Кременчук стане одним з госпітальних округів Полтавщини

15.11.2016, 11:13 Переглядів: 4 086

Кременчук стане одним з госпітальних округів Полтавщини

Для доступності до лікарняних закладів Полтавську область розділять на 4 госпітальні округи

Лікарняні заклади Полтавщини розділять на 4 госпітальні округи: Полтава, Кременчук, Лубни та Миргород. Про реформування медичної галузі в області і розширення спектру медичних послуг говорили під час апаратної наради у голови Полтавської ОДА, повідомляє прес-служба облдержадміністрації. 

 

На Полтавщині фактично створена первинна ланка медичної допомоги — сімейні амбулаторії та центри первинної медико-санітарної допомоги. Відповідно до нормативів МОЗ їхня кількість варіюється від одного закладу на 10 тисяч міського населення до 4 на 10 тисяч сільського населення.

 

Наступний крок у плані вдосконалення надання вторинної медичної допомоги населенню — створення госпітальних округів. За словами директора Департаменту охорони здоров’я Віктора Лисака, для кожного госпітального округу проведені розрахунки кількості закріпленого населення, ліжкового фонду, кількості госпіталізацій, пологів, операцій (стаціонарних і амбулаторних) та радіусу обслуговування.

 

Попередньо заплановано створити в округах:

- 4 лікарні інтенсивного лікування

- 28 планового лікування

- 2 дитячі лікарні інтенсивного лікування

- 3 відновного лікування

 

— Ми маємо доступність до лікарняних закладів, але потрібно говорити про якість та безпеку медичних послуг, — прокоментував Віктор Лисак. — І про те, що ліжко і стіни не лікують. Ця тема викликає багато дискусій. Проте саме пацієнти вже зараз обирають якість медичних послуг.

 

Як приклад, Віктор Лисак навів статистику пологів. На сьогодні 76% мешканок області народжують не у відділеннях районних лікарень, а у 8 спеціалізованих пологових стаціонарах, з яких два — перинатальні центри у Полтаві та Кременчуці. Тобто жінки обирають безпечні і якісні медичні послуги.

 

Натомість утримання одного неефективного і небезпечного для пологів відділення (де за рік народжується щонайбільше 100 дітей) обходиться державі у понад 700—800 тисяч гривень на рік. Одні пологи коштують майже 5 тисяч. Тому наша позиція — гроші йдуть за жінками, — додав Віктор Лисак. — Така ж ситуація із ліжко-місцями. За 10 років кількість населення різко впала, а кількість ліжок у районах залишається та ж, або взагалі збільшується. Це свідчить про те, що ми неефективно використовуємо ресурси і неефективно лікуємо. Використання коштів зводить до утримання установ. І це потрібно змінювати.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх