«70% всіх смертей - це сердечники», - лікар-кардіолог Сергій Ярошенко

29.09.2016, 15:33 Переглядів: 7 205

«70% всіх смертей - це сердечники», - лікар-кардіолог Сергій Ярошенко

До Всесвітнього дня серця «ТелеграфЪ» поспілкувався з завідувачем кардіологічним відділенням 3-й міськлікарні Кременчука Сергієм Ярошенком

29 вересня - Всесвітній день серця. Цю дату запровадили, щоб підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань в світі, а також ініціювати профілактичні заходи відносно ішемічної хвороби і мозкового інсульту у громадян.

 

Спеціально до цього дня «ТелеграфЪ» поспілкувався з завідувачем кардіологічним відділенням 3-й міськлікарні Кременчука Сергієм Ярошенком.

 

 - Чи правда, що хвороба серця «помолодшала»?

 

 - На жаль, за останні десятиліття ішемічна хвороба серця має тенденцію до омолодження. Зараз не викликають подиву 40-річні пацієнти з інфарктом   -міокарда, є випадки і 30-річних. Середній вік інфаркту - 60 років. Найчастіше хворіють чоловіки, в силу своїх факторів ризику: куріння, малорухливий спосіб життя. Жінки захищені своїми гормонами до настання менопаузи, а після менопаузи жінки і чоловіки в рівній мірі піддані ризику. Наймолодший випадок інфаркту у нашому відділенні - це 17-річна дівчина, але там були вроджені особливості.

 

 - Які перші «тривожні дзвіночки», що потрібно бігти до лікаря?

 

 - Найбільш класичні симптоми - це давлячий, пекучий біль за грудиною, що віддає в спину, руку, шию. Після цих ознак потрібно звернутися до лікаря. Краще перестрахуватися, ніж потім героїчно боротися з катастрофою. Якщо не звертати уваги на біль тривалий час, то ймовірність інфаркту підвищується. І ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

 

 - Які операції можливо проводити в Кременчуці?

 

 - З 2014 року в відділенні кардіології є апарат - ангіограф. За допомогою цього апарату ми маємо можливість подивитися стан серцевих судин, а також відновити прохідність коронарних артерій за допомогою стенту - це інтервенційна кардіологія, без розрізу грудної клітини. Грубо кажучи, з боку це схоже на укол. При нормальному функціонуванні апарату, в відділенні проводять близько 100 операцій на рік. Задоволення це недешеве - від 20 до 50 тисяч гривень.

 

 - Чи варто літнім людям звернутися до лікаря, навіть якщо нічого не болить? Для власного заспокоєння?

 

 - Я вам так скажу. За кордоном для чоловіків після 40 років перевірка на холестерин, який є основною причиною закупорки судин, є обов'язковою. В нас такого немає. Але чоловікам після 40 років і жінкам після настання менопаузи варто перевірятися.

Автор: Ирина Серёгова Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх