Про субсидії: відповіді на запитання читачів “Телеграфа”, частина 2

20.05.2015, 08:00 Переглядів: 15 632

Про субсидії: відповіді на запитання читачів “Телеграфа”, частина 2

“ТелеграфЪ” знову отримав масу запитань від читачів стосовно порядку призначення субсидій. Відповіді на них нам надали фахівці управління праці та соціального захисту населення Крюківського району

Субсидія і доходи, як декларувати депозит?

 

- Поясніть, для призначення субсидій прожитковий мінімум береться середній (не в розрахунку на категорії - працездатні, діти, непрацездатні)?

 

- Для визначення обов’язкового відсотку платежу застосовується розмір прожиткового мінімуму в розрахунку на одну особу — зараз це 1176 грн (незалежно від того, до якої соціальної групи належить громадянин).

 

- Я житель багатоповерхового будинку, вже отримував субсидію, в т.ч. у квітні. Читав, що субсидія в цьому випадку буде призначатися автоматично, нових заяв подавати не треба. Але в мене є депозит. Як подати дані про доходи з депозиту в моєму випадку? За рік або за півроку? Чи потрібно заповнювати нову декларацію та заяву і заново декларувати всі доходи? Або достатньо надіслати в УПСЗН довідку про доходи з депозиту (уточніть, за 2014 або за півроку до подачі заяви)?

 

- Для тих осіб, які отримують субсидію по квітень 2015 року включно, на неопалювальний період, тобто з 01.05.2015 р., субсидія буде перерахована автоматично без звернення громадян. Якщо в заявника чи іншого члена сім’ї, зареєстрованого в житловому приміщенні, з’явився новий дохід, зокрема, доходи з депозиту, то слід повторно звернутись до управління із заявою та декларацією, зазначивши при цьому всі види доходів. Згідно чинного законодавства, доходи можна надавати за бажанням заявника за попередній календарний рік або за 6 місяців, що передують місяцю звернення. Якщо доходи подаються за 6 місяців, у цьому випадку потрібно не лише декларувати їх, а й підтверджувати довідками.

 

- Моєму батькові виповниться 60 у жовтні. З роботи його скоротили, на пенсію не оформили. На біржі термін закінчився. Роботу знайти дуже складно в наш час. За його підрахунками, йому вистачить заощаджень, щоб не працювати до пенсії, і з цього випливає питання: чи необхідно пенсіонеру (якщо тільки-но призначена пенсія) надавати дані про доходи за останні 6 або скільки там місяців? Чи можуть вони бути рівними нулю при оформленні субсидії?

 

- Право на субсидію залежить, зокрема від сукупного доходу всіх осіб, зареєстрованих в житловому приміщенні. Якщо батько зареєстрований один, то при відсутності доходів, за його вибором, за попередній календарний рік чи 6 місяців, що передують місяцю звернення дохід буде враховуватись на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на даний час 1218 грн.).

 

Як правильно декларувати доходи?

 

- У мене два питання щодо заповнення декларації:
1. Мій син був півроку в АТО. Чи враховуються виплати в АТО в декларації?
2. Мій син платить аліменти. Яку суму його пенсії вказувати в декларації: повністю нараховану пенсію або за вирахуванням аліментів, тобто одержувану на руки?

 

- Якщо зареєстрована в житловому приміщенні особа знаходиться в зоні проведення АТО, то отримані нею суми заробітної плати повинні включатися до декларації. Якщо обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих в житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають. У цьому випадку слід звернутися до комісії райвиконкому з питань соціального захисту та акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

У разі, якщо з розміру пенсії утримуються аліменти в іншу сім’ю, до декларації включаються суми без урахування сплачених аліментів.

 

- Я приватний пiдприємець, проживаю одна з дитиною в двокiмнатнiй квартирi. Нiяких доходів, крiм пiдприємницькоi дiяльностi на спрощенiй системі оподаткування, у нас немає. Як менi правильно вказати чистий дохiд у заявi на призначення субсидii?

- Дохід, отриманий від ведення підприємницької діяльності, для призначення субсидії повинні надати органи Державної податкової інспекції.

 

Чому УПСЗН вимагають документи, крім декларації і заяви?

 

- Читач пише: “Промоніторив порядок отримання субсидій. Гарно розповідають про спрощену систему подачі документів. Декларація + заява. Але за фактом у Кременчуці в управлінні праці та соціального захисту населення Крюківського району (припускаю що і в Автозаводському теж) вимагають: - довідки: про доходи, про склад сім'ї, теку-швидкозшивач і по 10 аркушів паперу. Що це? Прошу роз'яснити правомірність дій даних служб”.

 

- Нормами чинного законодавства для призначення субсидії передбачені подання заяви та декларації про доходи. Якщо заявник бажає взяти доходи за 6 місяців перед місяцем звернення, відповідно до постанови КМУ, повинен подати довідку про доходи. Довідка про склад сім’ї вимагається лише з приватного сектору, оскільки ця інформація є тільки в домовій книзі, - відповіли “Телеграфу” в Крюківському УПСЗН, не підтвердивши того, що від кременчужан вимагають папір та інше.

 

Субсидія і норма житла

 

- Як правильно розрахувати норму житла, якщо це приватний будинок і прописано 5 осіб?

 

- Постановою КМУ від 06.08.2014 р. №409, затверджені соціальні норми та нормативи для призначення субсидії, зокрема індивідуального опалення – 13,65 м2 опалювальної площі на одну особу та додатково 35,22 м2 на домогосподарство. Для домогосподарства (приватний сектор), що складається з 5 осіб, норма житла для індивідуального опалення дорівнює 103,47 м2 (13,65 м2 * 5 + 35,22 м2), але якщо площа будинку менше зазначеної норми, для розрахунку застосовується фактична площа житла.

 

- Питання з приводу прибудови: якщо за документами, загальна площа одна, а по суті - добудовувався другий поверх, або кухня, або гараж, але вони не узаконені. Яку інформацію подавати в заяві на оформленні субсидії: ту, яка за фактом (взяту просто за розрахунками), або ту, яка вказана в документах?

 

- Для призначення субсидії враховується житлова площа, підтверджена документально, причому на літню кухню чи гараж субсидія не призначається.

 

- Чи може родина, в якої житлова плаща перевищує нормативну, розраховувати на субсидію, якщо на все стоять лічильники: на газ, на воду?

 

- Субсидія (в залежності від сукупного доходу сім’ї) може призначатись з понаднормовою площею житла, але розрахунок суми субсидії буде проводитись, виходячи з установлених законодавством норм і нормативів. В окремих випадках, зважаючи на конкретні обставини, непрацездатним особам, які проживають самі, субсидія може призначатись на понаднормову площу житла за рішенням комісії райвиконкому з питань соціального захисту.

 

Як отримати субсидію, якщо в житлі зареєстровані “зайві” мешканці?

 

- Що робити, якщо в будинку або квартирі прописаний громадянин РФ, але він там не проживає?

 

- Якщо обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія може бути розрахована, виходячи з кількості зареєстрованих в житловому приміщенні осіб, які фактично в ньому проживають. У цьому випадку субсидія призначається на підставі рішення комісії райвиконкому з питань соціального захисту та акту обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Для цього обов’язковим є той факт, що зареєстрована особа тимчасово проживала на території іншої адміністративно-територіальної одиниці в зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, що підтверджено документально. Або якщо особа оплачує житлово-комунальні послуги за фактичним місцем проживання.

 

- Нещодавно я отримала бланки на субсидію, і в мене виникло декілька запитань щодо їх заповнення. Для початку розповім свою ситуацію. Проживаю я в приватному будинку, в якому за фактом прописано троє (я, мій син та чоловік). На даний момент в будинку постійно проживає також троє осіб (я, мій син та дочка). З чоловіком ніяких стосунків ми не маємо, вдома він з`являється раз на декілька місяців і фінансово не допомагає, навіть комунальних послуг не платить. Мої діти (уже повнолітні) на даний момент безробітні.

Я - приватний підприємець, і мій дохід становить 1,5 тис грн на місяць.

Виникли наступні питання:

1. У бланку на субсидію мені вказувати, що діти безробітні?

2. Як мені правильно показати ситуацію з чоловіком?

 

- Субсидія призначається на всіх зареєстрованих в житловому приміщенні осіб, тому дочку, яка не зареєстрована в декларацію включати не потрібно, факт того, що син непрацевлаштований, слід зазначати обов’язково. Що стосується чоловіка, то в разі включення його до складу сім’ї слід вказувати його дохід (або те, що він не працює, якщо не працює). Можливий варіант призначення субсидії без чоловіка, як роз’яснено у відповіді на попереднє запитання.

 

- Підкажіть що потрібно для оформлення субсидії (і чи дадуть субсидію) на квартиру, в якій прописані два пенсіонери і син або дочка, які проживають окремо, але виписатися з квартири батьків вони не можуть з різних причин?

 

- Потрібно задекларувати доходи всіх зареєстрованих у житловому приміщенні.

 

Питання від мешканців приватних будинків

 

- У відділах субсидій кажуть, що оформляти субсидії в приватному секторі можна лише в опалювальний період, з жовтня по квітень. А як же бути тим, у кого гаряча вода від газового котла, влітку приблизно на місяць близько 50-60 кубів газу з тарифом 7,2 грн, - це вже немало.

 

- За призначенням субсидій можливо звертатись як на опалювальний, так і на неопалювальний період. Рішення про призначення чи відмову в призначенні субсидій буде прийматись управлінням з урахуванням доходів сім’ї та розмірів плати за житлово-комунальні послуги.

- Я зі своєю родиною проживаю разом з батьком, в одному приватному будинку. Він на два входи, за документами оформлений на дві частини (власників два, одна частина моя, інша батькова).
Адреса будинку одна, немає квартир або поділів на А, Б. і т.д.
На газ два особові рахунки (два лічильника). На електрику один особовий рахунок (один лічильник). Чи завадить відсутність субсидії (права на її отримання) у мого батька, отримати субсидію моїй родині?

 

- У разі, якщо в приватному будинку проживає дві сім’ї, і вони мають два особові рахунки на оплату газопостачання та один спільний особовий рахунок на оплату електроенергії, субсидію на газопостачання та електроенергію можливо оформити на сім’ю, на яку відкрито особовий рахунок на два види послуг, а на сім’ю, на яку відкритий один особовий рахунок, призначити субсидію для відшкодування витрат на оплату газопостачання. Надання субсидії одній сім’ї не ставить в залежність іншу.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх