«Комісія Гройсмана» визнала необгрунтованими кременчуцькі тарифи «Теплоенерго»

20.12.2017, 10:22 Переглядів: 19 480

 

Фахівці виявили низку порушень при формуванні тарифів та опалення і гарячу воду. Рекомендація Мінрегіону – розрахувати заново економічно обгрунтовані тарифи та подати їх на затвердження виконкому.

Із 1 листопада кременчужани, які є абонентами КП «Теплоенерго» змушені платити за опалення та гарячу воду за тарифами, які є економічно необгрунтованими. Численні порушення при формуванні тарифів виявила «комісія Гройсмана», яка перевіряла їх у листопаді.





За запитом на публічну інформацію «ТелеграфЪ» отримав лист Мінрегіону, адресований Кабміну «Щодо обгрунтованості підвищення тарифів на послуги з теплопостачання у м. Кременчук Полтавської області», та додатки до листа на 34 аркушах. Цікаво, що лист датований 24 листопада цього року – тобто «комісія Гройсмана» доволі швидко виконала перевірку та надала свої висновки.  До складу її, відповідно до отриманого нами документу, входили представники Мінрегіону за участю Держпродспоживслужби, Держаудитслужби, АМКУ, Полтавської ОДА, Кременчуцької міської ради. Отже, враховуючи склад комісії, ми припускаємо, що виконкому міської ради результати перевірки стали відомі ще раніше, ніж «Телеграфу». Але про них, імовірно, воліли мовчати – бо ці результати не на користь міської влади і не сприятимуть підвищенню її авторитету. 


Завищені витрати газу

Судячи з висновків Мінрегіону, тарифи КП «Теплоенерго», починаючи з 2014 року (!) не були економічно обгрунтованими. Тобто навіть у той період, коли ці тарифи затверджувала НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг). Так, НКРЕКП встановлювала тарифи «Теплоенерго» до 2017 року, а нині цю функцію отримав орган місцевого самоврядування (тобто виконком). 


У ході перевірки фахівці звернули увагу, що планове виробництво теплової енергії залишалося незмінним – 188,8 тисяч Гкал. Хоча фактичні обсяги її виробництва, починаючи з 2014 року, були значно меншими. У той же час, витрати палива, що враховані у тарифі, встановлювалися відповідно до планового виробництва – тобто були завищеними.


 

Якщо говорити про тариф на 2017 рік, то тут комісія звернула увагу, що розраховуючи витрати на паливо, на підприємстві не затвердили документально, скільки ж самого палива необхідно для виробництва теплової енергії. (Мовою економістів це називається не затвердили норми питомих витрат палива). Натомість скористалися даними про фактичні витрати у 2016 році. І замість того, щоб зменшувати норми питомих витрат палива (як того вимагає Наказ Держкомітету України з енергозбереження від 22.10.02 № 112), на підприємстві їх, навпаки, збільшували. Втім, «не додивилась» і Полтавська ОДА – саме там погоджували завищені норми питомих витрат палива.


На самому КП «Теплоенерго» збільшення витрат палива пояснили такими причинами:

  • обладнання котельних підприємства застаріло;
  • якість газу погіршилася (зменшилася теплота згорання).
  • споживачі стали економити завдяки лічильникам – тобто це теж привело до збільшення питомих витрат палива на підприємстві.

Логіку «економії навпаки» збагнути важко, але це твердження фігурує в довідці.


Крім того, у документі зазначено, що з 2014 року НКРЕКП не затверджувало підприємству «Теплоенерго» тарифи за ліцензованими видами діяльності (окремо на виробництво транспортування та постачання), як того вимагає чинне законодавство. Тобто апріорі тарифи вже кілька років розраховувалися з порушенням порядку їх формування.


Завищена тривалість опалювального сезону

Держспоживслужба з’ясувала, що при розрахунку собівартості власної теплової енергії (виробленої на 18 котельнях «Теплоенерго») планувалася тривалість опалювального сезону 178 діб. Натомість середня кількість діб в опалювальному періоді, яка фігурує в розрахунках тарифу – 182 доби. Це призвело до завищення собівартості.


У тариф заклали гроші... на розваги

Аналізуючи розрахунки КП «Теплоенерго» нового тарифу, комісія звернула увагу, що до статті «Інші операційні витрати» закладені гроші на «культурно-масову роботу» у розмірі 90,33 тис грн та відрахування на утримання Асоціації комунальних підприємств у сумі 12 тис грн. Це суперечить чинному Порядку формування тарифів (затвердженому Постановою КМУ №869 від 01.06.11).


Документального обгрунтування витрат на «культурно-масову роботу» до розрахунків «Теплоенерго» не додано.


Рекомендовано: порахувати і затвердити тарифи заново

У підсумку перевірки встановлено:

  • порушення при формуванні тарифу на теплову енергію, що полягають у недотриманні Порядку формування тарифів (затвердженому Постановою КМУ №869 від 01.06.11);
  • виявлено відсутність окремих документів та матеріалів, на основі яких здійснювався розрахунок тарифу (зокрема, затверджених річних планів, затверджених питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів).

 

Посилаючись на низку нормативних документів, Мінрегіон, який готував довідку за результатами спільної перевірки, пропонує:

  • рекомендувати КП «Теплоенерго» здійснити розрахунок норм питомих витрат палива на 2017 рік та подати їх на погодження до Полтавської ОДА;
  • доручити Полтавській ОДА дотримуватися вимог законодавства щодо мінімізації питомих втрат паливно-енергетичних ресурсів;
  • рекомендувати КП «Теплоенерго» розрахувати економічно обгрунтовані тарифи на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води з урахуванням зауважень та подати ці тарифи на затвердження виконкому Кременчуцької міської ради.


Повну довідку за результатами перевірки можна скачати нижче.


 zvt_zhkp.pdf [1,97 Mb] (cкачиваний: 121)  


Отже, що маємо у підсумку? За логікою, реагуючи на зауваження, виконком має скасувати своє ж рішення про нові тарифи для «Теплоенерго», оскільки вони не є економічно обгрунтованими, і затвердити тарифи заново. Звичайно, так має статися, якщо влада міста є соціально відповідальною. Бо може ще бути інший варіант розвитку подій: мер та його команда можуть відкараскатися від результатів перевірки, посилаючись на те, що вони мають рекомендаційний характер.


Отже, результати перевірки «комісії Гройсмана» будуть своєрідним тестом для міського голови Віталія Малецького на відповідальність перед громадою міста. Залишається відкритим і питання: чому управління економіки виконкому, яке перевіряло тарифи «Теплоенерго», не побачило порушень? Чому територіальна громада міста має платити зарплату чиновникам, які не виконують свої функції контролю? 


Нагадаємо, за дві сесії міської ради (у жовтні та листопаді) депутати провалили чотири спроби скасувати рішення виконкому про нові тарифи: не вистачило голосів. Проекти рішень готувала депутат Оксана Піддубна, яка наразі оскаржує тарифи  у суді.




Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх