Усе про субсидію: запитання та відповіді

22.04.2015, 19:01 Переглядів: 103 978

Усе про субсидію: запитання та відповіді

Анонсований урядом новий порядок призначення субсидій буде застосовуватися з 1 травня. Кременчужани почали отримувати декларації для подання в управління праці та соціального захисту населення. «ТелеграфЪ» уже писав про новий порядок призначення субсидій, з того часу редакція отримала купу запитань. На них відповіла Людмила РЕВЕГА, начальник Крюківського управління праці та соцзахисту населення.

Які документи потрібні для призначення субсидії з 1 травня:


1. Заява
2. Декларація про доходи та витрати.
3. Для орендарів житла – договір найму.
4. Для сімей, які мешкають у приватному секторі – довідка про склад сім’ї, оскільки ця інформація є лише в домовій книзі, яка знаходиться у власника. (Для мешканців багатоквартирних будинків така довідка не потрібна).
5. Якщо ви декларуєте доходи не за календарний рік, а за 6 місяців до моменту звернення (людині надається можливість вибору), тоді потрібно надавати довідки про доходи за 6 місяців.


Якщо ви декларуєте доходи за календарний рік (12 місяців) довідки про доходи надавати не потрібно. Вимагати додаткові довідки органам соцзахисту забороняється, але вони перевірятимуть відповідність задекларованих даних про доходи, звертаючись до Державої фіскальної служби, Пенсійного фонду та інших державних органів. Тому, якщо ви не зберігаєте «корінці» зарплат, візьміть перед оформленням декларації довідку про доходи за 2014 календарний рік або за 6 місяців перед місяцем звернення за призначенням субсидії.


Як вказувати доходи


У декларації важливо правильно вказати доходи, бо якщо ви їх приховали, і це з'ясують органи праці та соцзахисту населення, то, відповідно до нових правил, вас зобов'яжуть повернути призначену субсидію в подвійному розмірі.
Враховуються всі види доходів за винятком податку на доходи фізичних осіб, а саме:

  • заробітна плата;
  • пенсія;
  • види соціальних допомог;
  • стипендія;
  • грошове забезпечення;
  • аліменти;
  • виплати відповідно до цивільно-правового договору
  • доходи від підприємницької діяльності, здачі майна, земельного паю в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції;
  • дивіденди, відсотки від призначення депозитів.

Більш детально про те, як враховуються доходи – в інтерв’ю.

 

Усе про субсидію: запитання та відповіді

Людмила Ревега, начальник Крюківського управління праці та соцзахисту населення

 

Оформлення субсидії за новими правилами

 

– Наразі анонсується автоматичне переоформлення вже нарахованих субсидій. Це стосується тих, хто буде оформляти субсидії по-новому, чи тих, хто оформив їх раніше за старим порядком, наприклад, у березні 2015 року чи раніше? Коли будуть перераховані субсидії тим, хто їх оформив у березні 2015 року: після закінчення 6 місяців, 12 місяців або починаючи з 1 травня?


– Якщо людині вже була призначена субсидія раніше і вона ще отримувала її у квітні, і при цьому у неї немає проблем з тим, на кого оформлений особовий рахунок, не змінилися джерела доходів, склад родини, то в цьому випадку не потрібно звертатися до УПСЗН повторно. Ми самі перерахуємо субсидію з 1 травня. Але якщо з’явилися якісь додаткові обставини, що можуть вплинути на призначення субсидії і її розрахунок, тоді цей громадянин має звернутися до УПСЗН та повідомити про ці нові обставини.


– Багато запитань з приводу того, за який період людина має вказувати доходи: за півроку чи за рік. І чи можна звертатися вже зараз, надсилати декларації?


– Якщо людина раніше не зверталася за призначенням субсидії, вона може звернутися вже зараз. Документи, які необхідні – це заява та декларація. Багато домогосподарств уже отримали ці бланки. Люди вже у квітні можуть їх заповнювати, щоб ми робили запити на податкову, на довідки про склад родини. Але чи звертатися у квітні, чи у травні – має вирішити людина залежно від того, який розрахунковий період щодо доходів вона хоче взяти. Людина має право або взяти доходи за календарний 2014 рік (тоді можна звертатися вже у квітні), або за попередні 6 місяців перед місяцем звернення. Тобто якщо людина хоче надати дані про доходи за 6 місяців (з листопада по квітень включно), вона до закінчення квітня не зможе взяти таку довідку. Якщо людина не працює і не планує працювати у квітні, вже зараз вона може подати «порожню» декларацію – показати, що не має доходу. Ми перевіримо ці дані у травні, і якщо вони підтверджуються, призначимо субсидію. Але в цьому випадку, у місяцях, де відсутній дохід, враховується умовний дохід – мінімальна зарплата 1218 грн.
Декларувати доходи за увесь 2014 рік чи за 6 місяців, людина має визначитися сама залежно від того, який період для неї вигідніше вказати для призначення субсидії. Наприклад, сталеливарний завод зараз не працює. А на початку 2014 року працівники цього підприємства мали непогані зарплати. Напевне, їм вигідно взяти доходи за 6 місяців перед місяцем звернення за субсидією. І так кожен має визначитися для себе. Якщо людині важко визначитися, вона може прийти до нас із двома довідками про зарплату: за минулий рік і за 6 місяців перед місяцем звернення. Фахівець порахує і скаже, який саме період вигідніше вказати в декларації. Відповідно до спрощеного порядку, якщо доходи декларуються за минулий рік, довідки не вимагаються – людина може прийти без них, і як вона заповнить декларацію, це буде на її совісті. Наша справа перевірити, чи правильно вона заповнена. Але якщо дохід береться за 6 місяців, то до заяви та декларації додаються довідки про доходи.


– У квартирі прописана я і донька 2 років. На доньку я отримую допомогу 130 грн. Ніде не працювала і не працюю. Субсидію оформляли півроку тому, відкрили особовий рахунок на моє ім'я і в травні треба переоформити. Які документи потрібні для переоформлення субсидії за новими вимогами?


– Необхідно переоформити на себе особовий рахунок і надати дані в управління праці та соціального захисту населення. А все інше ми оформимо самі. Хоча навіть якщо особовий рахунок на іншу людину, то і в цьому випадку можливо вирішити питання призначення субсидії, але за рішенням комісії, яка працює при виконавчому комітеті, і рішення в даному випадку приймається на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.


– Чи повинна сім'я пенсіонерів, яка раніше вже мала субсидію, надавати заново заяву та декларацію? Чи субсидія буде нарахована автоматично, без надання документів нового зразка? Якщо надавати заяву та декларацію не треба, то чи потрібно додатково повідомляти (як і куди), якщо є депозит (він менше 50 тисяч гривень)?


– Подавати нову декларацію не потрібно, якщо не змінилися джерела доходів. Родина пенсіонерів отримуватиме субсидію з травня, якщо станом на квітень ця субсидія була оформлена. Але якщо є депозит, ці доходи теж слід вказувати в декларації, і тоді її слід подавати заново – відповідно до нових даних ми робитимемо розрахунок субсидії.

 

Субсидія і доходи

 

– Що таке «чиста» зарплата, яка враховується при призначенні субсидії?


– Дійсно, у поясненнях про новий порядок субсидій, яке надавало Міністерство соцполітики, звучало визначення «чистий дохід». Але якщо брати Постанову КМУ щодо призначення субсидій, то ми бачимо, що це – нарахована заробітна плата мінус податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Тобто єдиний соціальний внесок (ЄСВ) та військовий збір враховуються в доходи. І в декларації треба вказувати доходи лише за винятком ПДФО.


– Є обмеження щодо призначення субсидії: це покупка товарів і послуг на суму від 50 тис грн. Уточніть, це покупка протягом року чи взагалі, хоч 5-10 років тому?


– Йдеться про покупку товару протягом 12 місяців перед місяцем звернення. Тобто, якщо за призначенням субсидії людина звертається у травні, то це з квітня минулого року по квітень 2015 року.


– Чи потрібно у декларації для оформлення субсидії вказувати одноразову допомогу при народженні дитини (10320грн) і щомісячну допомогу, отриману в січні за грудень?


– Одноразову допомогу при народженні дитини потрібно вказувати в декларації, тому що вказуються всі доходи. Але при визначенні розміру субсидії ця сума не враховується. Щомісячна сума допомоги вказується за той місяць, в якому вона була нарахована (навіть якщо виплачена пізніше). Щомісячна допомога на дитину, на відміну від одноразової, враховується при призначенні субсидії.


– Наскільки точно потрібно вказувати доходи за депозитами? (Отримати інформацію в банках іноді неможливо).


– Потрібно взяти довідку в банку і точно вказати доходи за депозитом.


– Читачка запитує: «Якщо в 2014 році людина перебувала на обліку в Центрі зайнятості, а в 2015 пішла на роботу, то які дані подавати»?


– Або повністю за 12 місяців попереднього року, або за 6 місяців (з листопада по квітень). Людина, як уже було сказано, має визначитися, за який період їй краще вказати доходи.


– «Що писати в графі «дохід», якщо я сиджу вдома з дитиною (3 роки), отримуємо допомогу ... чоловік минулий рік працював офіційно, з січня не працює»?


– Вказувати всі види соціальних допомог, які отримує родина, і через яке саме управління праці та соцзахисту (Автозаводського або Крюківського району). Якщо людина з січня не працює, не стоїть на обліку в центрі зайнятості і вважатиме за потрібне вказати доходи за 6 місяців (тобто нуль з січня по квітень), ми врахуємо за кожен місяць умовний дохід – 1218 грн., мінімальну заробітну плату. Так передбачає порядок призначення субсидії.

 

Телефони гарячих ліній
6-13-63, 6-02-60 – управління праці та соціального захисту населення Крюківського райвиконкому (для мешканців Крюківського району) адреса: вул. І.Приходька, 90


77-29-95, 77-32-28 – управління праці та соціального захисту населення Автозаводського райвиконкому (для мешканців Автозаводського району) адреса: вул. 60-річчя Жовтня, 66

 

(За цими телефонами можна отримати консультації та записатися на прийом)

 

Субсидія і кількість зареєстрованих у приміщенні
– Як оформити субсидію, якщо ніхто не зареєстрований у житловому приміщенні?


– Ніяк не можливо оформити. Субсидія призначається лише в тому випадку, якщо в житловому приміщенні зареєстровані громадяни. Якщо ніхто не зареєстрований, субсидія не призначається.


– В 1-кімнатній квартирі загальною площею 35,5 кв.м прописана і проживає одна людина, яка не перебуває у шлюбі. За соціальними нормативами послуг норма житла та норма на опалення становить 13,65 кв.м. на одну людину + 35,22 кв.м. на сім'ю. Яка береться норма житла та опалення на дану квартиру, в якій проживає одна особа?


– У даному випадку береться вся площа квартири, оскільки норма житла 48,87 кв.м., тобто 13,65 кв.м. на одну людину + 35,22 кв.м. на сім'ю, більше площі квартири. Тобто якщо людина проживає одна, на неї теж нараховуються додатково 35,22 квадратні метри, як на родину.


– Декларацію надає той, хто прописаний, чи ті, хто фактично проживає? Якщо прописаний один у 2-кімнатній квартирі (загальна площа 54,7), то субсидія оформлюється на всю площу?


– Надаються дані лише тих, хто зареєстрований у житловому приміщенні. Якщо чоловік і дружина зареєстровані окремо, декларацію заповнює той, хто зареєстрований у приміщенні, на яке оформлюється субсидія. І вказуються доходи лише того, хто зареєстрований. Якщо людина знята з реєстрації, її доходи не враховуються. Якщо мешканець зареєстрований один у двокімнатній квартирі, то субсидія буде нарахована лише на площу 48,87 кв.м., а все, що понад цю соціальну норму, людина сплачуватиме з власних доходів. У вище наведеному прикладі за 5,53 кв.м. (54,7 – 48,87) мешканець має сплатити самостійно. Але якщо «зайва» площа є в непрацездатної людини (пенсіонера, інваліда), то в цьому випадку вона може звернутися до комісії при виконкомі, і субсидія буде призначена на всю житлову площу. Але підкреслю, це стосується лише непрацездатних осіб або родин, у яких всі непрацездатні. Якщо у складі родини, яка має «зайву» житлову площу, є працездатні громадяни, субсидія призначається лише на соціальну норму житла.


– Підкажіть, що потрібно для оформлення субсидії (і чи дадуть субсидію) на квартиру, в якій прописані два пенсіонери та син або донька, які проживають окремо, але виписатися з квартири батьків вони не можуть з різних причин.


– У цьому випадку мають бути задекларовані доходи всіх зареєстрованих у житловому приміщенні. Хоча можливе звернення на комісію при виконкомі і складання актів про тих, хто фактично проживає у житловому приміщенні. Але в цьому випадку мають бути лічильники на послуги: газ, гаряча та холодна вода і тепловий лічильник на будинок. Як правило, у багатоквартирних житлових будинках, де газ використовується лише для плити, лічильників на газ немає. Тому в даному випадку призначення субсидії лише на тих, хто фактично проживає, – неможливе.


– У квартирі прописана дружина, а чоловік – за іншою адресою (у своїх батьків). Призначається в цьому випадку субсидія? І якщо ускладнити: власник квартири чоловік, а особовий рахунок на дружину – як у цьому випадку? Тобто субсидія вважається: а) на сім'ю, б) на прописаних, в) на тих, хто проживає?


– Враховуються доходи лише того, хто зареєстрований у житловому приміщенні. Тобто на зареєстрованих. І на площу 48,87 –як на родину, якщо зареєстрована одна особа.


– Як бути в тому випадку, якщо в квартирі прописана і проживає одна людина, і вона ж платить за компослуги та хоче отримувати субсидію, а рахунки на оплату комунальних послуг відкриті на близького родича, який фактично є власником квартири, але не проживає в ній, не прописаний і не платить за неї? Чи потрібно переоформити рахунок на себе і чи можливо це?


– У принципі, за рішенням комісії при виконкомі можливе призначення субсидії в тому випадку, коли особовий рахунок оформлений на одну людину, але там проживає (і зареєстрована) інша. Але все одно бажано переоформити особовий рахунок на того, хто проживає і фактично сплачує за комунальні послуги, оскільки рішення приймає комісія, як виняток, враховуючи особливі обставини, що склалися у родині.


Субсидія і пільги


– Чи залишиться пільга «діти війни» при нарахуванні субсидії, чи треба користуватися або субсидією, або пільгою. Люди кажуть, що при отриманні субсидії пільга «діти війни» анулюється, і якщо через рік субсидію скасують, то людина залишиться і без субсидії, і без пільги «діти війни»?


– Пільга «діти війни», як і всі інші пільги, залишається. Тобто спочатку розраховується пільга, а після призначення пільги розраховується субсидія.

 

Особливі обставини

У заяві є графа, де слід вказати, чи потрібно розглядати питання призначення субсидії комісією. До комісії слід звертатися в таких випадках:


Пенсіонер (родина пенсіонерів) хоче отримати субсидію на площу понад соціальну норму;


Особовий рахунок відкритий на особу, яка не зареєстрована;


Родина здійснила покупку (придбала послуги) на суму понад 50 тис грн, але зараз перебуває в складних обставинах – в окремих випадках комісія може вирішити питання про субсидію, незважаючи на обмеження.

 

Де взяти «особовий рахунок»?


З таким питанням до «Телеграфа» звертаються кременчужани, які самостійно заповнюють заяви декларації. Звертаємо увагу: це – рахунок вашого домогосподарства, вказаний в квитанції на оплату житлово-комунальних послуг навпроти вашого прізвища.
У мешканців багатоквартирних будинків Кременчука ОДИН особовий рахунок на всі послуги. У мешканців приватного сектора ДВА особові рахунки: окремий на газ (він указаний на абонентній книжці) та окремий на всі інші послуги.
Назви організацій, що надають компослуги – теж у квитанціях про оплату.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх