На кого працюють депутати Кременчуцької міськради

21.11.2016, 08:26 Переглядів: 5 971

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради

Кременчуцькі виборці обирають депутатів, сподіваючись, що вони працюватимуть на громаду. Або просто обирають, не сподіваючись ні на що. Відповідно, маємо те, що маємо. «ТелеграфЪ» пропонує подивитися, на кого ж працюють депутати Кременчуцької міськради.

У 2015-му відбулися міські вибори і наприкінці листопада до Кременчуцької міськради зайшов новий депутатський корпус. Вибори були дуже жорсткі і забагаті на компромат та образи. Найбільшу кількість компромату, образ та необгрунтованих звинувачень конкурентів виробили ЗМІ та громадяни, які співпрацювали з так званою «молодою командою Бабаєва» – нині вони стали чинною командою влади. Конкуренти ображалися та обурювалися, причому досить серйозно. Наприклад, кандидат Гриценко («Рідне місто») після виборів навіть подав до виборчої комісії заяву про складання депутатських повноважень. Втім він швидко її відкликав. А потім після відповідних переговорів отримав посаду секретаря міської ради, заспокоївся і працює на солідній посаді. Обіцяли ніколи не співпрацювати з «фіолетовими» («Поруч», партія мера) і РПЛ та «УКРОП». Наразі ситуація змінилася.

 

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради


Маємо констатувати, що за рік міському голові Малецькому вдалося сформувати стійку більшість у міськраді та відформатувати ситуативну більшість – фракції, які у потрібний час голосують, як треба меру. Маючи таку ефективну більшість, він користується нею як чарівним «цветиком-восьмицветиком» – і проводить через раду потрібні йому та його патрону, нардепу Шаповалову, рішення. Дивіться, як це відбувається.

 

Фракція «Поруч»

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради «Поруч» – власна партія міського голови Малецького, він її лідер. Партія створена перед міськими виборами 2015 року. У міськраді очолює фракцію «Поруч» депутат Бокован – штатний помічник народного депутата Шаповалова. Два чинні віце-мери – Усанова та Проценко – вихідці з цієї фракції. Якоїсь більш-менш чіткої політичної платформи фракція, як і партія, не має. Її завдання у міськраді – голосувати за рішення, в яких зацікавлений мер, а також нардеп Шаповалов. Члени фракції дуже рідко виступають, власне, це робить лише голова фракції депутат Бокован. «Поруч» – стрижень більшості, створеної мером у міськраді.
На виборах 2015 року за «Поруч» проголосували 8 із 42 кременчуцьких виборчих округів.

 

Фракція «Опозиційний блок»

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради Фракція складається з семи осіб, офіційно очолює її депутат Федорченко. Лідерську позицію у фракції займає депутат Іванян – навесні він очолив кременчуцьку парторганізацію Опоблоку замість депутата Порицького, який керував парторганізацією раніше. Формально фракція Опоблоку перебуває в опозиції до чинної влади і не входить до мерської більшості. Колишній керівник міського Опоблоку Порицький був налаштований радикальніше, чинний керманич Іванян шукає шляхи порозуміння з командою міського голови. Іванян на виборах у 2015-му балотувався на посаду міського голови і посів третє місце після Малецького та Калашника. Схоже, команда чинного мера цю ситуацію добре пам’ятає і тримає під контролем. У рейтингах, які час від часу друкують підконтрольні команді влади ЗМІ, завжди присутній і депутат Іванян (на відміну від інших, вже забутих, кандидатів на посаду мера). Звісно ж, мерські соціологи дають Іваняну невеличкі бали, але ж дають! Тобто визнають у ньому конкурента.
Депутат Іванян активно виступає на сесіях міськради. Судячи з активності депутата Іваняна, він має плани балотуватися на посаду міського голови і на наступних виборах.
На виборах 2015-го за Опоблок проголосувало найбільше округів – 11 із 42.

 

Фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (БППС)

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради
Наразі фракція БППС складається з п’яти депутатів. Очолює її депутат Яцина – офіційний помічник нардепа Шаповалова. Одразу після виборів фракцію очолював депутат Віктор Калашник, наразі він склав повноваження голови фракції та вийшов з її складу. Голова фракції депутат Яцина оліє відмовчуватися. Спікером за всю фракцію БППС регулярно виступає на сесіях депутат Ульянов. Крім того Ульянов – радник міського голови Малецького.
Фракція БППС – другий надійний стрижень більшості, створеної мером у міськраді. БППС регулярно підтримує важливі для мера рішення та час від часу виступає на підтримку політики Президента Порошенка. Заяви такого характеру зазвичай ретранслює депутат Ульянов.
На виборах 2015 року за БППС проголосували 4 із 42 виборчих округів.

 

Фракція «УКРОП»

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради Наразі фракція складається з чотирьох осіб, очолює її депутат Кальченко. До серпня 2016-го фракцію очолювала депутат Піддубна. У серпні вона написала заяву про вихід з партії «УКРОП» та склала повноваження голови фракції. Відповідно, з фракції її теж запросили на вихід. Наразі вона позафракційний депутат. Така рокіровка кардинально вплинула на політику фракції. Депутат Піддубна від початку каденції була в опозиції до мера та виконкому. На кожній сесії вона жорстко критикувала діяльність міського голови. Наразі, після зміни голови, фракція займає більш нейтральну позицію. Відповідно, і голосує нейтрально. Показовий приклад – серпневе (одразу після виходу Піддубної) голосування фракції за будинок для сестри нардепа (дивись матеріал «Голосування за…*). Вже позафракційна Піддубна проголосувала проти. Фракція ж при голосуванні «утрималась».
Зважаючи на те, що всеукраїнський «УКРОП» створювався як партія для обслуговування інтересів фінансової групи мільярдера Ігоря Коломойського, є підстави вважати, що після виходу з фракції Піддубної «УКРОП» у міськраді займатиметься тим же, що й «УКРОП» в Україні – тобто у нас з’явилась ще одна суто бізнесова фракція.
На виборах 2015-го за «УКРОП» проголосували 7 із 42 округів.

 

Фракція «Батьківщина»

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради
Фракцію «Батьківщини» очолює депутат Головач, складається вона з чотирьох депутатів. Два з них потрапили до міськради вперше. Це донька покійного Бабаєва Ольга Шляхова та син колишнього першого віце-мера Калашника Олександр Калашник. Діти посадовців на сесіях зазвичай мовчать. Голова фракції депутат Головач цього року теж виступає нечасто. Він досі вважається особистим радником мера. Найчастіше від «Батьківщини» виступає депутат Таценюк. І кожен його виступ – це «пестня»! Саме депутат Таценюк автор таких сесійних перлів, як: «У нас есть возможность третьего пришествия Христа!» або «Это вам не подиум, сюда ходить и крутить задом! Это храм наш!!!».
«Батьківщина» – третій надійний стрижень більшості, створеної мером у міськраді. Її завдання – голосувати за рішення, в яких зацікавлений мер та нардеп Шаповалов.
На виборах 2015 року за «Батьківщину» проголосували 3 з 42 виборчих округів.

 

Фракція РПЛ

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради Фракція Радикальної партії Ляшка (РПЛ) складається з чотирьох осіб. Очолює її депутат Кавунник. Всі четверо вперше стали депутатами міськради. Кавунник – палкий прихильник створення у Кременчуці індустріального парку, він вважає його джерелом створення нових робочих місць. Депутат Сідерка активно займається шкільним харчуванням та проблемою примусових батьківських внесків у школах та дитсадках. Так само активно вона підтримує мешканців багатоповерхівок, які відмовляються від примусового встановлення будинкових лічильників газу. Одразу після виборів голова фракції Кавунник стверджував, що фракція не співпрацюватиме з «Поруч» та Опоблоком. З Опоблоком радикали дійсно не співпрацюють, а щодо «Поруч» ситуація не така однозначна. Досить часто радикали або особисто голова фракції голосують синхронно з провладною більшістю, особливо по питаннях, важливих для мера. Втім так трапляється не завжди – наприклад, Кавунник не голосував за «будиночок для Шаповалова». В цілому РПЛ наразі можна вважати ситуативним партнером провладної більшості.

 

Фракція «Рідне місто»

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради Фракцію очолює депутат Роженко, складається вона з шести осіб (шостий – голова міськради Гриценко). «Рідне місто» було створене як партія кременчуцького бізнесмена, мільйонера Володимира Матицина. Будь-якої чіткої політичної платформи партія не має, її завдання – представляти та відстоювати у міськраді інтереси фінансової групи Матицина. Фракція складається з досвідчених промисловців та фінансистів. Наразі до її складу увійшли три представники іншого кременчуцького мільйонера – Володимира Приходька (КВБЗ). Це депутати Мельник, Плескун і Головко. Плескун та Мельник на перших двох сесіях (листопад-грудень 2015р.) активно виступали, намагаючись оцінювати рішення виконкому з позицій економічної доцільності. Вони, наприклад, вимагали згорнути ілюзорний проект «Кременчуцький індустріальний парк «Центральний» як нежиттєздатний. Принципів економічної доцільності дотримується у своїх виступах і голова фракції депутат Роженко. А ситуація з людьми Приходька змінилася – депутат Мельник зрештою почав прогулювати сесії, з 15 він відвідав лише 8. Депутат Плескун, як голова бюджетної комісії, і нині висловлює цілком слушні коментарі економічного характеру та голосує за рішення, важливі для мера. Фракція «Рідне місто» має так звану «золоту акцію». Ситуативно вони підтримують важливі для мера рішення.
На виборах 2015 року за «Рідне місто» проголосували 9 із 42 виборчих округів.

 

Фракція «Самопоміч»

На кого працюють депутати Кременчуцької міськради Найменша фракція у міськраді, складається з трьох осіб. Усі троє вперше стали депутатами міськради. Голова фракції – депутат Прокоп – виконує роль симпатичного весільного генерала. Переважно відмовчується, на початку каденції виступив із запитом. Запит депутати підтримали, та більше Прокоп запитів не надавав. Натомість дуже активну позицію займають два інші депутати від «Самопомочі» – Павленко та Гордєєва. Обидві перш ніж стати депутатами були громадськими активістками. Сфера депутатської діяльності Гордєєвої – комунальні послуги та тарифоутворення, захист прав мешканців. Депутат Павленко шлях у політику почала з кременчуцького Майдану, наразі опікується проблемами бійців АТО.
Фракція «Самопомочі» не перебуває в опозиції до влади, натомість і не виступає ситуативним членом провладної більшості.

 

На кого працюють депутати

Формат матеріалу не дає можливості проаналізувати кожне рішення депутатського корпусу. Тому ми для прикладу обрали три голосування. На нашу думку, їхні результати впливають на життя кожного кременчужанина. Подивіться, як за ці рішення голосував депутатський корпус, і вирішуйте, на кого він спрацював.

 

Кредит у 8 млн євро
На останній сесії депутати ухвалили рішення про кредит у сумі 8 млн євро на закупівлю тролейбусів (кредит під гарантії Кременчуцької міської ради). Скандал був страшенний. Чимало депутатів сумнівалися у доречності такого великого кредиту та ще й в іноземній валюті, вартість якої гарантовано зростатиме, в той час як гривня гарантовано знецінюватиметься. Дуже серйозні застереження щодо кредиту висловлював напередодні сесії голова постійної бюджетної комісії депутат Плескун. З обережністю до кредиту підійшов і голова депутатської фракції «Рідне місто» депутат Роженко. Категорично проти кредиту виступили керівник кременчуцького Опозиційного блоку депутат Іванян та позафракціний депутат Піддубна.
Та мер дуже агітував за цей кредит.
Більшістю голосів депутати підтримали рішення про кредит у 8 млн євро. За це проголосували 30 із 36 присутніх у залі. Проти голосували двоє – депутати Іванян (Опоблок) та Піддубна (позафракційна). Утримались: Гордєєва («Самопоміч»), Павленко («Самопоміч»), Порицький (Опоблок). Не голосувала депутат Головко («Рідне місто»). Депутат Плескун, який дуже сумнівався у доцільності такого кредиту, зрештою проголосував за – як і депутат Роженко.

 

Будиночок для сестри нардепа Шаповалова
Найскандальніше голосування у міській раді відбулося під час серпневої сесії. Там мали розглядати питання по земельній ділянці під великим будинком, зведеним на самому березі Дніпра, на вулиці Флотській. Землю під будинком орендує підприємство «Апілак», яким керує сестра народного депутата Шаповалова. Демобілізовані бійці АТО на чолі з Миколою Кравченком прийшли під мерію вимагати, щоб питання зняли з розгляду. На їхню думку, будинок зведений протизаконно. Микола Кравченко запитав мера: якщо цей будиночок є спортивно-оздоровчим комплексом, чому там не оздоровлюються бійці АТО? Мер відповіді не надав. Зрештою протестувальники запалили шини під виконкомом. Приїхали пожежники, поліція. Та мер не погодився на вимогу протестувальників викреслити скандальне питання з порядку денного. Депутат Піддубна запропонувала зняти питання по «Апілаку» з розгляду. За її пропозицію проголосувало лише 10 депутатів.
Зрештою більшістю голосів депутати дали дозвіл підприємству «Апілак» на розробку відповідної технічної документації. За це проголосували 25 із 37 присутніх у залі депутатів. Проти проголосували: Гордєєва («Самопоміч»), Павленко («Самопоміч»), Кавунник (РПЛ), Курченко-Гай (РПЛ), Сідерка (РПЛ), Піддубна (позафракційна).
Показово, що колишня фракція депутата Піддубної «УКРОП» не голосувала проти, вони утримались.
За подальше щасливе життя будиночка біля річки проголосувала навіть фракція Опоблоку, хоча вони формально перебувають в опозиції до міської влади.

 

Тепломережі
Навесні «Полтаваобленерго» відмовилась утримувати і обслуговувати міські тепломережі. Їм це стало невигідно, і вони силоміць віддали мережі місту. Міська влада на це погодилась. Хоча і мер, і виконком чудово розуміли, якого за «кота у мішку» приймають від обленерго. Розуміли, які цей старий, неремонтований «кіт» може створити проблеми для всього міста і кожного мешканця окремо. Мабуть, через це мер та виконком і винесли це питання на травневу сесію.
Радник міського голови депутат Ульянов (БПП) так і сказав на сесії: «Депутати мають розділити відповідальність з виконкомом!». Депутати спочатку дуже обурювалися. Депутат Іванян (Опоблок) сказав, що всім зрозуміло, в якому поганому стані тепломережі, якщо вже «Полтаваобленерго» від них відмовилось. Голова бюджетної комісії депутат Плескун обурювався, що «Полтаваобленерго» нав’язує місту нікчемні тепломережі без проведення поточних ремонтів.
І що? Депутати більшістю голосів ухвалили рішення виконкому. За нього проголосували 34 із 38 присутніх у залі депутатів. Не голосували депутати Порицький (ОБ), Терещенко Д. (ОБ), Курченко-Гай (РПЛ) і Ульянов (БПП).

 

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх