Верховна Рада таки перейменувала Комсомольськ на Горішні Плавні

19.05.2016, 13:08 Переглядів: 12 195

Верховна Рада таки перейменувала Комсомольськ на Горішні Плавні

Також перейменований ряд сіл Полтавської області

 На виконання Закону України про декомунізацію сьогодні, 19 травня, Верховна Рада перейменувала Комсомольськ на Горішні Плавні. Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів (№4085) ухвалили за скороченою процедурою.

 

За” проголосувало 249 депутатів, в тому числі нардеп від Кременчука Юрій Шаповалов. Народний депутат Костянтин Жеваго, фактично як завжди, на сесії Верховної Ради був відсутній.

 

Нагадаємо, назву Горішні Плавні запропонував Український інститут національної пам'яті, враховуючи історичну назву села, яке існувало на місці, де був збудований Комсомольськ. Проект постанови про перейменування виносили на розгляд ще 18 лютого, але Верховна Рада до розгляду цього питання не дійшла і розійшлася на канікули.

 

 

Міська влада Комсомольська виступила категорично проти такої назви. Проте в місті нічого не зробили для того, щоб виконати вимоги закону про декомунізацію — не провели у встановлений термін громадське обговорення щодо нової назви.

 

 

Верховна Рада мала ухвалити рішення про перейменування до 21 лютого — парламент і так забарився з ухваленням Постанови.

 

Загалом Верховна Рада сьогодні ухвалила три постанови про перейменування населених пунктів в Україні, Дніпропетровськ перейменовано на Дніпро, а місту Дніпродзержинськ повернуто історичну назву – Кам’янське, повідомляє апарат ВР.

 

Під час перейменування міста-мільйонника Дніпропетровська А.Парубій зазначив: «Дніпро став одним із символів нашого опору російській окупації, російській імперії». За його словами, перейменування мільйонника стане символом шани місцевій громаді та історії міста.

 

«На карті України не буде жодного міста з назвою колишніх катів і тих, хто вбивав наших дідів та прадідів, і наш обов’язок - завершити декомунізацію», - підкреслив спікер.

 

 

 

 

Нагадаємо, міська рада Комсомольська намагалася будь-що зберегти стару назву, давши їй «нове життя», мовляв, це абревіатура: КОлектив Молодих СОціально МОтивованих Людей (Ь) - Справжніх (Ь) Козаків.

 

ДОПОВНЕНО:

Чому саме Горішні Плавні? це питання ставлять чистачі "Телеграфа" у коментарях. Ми вже писали, що назва справді є історичною. Полтавський ГЗК будувався на базі Горішньоплавнінського родовища залізистих кварцитів і залізняку. А Комсомольськ свого часу був заснований на території Горішньоплавнінської сільської ради. І свого часу були села – Горішні Плавні та Нижні Плавні. Більш детально – можно подивитися тут (наприкінці матеріалу - довідка).

Дор речі, "Горішні" - ніяк не походить від горіхів (для тих, хто ще не зрозумів). "Горішні" - це ті, що вгорі ))))


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх