Як знайти хорошу роботу: 5 кроків

1.07.2015, 18:35 Переглядів: 11 329

Як знайти хорошу роботу: 5 кроків

Як визначитися з професією, створити якісне резюме, знайти вакансії, пройти співбесіду і стати незамінним працівником

Кожен із нас час від часу зіштовхується з проблемою пошуку роботи. Хтось закінчив навчання, переїхав до іншого міста, хоче кращу роботу, ніж у нього була, чи змінити сферу діяльності. Але не всі знають, як це зробити швидко, результативно і максимально «безболісно». Тому «ТелеграфЪ» підготував для вас практичні поради від працівника та працедавця. 5 кроків, які допоможуть вам знайти роботу і змінити своє життя на краще.

 

 

Олена Маляренко – журналіст «Кременчуцького Телеграфа», мистецька активістка, музикант. Постійно мандрує, за два з половиною роки змінила 5 місць роботи у двох регіонах України – районна газета «Перемога», «Кременчуцький ТелеграфЪ», всеукраїнська газета «Експрес» (Львів), сайт і телеканал «ZIK» (Львів), знову «Кременчуцький ТелеграфЪ».

 

КРОК ПЕРШИЙ: визначення зі сферою роботи

 

Перше, що потрібно, щоб знайти хорошу і улюблену роботу – дати собі відповіді на два запитання. Ким я хочу працювати? Та що саме я вмію робити якісно? Зараз говоримо не лише про профільну освіту і попередній досвід роботи, а про те, чим дійсно ви хотіли б займатися та що вмієте робити. Пропускати цей крок не можна, бо не знатимете, на яку посаду вам писати резюме і у якій сфері шукати вакансії.

 

ЛІКНЕП:

Резюме пишеться під конкретну вакансію і презентує вас з найкращого боку.

У резюме вказується лише та інформація, яка стосується саме цієї вакансії або допоможе її отримати.

Якщо ви претендуєте на кілька неспоріднених вакансій (офіціант, водій авто), пишіть два різних резюме. Якщо вакансії споріднені (офіціант, бариста) – можна написати одне резюме.

До резюме можуть входити як офіційний (внесений до трудової книжки), так і не офіційний досвід роботи.

 

КРОК ДРУГИЙ: резюме та його створення

 

Якщо ви перейшли до другого кроку, значить пора створювати резюме. Написати його можна у вільному форматі, оскільки різні фірми можуть надавати свою форму для заповнення (особливо це стосується закордонних працедавців). Але є певна частина інформації, яку варто вказувати у будь-якому резюме: особисті дані (ПІБ, контакти), професійний досвід, освіта, додаткова освіта - навчання, тренінги, навички, уміння, захоплення, приклади робіт .

 

Шапка резюме: вказуються ім’я-прізвище, номер телефону, e-mail, профіль у соцмережах. Вік, стать, релігію, громадянський статус можна не вказувати – це не обов’язково. Також можна не вказувати місце проживання.

 

Посада, на яку претендуєте: обов’язково зазначте, на яку посаду претендуєте, щоб працедавець міг зрозуміти, якого спеціаліста йому пропонують.

 

«Витяг» вашого професійного досвіду – перш ніж писати всі місця роботи, на яких вам доводилося працювати, напишіть ключові навички свого досвіду у 3-5 реченнях, подавши максимальний «витяг» з усього, що вмієте (Хто ви, скільки років працюєте, ким саме та ін.)

 

Приклад резюме

 

Як знайти хорошу роботу: 5 кроків

Можна скачати тут Malyarenko-rezyume-priklad.doc [39,5 Kb] (cкачиваний: 94)

 

Професійний досвід роботи: після «витягу» варто зазначити попередні місця роботи, почавши з останнього, де ви працювали, і закінчивши найпершим. Досвід рекомендують писати так – зазначити назву компанії, посаду, термін, який ви там працювали, і описати досягнення (або функціональні обов’язки). Якщо ваш досвід роботи невеликий, акцент можна зробити на назві компанії, якщо вона відома.

 

Освіта: менеджери з персоналу великих компаній рекомендують вказувати освіту після досвіду роботи. І хоча те, що ви реально вмієте робити, працедавці цінують більше, ніж ваш документ про будь-яку освіту, забувати вказувати її не варто. Зазначте вуз чи інший освітній заклад, у якому ви навчалися, дату закінчення, напишіть назву кафедри, спеціальність, ступінь і навіть тему дипломної (магістерської, наукової) роботи, якщо вона зі сфери вашої майбутньої роботи.

 

Додаткова освіта: якщо у вас є дипломи чи сертифікати з курсів чи тренінгів підвищення кваліфікації або ви пройшли онлайн-навчання, додайте ці відомості до свого резюме. Вказуються вони так само, як і основна освіта. Якщо ви не відвідуєте тренінги для підвищення своєї професійної кваліфікації, то, ймовірно, у вас буде менше шансів потрапити на ту посаду, на яку ви хочете.

 

Окрім того, не забудьте у резюме вказати приклади своїх робіт, знання мов, уміння і навички, ваше хобі (якщо вважаєте за потрібне) і додаткові характеристики (комунікабельність, стресостійкість та ін.)

 

КРОК ТРЕТІЙ: способи пошуку вакансій

 

Якщо ваше резюме вже готове, можна взятися за пошук вакансій. Як шукати роботу через газети, рекрутингові агентства і знайомих, ви знаєте, тому розповім, як шукати її через Інтернет. Отже, ви визначили сферу, в якій хочете працювати, і посаду, на яку претендуєте. Щоб вибрати найкращого працедавця у цій сфері – погугліть її у місті, де хочете знайти роботу. Наприклад, якщо шукати роботу у сфері IT у Кременчуці, погугліть, які фірми цим займаються, і виберіть, які з них вам підходять. Подивіться на сайтах цих фірм, чи є у них вакансії, і навіть якщо їх немає, відправте їм на електронну пошту своє резюме. Окрім того, роздрукуйте резюме і власноруч віднесіть його за фактичною адресою розташування фірми – електронна версія могла не дійти, загубитися і т.д, та дізнайтеся, коли вам чекати на результат. Також роботу можна шукати через соцмережі. У цьому вам допоможе Facebook. Прохання з пошуком роботи можуть помітити ваші друзі-знайомі і підказати, куди звертатися. А якщо ви підписані на різноманітні пабліки чи сторінки, пов’язані з вашою професійною діяльністю, прохання можна «закинути» ще й туди і розширити аудиторію потенційних працедавців. Ще одна із цікавих соцмереж LinkedIn. Це спеціалізована мережа для пошуку роботи, з допомогою якої можна знайти контакти українських та закордонних компаній, запропонувати їм своє резюме та сформувати список професійних контактів.

 

КРОК ЧЕТВЕРТИЙ: співбесіда і все про неї

 

Консультантом з цього питання «ТелеграфЪ» запросив працедавця Олега Овчаренка.

 

Як знайти хорошу роботу: 5 кроків

 

Олег Овчаренко – керівник ГО КІПЦ "Європейський клуб" і дитячого розвивального центру "Теремок", який постійно шукає співробітників.

 

Отже, на співбесіду варто прийти вчасно і в охайному одязі, бажано без супроводу батьків/коханого/знайомих. Уточнити, які на вас чекають обов’язки, і записати їх до блокноту (який ви прихопили з дому). Запитати про випробувальний термін – скільки він триватиме та ін. Бути готовими відповісти на нестандартні запитання, на кшталт «Які у вас негативні сторони?». Тут варто не розгубитися і відповісти так, щоб максимально компенсувати свої недоліки – «Мені важко приходити на роботу о 8.30, але я можу затримуватися у післяробочий час, щоб виконати всі завдання вчасно». Не соромитися розповісти про свої досягнення на попередніх роботах. Про зарплату на співбесіді запитати можна, але в останню чергу – навіть якщо гроші – єдине, що вас цікавить. Закінчити співбесіду варто запитанням «Коли можна уточнити результат?» Якщо вам відповіли «Ми вам зателефонуємо» - уточніть – «Можна вам подзвонити такого-то числа?». Бо, як свідчить практика, працедавці забувають зателефонувати.

 

КРОК П’ЯТИЙ: незамінний працівник-мен

 

Незамінним працівником може стати кожен, хто буде постійно працювати над собою. Якщо ви станете багатопрофільним майстром, вмітимете робити те, чого не вміють або не хочуть робити інші, і ваша робота приноситиме вагомий результат для фірми чи підприємства – ви станете бажаним працівником і вас не захочуть втратити. Для підвищення своїх умінь і навичок можна активно використовувати Інтернет. Саме там можна шукати тренінги та можливості для самоосвіти.

 

Сайти для самоосвіти:

 

Prometheus.org.ua – сайт безкоштовної онлайн-освіти, де зібрані навчальні курси кращих викладачів провідних вузів України

 

Biggggidea.com – сайт, де зібрані гранти, можливості, курси та конкурси різних сфер України та світу

 

Platfor.ma – онлайн-журнал про українські та закордонні ініціативи, освітні програми та найкращі події, які варто відвідати

 

Gurt.org.ua - ресурсний центр суспільної інформації та експертизи. Тут часто можна знайти відомості про вакансії в українських та закордонних проектах, а також можливості, курси та гранти.

 

P.S.: якщо хочете мати престижну улюблену роботу, постійно розвивайтеся і формуйте своє портфоліо. А ще - не бійтеся просити рекомендації з місця роботи і подбайте про це завчасно. Коли звільняєтеся, попросіть керівника чи підлеглих написати вам характеристику з основними результатами і оцінками вашої діяльності. Це стане ще одним кроком у вашій кар’єрі.

 

Статистика на сьогодні:

 

5968 безробітних - нараховують зараз у Кременчуці. Це удвічі більше, ніж минулого року.

 

70 швачок – потрібно у Кременчуці. За даними міськцентру зайнятості, це найзатребуваніша професія у місті на сьогодні.

 

15 водіїв тролейбусів – не вистачає Кременчуцькому тролейбусному управлінню .

 

10 лікарів різних напрямків - потребують сьогодні кременчуцькі лікарні.

 

Повний список необхідних у Кременчуці працівників та найбільш незатребуваних професій міста читайте за посиланням

 

P.S. 2: головне фото новини сприймайте із усмішкою))) 

Автор: Олена Маляренко Джерело фото: мультсеріал "Сімпсони"
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх