Як палав «Арсенал»

12.05.2008, 14:06 Переглядів: 2 722
10 травня на вулиці Воровського загорівся торговельний центр «Арсенал»..
Пожежі в «Арсеналі» було надано третій рівень небезпеки – максимальний для нашого міста. У такому випадку на місце пожежі направляються усі підрозділи Кременчука, пожежний поїзд та весь особовий склад. Останні випадки такого масштабу – згорілі клуб «Адоніс» і залізничний вокзал у Крюкові.
Фото: Дмитрий Бабец

Дим від пожежі було видно не лише у  Кременчуці, а й за 40 кілометрів від міста. Вогонь знищив меблі та оргтехніку на площі 120 квадратних метрів. Вогнеборці зуміли відстояти перший та частину другого поверху. Жодна людина не постраждала. За попередніми даними, причиною пожежі стало коротке замикання в електромережі.

Пожежа почалася десь о 14.30, перед закриттям магазину – всередині ще були продавці, охорона, заходили покупці. На горищі замкнуло електродріт, і тління потихеньку почало розповсюджуватися усією площею. Найбільш дивним було те, що перехожі та знайомі співробітників заходили до магазину і казали: «А у вас із даху дим іде». «Арсеналівці» вийшли на фасадну частину і… нічого такого не побачили – вітер дув у бік залізниці. І лише, коли в приміщенні вже перегоріла електрика, спрацювала охоронна сигналізація. На подив відвідувачів, продавці продовжували сидіти на своїх місцях.

– Я кажу: «У вас «охоронка» чи «пожежка» спрацювала – підіть вимкніть!» Я працюю в охоронній фірмі й розуміюся на сигналізації,  – розповідає молодий чоловік. – А вони тільки дивляться на мене. Тут товариш із вулиці телефонує і каже: «Виходь звідти – у них пожежа починається…»

Невдовзі спрацювали термічні датчики пожежної сигналізації – температура на даху вже перевищила 70 градусів… О 15.08 пролунав перший виклик на «01». Коли працівники побачили відкрите полум’я, намагалися гасити його своїми силами. О 15.12 прибув перший пожежний підрозділ. Дах із боку залізниці вже палав на повну. Перший струмінь води подали на сходи, щоб не дати вогню перекинутися на перший поверх. Міліція перекрила рух по вулиці Воровського, майже всі зіваки відправилися топтати газон із боку Першотравневої.

«Температура була скажена…»

Епіцентром пожежі був дах над кабінетами адміністративної частини «Арсеналу». Відкрите полум’я виривалося із вікон та з-під даху в бік залізниці.

– На другому поверсі, у десяти метрах від підйому, вже стояло відкрите полум’я, – розповідає заступник начальника міського управління МНС Віталій Навроцький. – Температура була скажена. Ми почали охолоджувати будівлю ще зі сходинок. За 15 хвилин змогли пройти тільки чотири метри. Ускладнювалося гасіння тим, що стелі були гіпсо-картонними плюс утеплювач – пінопласт. Тож ми не могли подати воду на дах. Та й саме приміщення було серйозно завантажене меблями.

Пожежні рукави – діряві...
Свідки гасіння пожежі критикували пожежників, мовляв, рукава діряві,  з них вода витікає.
– Не питання! – відповідає заступник начальника міськуправління МНС Віталій Навроцький. – Кожен рукав має строк експлуатації. Велике «спасибі» створеній тендерній системі – ми не можемо закупити оснащення в Росії, оскільки підтримуємо вітчизняного виробника. А з 36-ти нових рукавів, які ми отримали з Луганська, шість не пройшли випробування. Більше ми їх ніде не можемо закупити…

…а на гідранті стояв позашляховик
Стосовно кількості пожежних гідрантів (джерело води для гасіння пожежі – ред.) на ділянці, ніяких претензій у рятувальників немає. Однак вони зазначають, що у самій системі не вистачало води – іноді рукава зморщувалися, як поліетиленові пакети.
– Ще б передати великій привіт тій людині, чий позашляховик стояв прямо на люку пожежного гідранту біля автовокзалу, – каже Віталій Навроцький. – Це був третій гідрант, який можна було задіяти. Ми не мали права перемістити той джип, оскільки це – приватна власність, люди ж у нас «блатні»…

Пожежу гасили:
8 автоцистерн
109 працівників МНС (41 особа начальницького + 68 осіб особового складу)
4,44 тонни води щохвилинно подавалося на гасіння
Знищено:
200 квадратних метрів покрівлі (500 – пошкоджено)
150 квадратних метрів перекриття
Меблі, оргтехніку на площі 120 квадратних метрів.

Будівля, що належить 42-річному підприємцю, застрахована, а майно підприємців-орендарів – ні. Сума збитків встановлюється. За попередніми даними, причини пожежі – технічні. Сусіди у поясненнях інспекторам заявляють, що в «Арсеналі» велися зварювальні роботи. Працівники магазину кажуть, що декілька разів на день у них гасло світло. Пожежники, у свою чергу, нарікають, що їх викликали надто пізно – вільне горіння тривало майже 40 хвилин.
Фото: Дмитрий Бабец

Віталій НАВРОЦЬКИЙ, заступник начальника міського управління МНС:
– Сусіди заявляють, що в «Арсеналі» проводилися зварювальні роботи. Орендатори кажуть, що світло в приміщенні вимикалося по декілька разів на день. Проводка нікуди не годилася. Замикання виникло у декількох місцях через навантаження на мережу. Дроти почали плавитися. Оскільки тут був установлений потужний «пакетник», то струм не вимикався. Трапилася така собі затяжна фаза між початком пожежі і викликом на «01» – вільне горіння тривало 40 хвилин. За цей час, при нормальному розвитку, легко згорять вісім машин, якщо стоятимуть поруч. Будівля вже була підготовлена до того, щоб добре горіти.

Віталій ТКАЧЕНКО, начальник сектора державного пожежного нагляду:
– У мене і моїх колег є декілька версій причини займання. Безліч своїх версій мають і господар будівлі, і орендарі, і страхова компанія. Кожен на чомусь наполягає. Наші версії – технічні. Підтверджень тому, що це був підпал, поки що немає.



 
Автор: konstantinov
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх