– У тяжбах зі споживачами-боржниками за компослуги судові витрати відносять на рахунок відповідачів (тобто боржників), – коментує ситуацію Олександр Пісковий, заступник директора КП «Кременчукводоканал». – Якщо раніше ці витрати складали 30 гривень, то тепер – 0,4 від мінімальної зарплати (як для суперечок майнового характеру) – тобто 250 гривень. (Примітка: мінімальна зарплата 625 грн х 0,4).

А тепер уявіть ситуацію: ви десь три-чотири місяці не платите за комунальні послуги, і на вас починають сипатися судові позови від кількох комунальних підприємств: міськгазу, водоканалу, «Полтаваобленерго», управляючої компанії. Кожен позов «коштує» у суді 250 гривень, а разом набіжить ціла тисяча… Додайте ще й державне мито по кожному позову (51 гривня). За такого розкладу суди влетять у 1204 гривні. Що не кажіть, а таки краще бути сумлінним платником – хоча б тому, що не доведеться переплачувати на судових витратах.

А позови споживачів – безкоштовні

Якщо ж у суді споживач позивається проти підприємства (не надали якісні послуги, неправильно виставили оплату тощо), то судові витрати він не платить. Це передбачено статтею 22 Закону України «Про захист прав споживачів». Цитуємо: «Споживачі звільняються від сплати державного мита за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав». Що стосується витрат на інформаційно-технічне забезпечення (ІТЗ), то їх зазвичай сплачує сторона, яка програла у суді, пояснила адвокат Олена Дмитриченко. Тобто, якщо подаєте на якусь комунальну службу позов, зазначайте у ньому, щоб ІТЗ взяли з відповідача. До того ж, варто знати, що позови щодо неякісних послуг – це суперечки немайнового характеру (навіть якщо ви просите суд зобов’язати комунальників зробити перерахунок). ІТЗ у таких позовах складає 37 грн 50 коп.



 
Теги: борги
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх