Пенсіонери, у липні вимагайте 50% компенсації за ліки!

31.03.2016, 10:22 Переглядів: 7 090

Пенсіонери, у липні вимагайте 50% компенсації за ліки!

Кременчуцькі депутати ухвалили програму «Доступна аптека»

29 березня, на сесії міськради депутати ухвалили програму «Доступна аптека». Програма розрахована на 2016-2018 роки. Вона має два основних напрями – створення мережі комунальних аптек, де мають продаватися начебто дешевші ліки, та програми реімбурсації – компенсації покупцю частини вартості ліків за рахунок міського бюджету. У попередньому номері «ТелеграфЪ» надрукував великий матеріал з аналізом програми. Писали ми і про сумніви щодо того, наскільки взагалі реалістична програма реімбурсації.

 

Чесно кажучи, ми очікували, що депутати прискіпливіше та уважніше поставляться до програми – адже на проект будуть витрачені міські кошти, і чималі. Та чи витрачені кошти дійсно допоможуть здешевити ліки для пересічних громадян? Відповіді на це запитання депутати не знайшли – просто вирішили повірити, що програма спрацює і ухвалили її. Начальник міського управління охорони здоров’я Максим Середа запевняв із сесійної трибуни, що програма дійсно запрацює і це поліпшить життя кремечужан.

 

Водночас депутат міськради Максим Литвиненко (лікар, приватний підприємець, який сам має стосунок до приватної аптечної мережі у нашому місті) з сесійної трибуни висловив цілком обгрунтовані сумніви щодо життєздатності програми «Доступна аптека». Такої ж думки депутат Литвиненко дотримувався у коментарі для «Телеграфа». Ми запитали, чи життєздатна, на його думку, програма, чи здешевить вона ліки? Депутат відповів: ні, не життєздатна і ліки вона не здешевить. Підстав для такого висновку кілька. Ось що сказав депутат Литвиненко:

 

– Ви хоч розумієте, які величезні гроші потрібні для відкриття нової аптеки, навіть комунальної? Для початку на полиці треба покласти товару мінімум на два мільйони гривень – це щоб можна було хоч якось конкурувати з мережевими аптеками. Таких обігових коштів у комунальної «Аптеки №90», яку зобов’язали відкривати ці нові пункти, просто немає! Запитайте її директора, він краще розкаже. Крім того, не факт, що у комунальній аптеці, на відкриття якої витратять величезні кошти з міського бюджету, ліки дійсно будуть дешевшими, адже закупівельні ціни у різних операторів ринку різні. Крім того, по-справжньому демпінгувати (давати гранично низькі ціни, ред.) можуть лише великі аптечні мережі! Кілька невеличких аптек не в змозі собі таке дозволити, бо вони розоряться! Ми бачимо, як діє певна загальноукраїнська мережа в нашому місті, і люди туди дійсно йдуть і їдуть, бо там дешевше! Питання: навіщо витрачати значні бюджетні кошти на відкриття комунальних аптечних пунктів, якщо немає гарантії, що це дійсно здешевить ліки? Краще тоді всі ці кошти спрямувати на реімбурсацію, бо я вам гарантую – реальна реімбурсація триватиме, доки не закінчаться реальні бюджетні кошти. Далі все лусне. Маю досвід, знаю, про що кажу.

 

Ігор Ботвина, директор комунальної «Аптеки №90», за кошти якої планують відкривати нові комунальні аптечні пункти, теж оптимізму не виявив. Він зазначив, що «Аптека №90» прибуткова, але прибуток комунального закладу мінімальний, цих коштів не вистачить на відкриття нових аптечних пунктів.

Чи запрацюють та чи виживуть нові комунальні аптечні пункти, ми побачимо згодом. Поки нагадаємо, де вони мають відкритися:

 

2016-й рік: аптечний пункт №3 у поліклінічному відділенні 3-ї міської лікарні; аптечний пункт на Ревівці;

2017-й рік: аптечний пункт №4 у міській дитячій лікарні; аптечний пункт на Лашках;

2018-й рік: аптечний пункт у 4-й лікарні; комунальний аптечний пункт на далекій Раківці.

 

Реімбурсація, або компенсація вартості ліків

 

Програма «Доступна аптека» передбачає реімбурсацію, або компенсацію частини вартості ліків. На реімбурсацію можуть розраховувати лише пільгові категорії кременчужан – пенсіонери у тому числі. Це значить, що пенсіонер з рецептом, виписаним лікарем, зможе прийти до комунальної аптеки і купити ліки на 40-50% дешевше. Оце і є реімбурсація. Та  купити зі знижкою можна буде далеко не всі ліки. Начальник міського управління охорони здоров’я Максим Середа розповів «Телеграфу», що для реімбурсації складуть окремий перелік ліків, і це буде лише 15-30 життєво необхідних препаратів вітчизняного виробництва – знеболювальні, серцеві препарати та ліки для гіпертоніків. Поки переліку реімбурсаційних ліків у природі не існує. Щойно його складуть, «ТелеграфЪ» надрукує список.

 

Наразі ж маємо нагадати, що програма реімбурсації має запрацювати вже з другого півріччя 2016-го року. Тобто у липні кременчуцькі пенсіонери мають право йти до комунальних аптек з рецептами і вимагати ліки зі знижкою на 40-50%. А «ТелеграфЪ» відслідковуватиме, чи дійсно кременчужанам-пільговикам продають ліки зі знижкою за програмою реімбурсації.

 

600 тис. грн. виділено на реімбурсацію ліків для пільговиків у ІІ півріччі 2016-го року.

 

63,9 тис. пенсіонерів живе у Кременчуці.

 

9,4 грн. отримає кожен із них на реімбурсацію вартості ліків у ІІ півріччі 2016-го року.

 

"Кременчугский ТелеграфЪ", №13 від 31 березня.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх