Пенсійна реформа Гройсмана: п’ять ключових нововведень

16.06.2017, 13:23 Переглядів: 11 411

Пенсійна реформа Гройсмана: п’ять ключових нововведень

Спробуємо проаналізувати не лише «покращення», але й ризики, які може нести реформа українцям 

9 червня під час зустрічі з регіональними ЗМІ в Києві Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та міністр соціальної політики Андрій Рева представили урядову пенсійну реформу.


– Наша реформа відновлює соціальну справедливість і ліквідує зрівнялівку! – заявив прем’єр.


Тезу про «відновлення соціальної справедливості» він повторив разів 7–8 у різних варіаціях, наче мантру. Але перевірити правдивість його слів наразі в повній мірі неможливо, бо сам текст законопроекту ще не оприлюднений. Тож журналістам представили урядову презентацію – «картинки» і промови. Під час прес-конференції кілька разів журналісти питали: що ж саме ми обговорюємо? Як можна обговорювати те, чого фактично нема? І де, врешті, можна подивитися законопроект, формулу пенсії?


Прем’єр повідомив, що днями законопроект буде представлений на Національній раді реформ. Після цього уряд внесе його до парламенту, документ буде оприлюднений, і розпочнеться його обговорення.


Втім Гройсман пообіцяв, що вже у жовтні пенсіонерам підвищать пенсії за рахунок їх осучаснення. Але чи встигне парламент до канікул проголосувати за новий законопроект? Особливо враховуючи, що він досі не внесений на розгляд?


– Уряд зробить пенсійну реформу конструктивно, якісно, професійно. Кожен українець відчує позитив, – натомість запевнив Гройсман.

 

І пообіцяв відзвітувати за реформу вже у жовтні-листопаді. А ми спробуємо проаналізувати, які ризики вона може нести для пересічного українця.

1 Осучаснення пенсій: «нова» стара формула

Пенсійна реформа Гройсмана: п’ять ключових нововведень


Отже, вже у жовтні уряд обіцяє осучаснення пенсій.


– Цілий рік ми працювали над тим, щоб знайти справедливу формулу! – заявив прем’єр.

 

«ТелеграфЪ» поцікавився: де ж можна подивитися на цю нову формулу? Відповіді на це питання від Гройсмана ми так і не почули. Але згодом ситуацію прояснив міністр соцполітики Андрій Рева. Він пояснив, що формула, за якою нині обчислюється пенсія, таки не зміниться: залишиться такою самою, як і в чинному законі «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». Проте зміняться два показники, які підставляються у формулу і впливають на обчислення пенсії.


Формула пенсії: П (розмір пенсії) = Зс х Iкз х Кс


Зс – середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Наразі цей показник коливається залежно від року виходу на пенсію (від 1197,91 грн у 2007 році до 3764,4 грн за останні три роки). Таким чином, існує дискримінація пенсіонерів, які мали тотожні заробітки та однаковий стаж, залежно від року виходу на пенсію, наголошує уряд.


! Уряд пропонує провести перерахунок раніше призначених пенсій, виходячи з показника середньої зарплати 3764,4 грн.


Iкз – індивідуальний коефіцієнт зарплати; визначає співвідношення зарплати працівника до Зс (середньої в Україні). Тут не передбачено жодних змін.
Кс – коефіцієнт страхового стажу. Кількість повних місяців стажу ділиться на 12 та помножується на 100. Але наразі (до реформи) величина оцінки страхового стажу дорівнює 1,35 (застосовується підвищений коефіцієнт оцінки кожного року страхового стажу – 1,35%).


! Уряд пропонує скасувати показник 1,35 як економічно необгрунтований і застосовувати показник 1. Тобто фактично знизити вартість страхового стажу


– Ми беремо коефіцієнт стажу не 1,35 за рік роботи, а 1. Чому? Що таке коефіцієнт стажу? Ви платите рік внески до Пенсійного фонду. І вартість цього року залежить від суми, яку ви сплатили. Вартість одного року повинна відповідати тій сумі, яку ви платите (мається на увазі сума ЄСВ, яку сплачує роботодавець за найманого працівника або підприємець – за себе – ред.). Коефіцієнт штучно підняли в 2008 році, залишивши зарплату без змін. Це була спроба загравати з людьми, бо під це не було ресурсів. Зараз ми повертаємо коефіцієнт 1 за кожен рік, як це було, але зарплата за кожен рік буде рости, і ми будемо за рахунок абсолютно правильних економічних методів стимулювання піднімати людям пенсії, – пояснив Андрій Рева.


Ризики нововведення: Від нововведення втратять працівники малого бізнесу, які офіційно працюють на мінімалку. Тобто, якщо отримував мінімальну зарплату, більше мінімальної пенсії не матимеш, великий стаж не компенсує низьку зарплату. В уряді не приховують: таким чином хочуть вивести бізнес із тіні, а працівникам самим дають право вирішувати: чи варто працювати на роботодавців, які мінімізують зарплату.


Ще один нюанс: новопризначені пенсії фактично не зростуть (див. приклади).

 

Осучаснення пенсій на прикладах

 

Приклад 1.

Чоловік має 40 років страхового стажу. Вийшов на пенсію в жовтні 2016 року.

Приклад 2. 

Умови аналогічні прикладу 1. Чоловік має 40 років стажу, мав зарплату на 20% вищу за середню, але вийшов на пенсію в грудні 2009 року.

 2171,3 грн – пенсія до осучаснення  1363 грн – пенсія до осучаснення
 1863,4 грн – розрахунковий розмір пенсії за тих же умов після реформи. Втім в уряді запевняють, що пенсії не зменшаться, а відтак у цього пенсіонера пенсія просто не зросте.

1857,9 грн – пенсія після осучаснення зросте на 443,9 грн.

 

Як ми рахували пенсії

Приклад 1

 

Розрахунок пенсії до осучаснення:

 

Зс (показник середньої зарплати) = 3 263,6 грн;

ІКз (індивідуальний коефіцієнт зарплати) = 1,2 (тобто людина отримувала на 20% більше середнього показника);

Кс (розрахунковий коефіцієнт стажу) складає 0,4 за 40 років, але при збільшенні на 1,35 (до реформи) = 0,54
П (основний розмір) = 3 263,6 х 1,2 х 0,54 = 2114,8 грн.

За понаднормовий стаж пенсіонер отримає 56,5 грн. (По 11,3 грн за кожен рік – 1% від розрахункової пенсії, але не більше ніж 1% від мінімального розміру пенсії за віком, на час виходу на пенсію).

Таким чином, загальний розмір пенсії: 2114,8 грн + 56,5 грн = 2 171,3 грн.

 

Розрахунок пенсії після осучаснення:

 

Зс = 3764,4 грн

ІКз = 1,2

Кс = 0,4 (не застосовується коефіцієнт 1,35)

П = 3764,4 х 1,2 х 0,4 = 806,9 грн

Загальний розмір пенсії з надбавкою за понаднормовий стаж: 1 806,9 грн + 56,5 грн = 863,4 грн.

 

Приклад 2

 

Розрахунок пенсії до осучаснення:

 

Зс (показник за 2008 рік) = 1 573,99 грн;

ІКз = 1,2;

Кс = 0,54
П (основний розмір) =
1 573,99 х 1,2 х 0,54 = 1019, 94 грн.

Оскільки розрахунковий розмір менший за мінімальну пенсію, на сьогодні людині доплачують до мінімальної – 1312 грн, плюс надбавка за понаднормовий стаж 51 грн (по 10,2 грн за кожен рік – 1% від розрахункової пенсії).

Таким чином, загальний розмір пенсії: 1 312 грн + 51 грн = 1 363 грн.

 

Розрахунок пенсії після осучаснення:

 

Зс = 3764,4 грн

ІКз = 1,2

Кс = 0,4

П = 3764,4 х 1,2 х 0,4 = 806,9 грн

Загальний розмір пенсії з надбавкою за понаднормовий стаж: 1 806,9 грн + 51 грн = 857,9 грн. 

 

 2 Мінімальний страховий стаж поступово збільшать з 15 до 35 років


Наразі мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком складає 15 років. Але цей стаж не дає права на пенсію навіть у розмірі прожиткового мінімуму. І до цього мінімуму держава не доплачує, якщо розрахунковий розмір пенсії нижчий за мінімальну (доплачує лише до 949 грн). Щоб гарантовано мати прожитковий мінімум, жінкам потрібно 30 років стажу, а чоловікам – 35.


Проте уряд хоче збільшити мінімальний страховий стаж до 25 років, а поступово (до 2028 року – до 35 років). Автори пенсійної реформи вважають, що це цілком справедливо: ті, кому до пенсії залишилося зовсім трохи, здебільшого мають 25 років стажу. А молодші встигнуть заробити й 35 років, розуміючи, що слід працювати легально.


Ризики нововведення: Головний ризик – це втрата офіційного працевлаштування тими, кому залишилося років 10 до пенсії. Враховуючи ситуацію на ринку праці України, немає жодної гарантії, що навіть працелюбні та чесні (перед державою) українці зароблять необхідний страховий стаж.

 

3 Пенсійний вік не підвищать, але не всі зможуть вийти на пенсію у 60 років


Урядовий проект пенсійної реформи не передбачає тотального підвищення пенсійного віку. Про це як про досягнення заявив Володимир Гройсман. Разом із тим, якщо не маєш необхідного страхового стажу (див. пункт 2), то про пенсію в 60 років можеш не мріяти. Запроваджується так званий «гнучкий коридор» для виходу на пенсію. Як пояснив «Телеграфу» Андрій Рева, якщо людина не матиме необхідного страхового стажу, доведеться йти на пенсію пізніше:


– Якщо у вас стаж буде «в коридорі» від 25 до 35 років, то ви матимете право на пенсію в 63 роки. Якщо від 15 до 25 років, то в 65 років. Якщо у вас не буде й 15 років, то ви не матимете права на пенсію, а отримуватимете державну соціальну допомогу (так, як і зараз).


Ризик нововведення: Фактично йдеться про опосередковане підвищення пенсійного віку. У зоні ризику, знову ж таки, ті, хто не встигає заробити необхідний стаж, а також приватні підприємці-спрощенці 1-ї групи. Офіційно вони мають право сплачувати половину ЄСВ (нині це 352 грн замість 704), але й стажу йде половина: півроку за рік. Хочеш повний рік – плати 704 грн.

 

4 «Вислугу років» скасують усім, крім військових


З 1 січня 2018 року планується скасувати право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, медицини, соціального захисту та інших. Втім для шкідливих професій уряд планує замінити пільгові пенсії на сплату роботодавцями підвищеної ставки ЄСВ. (Тобто за рахунок цього пенсії в людей важких професій будуть вищими).


Ризик нововведення: Знизиться престижність праці низки професій за рахунок скасування пільг.


5 Скасовується обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів

 

Пропонується скасувати обмеження розміру пенсій працюючим пенсіонерам, яке існує на даний час (85% від розміру пенсії, але не менше 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність).


Безумовний плюс, ризиків немає, але держава лише повертає пенсіонерам те, що забрала в них раніше.

 

«ТелеграфЪ» дякує за допомогу в розрахунках заступнику начальника управління Пенсійного фонду у Кременчуці Світлані Лиходій.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх