Чи можна кременчужанам відмовитися від теплового лічильника?

19.10.2012, 15:19 Переглядів: 6 686

Чи можна кременчужанам відмовитися від теплового лічильника?

І в яких випадках облік стає злом для мешканців

Чи можна кременчужанам відмовитися від теплового лічильника?

Фото с сайта  dmitrov-teplo.ru

Мешканцям будинку на 50 років СРСР теплова інспекція КП «Теплоенерго» запропонувала просте рішення: влаштувати на батареях у квартирах 7-9 поверху ділянки, що замикаються (байпаси): при такій системі батареї менше гріються. Крім цього, можна поставити й вентилі, що їх відключають. З верхніх поверхів, де було спекотно, більше теплоносія перетече до сусідів (прогріються поверхи нижче, де було холодно). Фахівці запевняють, що таким чином вдалося б досягти економії тепла в будинку. УЖКГ навіть виділило гроші – 50 тисяч гривень на невелику перебудову опалення в квартирах. Та люди на це не погодилися

 

Лічильник не допоможе, якщо система опалення в будинку не відлагоджена, дме зі щілин у стінах та вікнах, немає регуляторів тепла.

Опалювальний сезон завжди починається зі скарг: хтось у квартирі мерзне, а комусь навпаки – спекотно. Останніх, судячи із того, що теплі дні повертаються, буде багато. Комунальники ж наголошують: нормативні параметри роботи котелень та ТЕЦ – це 70 градусів. Люди ж лаються: навіщо платити за зайве? Особливо, якщо в будинках є теплові лічильники – перегрів б'є по кишені.

 

Так, мешканці Занасипу – кварталу №176, на якому урочисто «обкатали» пілотний проект оснащення сучасними приладами обліку всіх будинків, скаржаться на якість опалення вже третій рік. Та це проблема не лише одного району.

 

– Живу в будинку по вулиці 50 років Жовтня 58, це кооперативний будинок. У минулому році на місяць оплата за опалення складала вище 11 гривень, у той час як без лічильників люди платять по 7 грн (якщо не розбивати на весь рік – по 3 грн 50 коп, а рахувати в опалювальний період, – ред.) Чи можна відмовитися від лічильника? – запитує кременчужанин Микола.

 

«ТелеграфЪ» поцікавився в теплопостачальників та підняв нормативну базу. Із 1995 року в Україні взяли курс на поетапне оснащення житлового фонду засобами обліку і регулювання води та теплової енергії, Прийняті відповідні програми. Звичайно, вони виконані не повністю, але нове житло вже не приймається в експлуатацію без приладів обліку. І механізм відмови від них не передбачений, наголошує Володимир Кийло, начальник відділу збуту теплової енергії КП «Теплоенерго». Натомість він посилається на «Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення...», якими передбачене нарахування оплати за приладами обліку, якщо вони є в будинку.

 

Позбутися приладу все ж можна


Один з фахівців, наближених до комунальної сфери, дав неофіційну пораду, як позбутися лічильника. Але її можна застосувати тільки до ОСББ та кооперативів – тобто якщо цей прилад обліку на балансі в самого об’єднання співвласників. Є термін повірки лічильників – зазвичай раз на чотири роки. Якщо ж ОСББ відмовитися від повірки – теплопостачальна організація буде змушена нараховувати оплату за загальноміським тарифом. Та більшість лічильників – на балансі в «Полтаваобленерго» та КП «Теплоенерго», і ці організації від обліку не відмовляться.

 

Чому доводиться переплачувати


– Сам по собі будинковий прилад обліку не приводить до економії. До енергозбереження (а відповідно, і до зменшення оплати за тепло) треба підходити комплексно, – визнає Анатолій Кичигін, головний інженер КП «Теплоенерго».

 

Тобто, як пояснив фахівець, якщо будинкова система дає збої (на верхніх поверхах спекотно, на нижніх холодно) – потрібна реконструкція системи опалення. Другий крок – утеплення стін будинків, заміна вікон на металопластикові (або інші сучасні, що забезпечують теплозбереження). І крім цього – встановлення разом з лічильниками регуляторів тепла на будинок. У «Теплоенерго» визнають: пілотний проект обліку теплової енергії на Занасипу передбачав, крім встановлення лічильників, ще й регулятори тепла на кожен будинок. Та в бюджеті коштів на ці прилади не вистачило – і економії в усіх будинках не вийшло. Проте регулятори теж не допоможуть, якщо не здійснені інші заходи енергозбереження, зауважують фахівці.

 

– Ми проаналізували оплату по кожному будинку мікрорайону Занасипу. Є така закономірність: у п'ятиповерхівках (де немає понаднормової опалювальної площі) йде економія. Виняток – п'ятиповерхівки, до яких добудовували корпуси. І навпаки, у дев'ятиповерхівках, де люди збільшили майже вдвічі кількість опалювальних приладів (як у будинку на вулиці 50 років СРСР, 31, звідки надходило найбільше скарг), відповідно, зросла й оплата. Але якщо врахувати реальну опалювальну площу і платити за фактом – оплата за квадратний метр виявиться меншою. До того ж, люди (якщо вони не робили перепланування) не платитимуть за сусідів, – наголошує Анатолій Кичигін. Проте, як він підкреслив, врахуванням «зайвої» площі та будинковими системами опалення повинна займатися управляюча компанія.

 

 

 

Занасип у цифрах


28 будинків обладнані тепловими лічильниками, із них лише в 7 є регулятори тепла

13 будинків за минулий опалювальний сезон отримали економію від 3,2 до 28,5%, 6 будинків фактично зрівнялися із загальноміським тарифом

9 будинків заплатили більше, ніж за міським тарифом від 4,5 до 26,6%: люди платили по 9-12 грн на місяць замість 7.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: vk.com/wall-33621085_30524
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх