Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

15.10.2016, 10:10 Переглядів: 2 230

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

Cлухачі зможуть отримати базові знання з надання домедичної допомоги, а також основ бойової та тактичної підготовки

Безпечне поводження зі зброєю, орієнтування на місцевості, тактична медицина, основи тактики боїв у місті та на пересіченій місцевості – ці знання необхідні наразі чи не кожному, але цьому не вчать у школі чи інституті. Роман та Ярослав – кременчужани, які разом із кількома однодумцями рік тому взялися на волонтерських засадах – абсолютно безкоштовно – проводити теоретичні заняття й вишколи для всіх бажаючих. Вони назвали себе проектом «Патріот Кременчук». Провели десятки занять по школах та училищах, провели з десяток «вилазок у поле» із залученням професійних військових та досвідчених АТОвців. Наприкінці минулого року хлопці долучилися до «Цивільного корпусу «Азов» і продовжили заняття, збираючи на них близько півсотні слухачів.

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів – У деяких училищах нас запрошували проводити заняття перш за все з домедичної допомоги, – розповів Ярослав. – Також ми проводили 45-хвилинні заняття у форматі цивільної оборони – як мирному населенню вести себе під час боїв у місті, елементарні базові речі щодо зупинки кровотечі. Був один епізод, не буду казати в якому закладі – воєнрук каже: «Як ви можете щось викладати, якщо у вас немає освіти, дипломів, паперів?» Ми пояснили, що не викладаємо управління ротами чи батальйонами, а даємо елементарні базові речі доступною звичайною мовою.

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів – Буває, питаємо, а чи знаєте, де найближче бомбосховище. Дуже часто діти й підлітки не знають,  – каже Роман.  – Тут різко підключаються вчителі: «Ми ж вам показували, я ж вам показувала». Тоді деякі починають згадувати.

 

Військові вишколи повертаються

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

На заняття хлопців з військової підготовки приходять «від мала до велика», але основна група – молоді люди від 18 до 25 років. Зазвичай із групою працюють два інструктори.

 

– Ми намагаємося і АТОвців підключати, щоб їм було легше, щоб їхні знання теж можна було застосувати. Деяким цього і хочеться – передати досвід, – каже Ярослав.

 

– Також залучаємо досвідчених інструкторів, – додає Роман. – Вони повністю викладаються перед людьми. Людина розповідає про те, що написано в книжках і як це виглядає насправді – що працює, а що ні. Вони акцентують увагу на тому, що правильно, а що краще зробити інакше. Приємно, що люди досвідом діляться.

 

– Ми добре спрацювалися з інструкторами Нацгвардії, полкові інструктори в нас були, зі Служби безпеки нам теоретичну частину читають, – кажуть хлопці. – Приходять АТОвці, здебільшого з першої хвилі, які ще у 2014-му пішли. Вони люди активні – повернулися і хочуть чимось корисним займатися.

 

Цієї осені перший вишкіл планується 16 жовтня. Слухачі опанують ази безпечного поводження зі зброєю, орієнтування на місцевості, тактичної медицини, основи індивідуальної тактики бою у місті та на пересіченій місцевості. Інформація та запис за телефоном (097) 910–60–14.

 

14 жовтня відбулася презентація політичної партії «Національний корпус» у Києві. Ярослав і Роман запевняють, що військові вишколи, які проводить їхня громадська організація, не мають стосунку до політики, і ніхто слухачів агітувати вступати до лав партії не буде.

 

– Хтось доносить людям інформацію, що наші заходи платні. Це неправда. Ми людям кажемо – плюньте в обличчя тому, хто це сказав, – обурюється Роман. – У нас все безкоштовно. Іноді ми просимо, щоб у людей були деякі речі власні, наприклад, ті ж самі джгути – щоб вони до них звикали, могли тренуватися в домашніх умовах.

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

На день міста «ЦК «Азов» стояли біля стели на площі Незалежності – демонстрували перехожим бронежилети та моделі зброї. Незабаром до них приїхала патрульна поліція. Виявилося, що хтось зателефонував на «102» і повідомив, що в центрі Кременчука стоїть «Азов» зі зброєю. Посміялися всі.

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

Наразі активісти «ЦК «Азов» намагаються зробити в центрі міста «соціальний спортзал» – у приміщенні на вул. Миколаївській (колишня Артема), 1-А. Тут безкоштовно зможе займатися молодь, а також АТОвці. Планується, що спортзал буде у форматі зали для єдиноборств, щоб можна було запрошувати тренерів, але що вийде – залежить від ресурсів.

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

Окремою темою для розробки активісти взяли собі боротьбу з «розливайками», котрих у Кременчуці вдосталь. 8 жовтня вони завітали з АТОвцями до кафе у пров. Піщаному та викликали поліцію. Правоохоронці склали два протоколи – на власника та на продавця оковитої. Рейди по генделях триватимуть і надалі.

 

Вони пройшли вишколи

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

Олександра, 18 років

– Я вже рік на вишколах. Починала, ще коли у школі навчалася. Коли почалася ця війна, в мені прокинувся патріотизм. Вирішила піти до «Патріот Кременчук». Мені сподобалося, не дивлячись на те, що я дівчинка. Мене це цікавить, подобається до лісу ходити. Дуже подобаються заняття з медицини – це можна застосувати в житті. Тепер я точно знаю, як джгут накладати. В школі в нас щось таке було, але не так детально.

 

Вижити і врятувати: У Кременчуці продовжиться серія безкоштовних військових вишколів

Валерій, 53 роки

– Коли я служив у радянській армії, ми просто були безкоштовною рабсилою. Ніякої бойової підготовки. Мені ці вишколи дали більше, ніж два роки армії. Займаюся з квітня цього року. Те, що давали по медичній підготовці – я все знав, а ось по бойовій і тактичній підготовці знання отримав уперше. Також я ходив на заняття з ораторського мистецтва – це теж у житті завжди знадобиться.
Автор: solod
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх