"Спартани", які отримала армія, не витримують реалій АТО - ІС

10.06.2015, 15:16 Переглядів: 3 550

Бронеавтомобілі КрАЗ "Спартан" із установленими на них комплексами "Сармат", які надійшли на озброєння армії взимку, не витримують реалій АТО на Донбасі. Про це пише "Інформаційний спротив", відзначаючи, що усувати неполадки в польових умовах, не володіючи спеціальними технічними ресурсами, практично неможливо

Група ІС зазначає, що "Спартани" почали виробляти в Канаді у 2012 році (Streit Group Spartan). У 2014 році виробництво таких машин уже з назвою КрАЗ "Спартан" почали в Україні. Очікувалося, що вони можуть становити реальну загрозу для важкої техніки, зокрема танків бойовиків.

 

Міноборони у 2014 році уклало контракт із ПАО "АвтоКрАЗ" на поставку 30 "Спартанів" на суму 146,5 млн гривень за ціною 4,55 млн гривень за одиницю. Одразу ж після підписання контракту військові перерахували "КрАЗ" 80% від загальної вартості, трохи пізніше платіж виріс до 95% (159,5 млн грн.).

 

Пізніше "КрАЗ" переніс строки виконання контракту й підвищив ціну до 5,5 млн. грн. за бронеавтомобіль.

 

"І в Міноборони вирішили не заперечувати", - пише ІС.

 

У грудні 2014 року повідомлялося, що на озброєння армії надійшли українські "Спартани" з установленими на них протитанковими ракетними комплексами "Сармат". Однак у січні 2015 року, за результатами експлуатації перших 15 зразків, виявили низку серйозних конструктивних і тактичних недоліків.

 

"Перший недолік, який масово стали зауважувати бійці, – слабка ходова частина. Крім того, без спеціалізованих СТО, оснащених комп'ютерною технікою, обслуговувати КрАЗ "Спартан" виявилося неможливо. Які ж СТО на передовий АТО", - зазначається в статті.

 

"Впродовж місяця в однієї з бронемашин відвалилося колесо, а до кінця січня 2015-го, повідомляли ЗМІ, вийшли з ладу 12 із 14 переданих силам АТО бронемашин КрАЗ "Спартан", - додають в ІС, хоча гендиректор автозаводу-виробника Роман Черняк заявляв, що жоден автомобіль не вийшов із ладу й не направлявся на доопрацювання.

 

Крім недосконалості ходової частини й низької прохідності, експерти відзначають і низку інших суттєвих недоліків.

 

Серед них: немає можливостей для переговорів між кулеметником і командиром екіпажа; на швидкості 50-80 км\год по нерівній дорозі кермо вибиває з рук водія; конструкція вежі недосконала – у зимовий час, якщо кулемет у бойовому положенні й машина необладнана комплексом "Сармат", всередині дуже холодно; немає протитуманних фар; надто слабке зчеплення коліс із ґрунтом як для такої важкої машини; не передбачено систему пожежогасіння в моторному відсіку тощо.

 

Джерело: Українська правда

 

"ТелеграфЪ" звернувся за коментарем в прес-службу підприємства КрАЗ. Там нам повідомили, що факти, вказані у статі Інформаційного Спротиву, не відповідають дійсності, і що вони вже готують офіційний коментар з цього приводу. За їх інформацією, він буде наданий "Телеграфу" через 2-3 дні, коли генеральний директор підприємства Роман Черняк повернеться із відрядження.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх