Абетка для економних

1.10.2014, 10:21 Переглядів: 8 708

Абетка  для  економних

Енергетичні прогнози на зиму аж ніяк не радують. Люди занепокоєні тим, що в оселях може бути холодно. Як зекономити і тепло, і власні гроші? Фахівці пропонують прості, але дієві методи для квартир і будинків. А влада націлена на довгострокові проекти та інвесторів.

Розмови про те, що взимку може не бути газу, бо Росія перекриє нам трубу, точаться навіть на вулицях. Особливо непокоїть людей пропозиція уряду зменшити нормативну температуру в квартирах із нинішніх 18 до 16 градусів. Як нагрітися в цих умовах? І як при цьому зекономити енергоносії?
За порадами «Теле­графЪ» звернувся до викла­дачів КрНУ, фахів­ців з енергетичного менеджменту Кременчуцького національного університету імені М.Остроградського. Вони кажуть: основне завдання на сьогодні – зменшувати теплові втрати та споживання енергоресурсів.
Зокрема нас цікавило: що зробили спеціалісти в себе вдома? І які поради можуть дати споживачам у побуті?

 

Абетка  для  економних
Олексій Бялобржеський, кандидат технічних наук, доцент кафедри систем електроспоживання та енергоменеджменту:


– Я почав з ізоляції труб гарячого водопостачання у квартирі. Зараз продаються доволі дешеві полімерні ізолятори. По-перше, це зберігає труби – на них не накопичується конденсат. По-друге, гаряча вода залишається гарячою по всій довжині труби.

 

Абетка  для  економних
Андрій Перекрест, кандидат технічних наук, заступник директора інституту електромеханіки, енергозбереження та систем управління з наукової роботи:


– У своїй квартирі я замінив батареї на більш сучасні, з високою тепловіддачею. Встановив теплозахисні екрани за батареями. Планую поставити байпаси (перемички) та регулюючі крани на батареях.

 

Вартість заміни всіх ламп розжарювання на світлодіодні для трикімнатної квартири в кількості 22 штук складе 1760 грн, порахував Андрій Перекрест. При цьому споживання електроенергії знизиться в 7,5 раза – відповідно зменшаться і витрати на електроенергію: замість 80-100грн/міс до 20-30 грн/міс.

 

1 Встановіть прилади обліку.

 



Доцільно вести облік не лише електроенергії, але й газу, холодної та гарячої води. Якщо будинок ОСББ, доцільно встановити прилад обліку теплової енергії – у комплекті з автоматикою та регулятором тепла у тепловому пункті.

 

2 Ізолюйте трубопроводи гарячого водопостачання у квартирах.

Вода не охолоджуватиметься на шляху до крану. Це допоможе зменшити споживання гарячої води – вона швидше нагріється після відкриття крана.

 

3 Розмістіть за батареєю теплозахисний екран.

 

Просто наклейте фольгу на ДСП та закріпіть. Такий екран здатен підвищити тепловіддачу радіатора на 20%. При цьому витрати на опалення приміщення зменшуються на 4%.

 

4 Очистіть батарею від старих шарів фарби та пофарбуйте заново.

Це збільшить тепловіддачу. Доведено, що найкращий колір, який підвищує тепловіддачу на 8-10% – коричневий. Хоча з точки зору естетики він далеко не всім до вподоби.

 

5 Не ховайте батареї. В ідеалі – замінити чавунні батареї на більш сучасні сталеві чи з алюмінію – аби збільшити тепловіддачу.

Варто мати на увазі: декоративні панелі на батареях забирають 20% тепла кімнати. Тепловіддача батарей, розташованих у нішах, на 10% менша. Не затуляйте батарею шторами – при довгих шторах майже 20% тепла йде на обігрів вікна, а не кімнати.

 

6 Утеплюйте фасад зовні.

Ефективнішим є утеплення всього будинку, ніж стіни для окремої квартири. Це допоможе підвищити температуру в оселі на 5-7 градусів. Внутрішнє утеплення не рекомендується – стіни можуть покриватися вологою.

 

7 Замініть звичайні лампи на світлодіодні.

Абетка  для  економних

 

Також можна використовувати замість звичайних вимикачів світлорегулятори, які дозволяють притишувати світло, наприклад, коли ви дивитесь телевізор.

 

8 Не варто залишати електроприлади у сплячому режимі – це допоможе зекономити до 10 кВт електроенергії щомісяця.

 

9 Зробіть розумну теплоізоляцію самого приміщення.

 

Майже 30% тепла виходить з оселі через шпарини у вікнах та дверях. Не обов’язково міняти вікна, але варто їх відремонтувати, відновити та утеплити, аби зменшити втрати. Ще один факт: тепловтрати через розбиті вікна та двері у під’їздах можуть становити до 10-15% від сумарних теплових втрат будинку. Примушуйте управителів житла виконувати свою роботу – засклити вікна, замінити двері. Зачиняйте двері у під’їзд.

 

10 Встановіть байпаси (перемички) на батареях опалення та крани, які дозволять відключати радіатори, регулюючи подачу тепла відповідно до потреб споживачів. 

 

 

 

Для автоматичного регулювання температури – терморегулятори, які самі змінюють подачу тепла у приміщення. Цей метод ефективний при індивідуальному опаленні в приватних будинках або в багатоквартирних будинках, обладнаних лічильниками. В ідеалі – коли всі сусіди дбатимуть про зменшення теплоспоживання та прикручуватимуть батареї.

 

Використані поради науковців КрНУ – фахівців з енергоменеджменту та матеріали проекту USAID «Збережи тепло – збережи Україну».

 

Точка зору


Біда нашої комуналки – неефективність

 

Михайло Москалик, енергоаудитор, зазначає, що для суттєвої економії в житлових будинках потрібно правильно налагодити гідравлічний режим.
– Реальний проект. У Кременчуці, у кварталі 176 (Перший Занасип – ред), за пілотним проектом модернізували квартальну котельню, до якої приєднано 40 багатоповерхівок, школа і дитячий садок. В усіх будівлях встановлені лічильники тепла та води, об’єднані в автоматизовану систему моніторингу. При модернізації було анонсовано зниження споживання тепла та природного газу як мінімум на 30%. Але цього не відбулося! У середньому мешканці житлових будинків платили як по загальноміських тарифах, а в окремі місяці навіть набагато більше. Люди масово протестували кожен рік. Я провів енергетичне обстеження понад 10 теплових вузлів (ТВ) будинків і проаналізував роботу систем опалення, приєднаних до цих ТВ. У жодному ТВ елеватор не працював у межах своєї робочої характеристики. У приєднаної до нього системи опалення не витримувався температурний графік та порушена циркуляція, що призводить до нерівномірного опалення приміщень. Трубопроводи погано теплоізольовані або не ізольовані зовсім. На елеваторних вузлах відсутні манометри і термометри. Ніхто не контролює роботу систем опалення ні КП «Теплоенерго», ні керуючої компанії «Добробит». Комунальники і чиновники зробили все, щоб відбити бажання встановлювати лічильники. Та вони і не потрібні, якщо відсутня мотивація до ефективного використання тепла і палива.


Пан Москалик каже, що неодноразово виходив із пропозиціями до міської влади – пропонував і свої послуги як експерта, бо впевнений: навіть без великих капіталовкладень можна підвищити ефективність опалення будинків. Та наразі його послугами не скористалися.

 

Досвід
Що може дати модернізація в багатоповерхівках

 

Кандидат технічних наук Андрій Перекрест, фахівець з енергозбереження, теж вважає, що основна причина усіх бід кременчужан з опаленням – неефективність самої системи теплопостачання.


– На сьогодні більшість багатоповерхівок підключені до систем централізованого теплопостачання за допомогою елеваторних вузлів, у яких відсутня технічна можливість регулювання теплової потужності будівлі при зміні зовнішньої температури повітря. І це призводить до проблеми так званих осінньо-весняних «перетопів», коли мешканці верхніх поверхів відкривають кватирки та вікна, аби позбутися зайвого тепла. За різними оцінками, на період «перетопу» припадає 30-40% опалювального сезону та втрачається 10-15% річної витрати тепла на опалення, – зазначає фахівець.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх