Обшуки без санкцій

17.11.2006, 17:11 Переглядів: 3 530
Що ви відчуєте, коли охоронець супермаркету запропонує вам вивернути кишені, а потім потягне до оглядової кімнати – для обшуку? І все це на очах у черги, серед якої третина – ваші сусіди по будинку?! Законно це чи ні?! Що робити, якщо ви потрапили в таку халепу?.

охоронці супермаркетів не мають права обшукувати покупців –

Всі ці запитання  гарячково  ставила   вкрай обурена  жінка, яка звернулася  до редакції 'Телеграфа'. Трохи заспокоївшись, вона розповіла, як пішла з сином-підлітком до супермаркету АТБ, що на вулиці  Радянській.  Після того, як вона розрахувалась за покупки, охорона супермаркету запропонувала її сину вивернути кишені. Надалі жінку разом з хлопцем повели до оглядової кімнати, де  перевірили всі  покупки. Не знайшовши нічого краденого, покупців просто виставили з супермаркету.
 На жаль, це не перші скарги до редакції 'Телеграфа' на  некоректні дії охоронців супермаркету АТБ, що на вулиці Радянській. У рубриці SMS-експерт  ми неодноразово публікували скарги покупців (№№ 43, 44, 45). Отже, час з’ясувати, наскільки законні дії охорони супермаркету.
 Як засвідчив прокурор Кременчука, дії охоронців суперечать законам України. Охорона супермаркетів не має законних прав затримувати, оглядати, а тим більше, проводити обшук громадян. При цьому прокуратура привертає увагу до неоднозначності ситуації. Адже крадіжки в супермаркетах трапляються, і власники магазинів (які, власне, і примушують охоронців порушувати закон) змушені якимось чином захищати своє майно.  На думку прокуратури, для боротьби з крадіжками товару доречніше було б використовувати магнітні рамки та камери стеження. Охорона ж має право лише викликати міліцію.
 А покупець має право не погоджуватись на пропозицію надати для огляду особисті речі  або ж пройти до оглядової кімнати.  Не зобов’язаний він також вивертати кишені.  Якщо охорона супермаркету змусила  покупця до якихось дій, не передбачених законом, варто  написати заяву про порушення громадянських  прав  до прокуратури міста.
 Якщо ж ви –  слухняний громадянин, не тиряєте снікерсів, не любите скандалів, і готові виконувати вимоги охоронців супермаркету, то  маєте врахувати наступне:
– Крадіжка в супермаркеті (якщо ви, звичайно, не потягли п’ять пляшок дуже старого Хенессі)  кваліфікується, як дрібна.  Покарання за неї передбачене ст. 51 Кодексу про  адміністративні  правопорушення. Якщо вас визнають  винним, маєте сплатити штраф у сумі від 51 до 255 грн.  або ж відпрацювати на виправних роботах (до двох місяців). Протягом виправного терміну з вашої зарплати вираховуватимуть 20 %  платні.
–  Згідно з Адмінкодексом, відповідальна особа супермаркету має право скласти адміністративний протокол про порушення. Для цього посадовець зобов’язаний запросити двох понятих. УВАГА! Працівники супермаркету не мають права виступати у ролі понятих. Всі запитання щодо покупок вам повинні ставити лише в присутності понятих. Після складання протоколу поняті  мають його підписати.
– Охоронець супермаркету може викликати міліцію.
Приємних покупок, панове.

'Я прошу вибачення за некоректні дії охорони'

'ТелеграфЪ' отримав коментар управляючої супермаркетом АТБ (вулиця Радянська) пані Волошиної:


– Пані Волошина, на підставі яких законів України охоронці супермаркету АТБ проводять обшуки покупців?
– Це лише наші  внутрішні  розпорядження. 
– Чи дозволяють ваші внутрішні правила охоронцям проводити обшук покупців в окремій кімнаті та без понятих?
– Що ви!  За нашими правилами, охоронець має запросити двох понятих і лише в їхній присутності перевіряти покупки.
– Чому в даному випадку ваші охоронці  оглядали жінку та її сина без понятих?
– Це наш недолік,  хоча ми регулярно проводимо інструктажі з охороною!
– В охоронців є план по затриманнях?
– Ні, такого плану вони не мають.  Але вони несуть матеріальну відповідальність за нестачу товару.  Особисто від себе я хочу принести вибачення всім покупцям, яких наші співробітники якимось чином образили. У таких випадках я би просила покупців звертатися особисто до мене за телефоном 3-21-07.

'Обшук проводять лише після порушення кримінальної справи'

Щодо законності дій охоронців супермаркету АТБ  'ТелеграфЪ' отримав коментар прокурора Кременчука пана Павлійчука.
– Пане прокуроре, чи дають закони України право охоронцям супермаркетів затримувати покупців та проводити огляд їхніх речей?
– Закон не передбачає таких прав для охорони супермаркету.
– Охоронці супермаркету діють за  внутрішніми  розпорядженнями. Чи не суперечать, у такому випадку, внутрішні розпорядження законам України та чи не порушують вони права громадянина?
– У даному випадку внутрішні розпорядження супермаркетів  суперечать  нормам Конституції.  Порушується конституційне право кожного громадянина на особисту недоторканність.
– Як повинні діяти охоронці в рамках закону?
– Вони повинні викликати робітників міліції.  Затримувати громадян та здійснювати особистий огляд мають право лише уповноважені  на це особи – слідчі, представники прокуратури та правоохоронних органів. Проводити ж обшук  взагалі можливо лише після порушення кримінальної справи.
– Що ви рекомендуєте робити покупцям, яких затримала охорона супермаркету?
– Покупець має наполягати на тому, щоб співробітники супермаркету викликали міліцію, і подальший процес відбувався у рамках правового поля.
– Чому прокуратура не займається проблемою порушень конституційних прав громадян у супермаркетах?
– Ми не маємо жодної письмової  заяви  громадян про такі  порушення. Якщо таке сталося, нехай громадяни звертаються до прокуратури.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх