Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»

9.04.2017, 08:55 Переглядів: 8 430

Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»

Наприкінці минулого тижня НКРЕКП ухвалила рішення про абонентську плату за приєднання до газових мереж. Але вже 4 квітня регулятор заявив, що призупинить власне рішення. Що ж сталося? Спочатку населення запевняли, що плата за газ не зросте, просто один платіж розділять на два - у цьому був впевнений навіть міністр соцполітики. Але диявол криється в деталях. І насправді газ для половини населення мав би подорожчати, особливо боляче вдаривши по кишенях тих абонентів, хто отримує субсидії. 

28 березня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про те, що з 1 квітня населення платитиме за газ за двома тарифами: за сам обсяг спожитого газу і «за трубу» (тобто щомісячну абонентську плату за утримання мереж).


У ПАТ «Кременчукгаз» на момент прийняття рішення від коментарів утрималися і повідомили, що чекають роз’яснень регулятора. Абонплату за квітень мали виставити наперед – уже до 5 числа, та 3 квітня Богдан Оксененко, керівник ПАТ «Кременчукгаз», повідомив, що нововведення відкладається.


– Абонплата за квітень, яку ми повинні були нарахувати до 5 квітня, поки виставлятися не буде. Нам сказали її не нараховувати до врегулювання деяких моментів, – розповів керівник ПАТ «Кременчукгаз», повідомивши про те, що наступного тижня призначена нарада в НКРЕКП.


4 квітня на сайті НКРЕКП з’явилося офіційне повідомлення про те, що регулятор призупинить на своєму засіданні 10 квітня своє попереднє рішення про абонплату. НКРЕКП мотивує це тим, що хоче додатково опрацювати документ, щоб не допустити збільшення загального рахунку за газ у платіжках.


Рішенню регулятора передувала бурхлива реакція у ЗМІ на нововведення. Характерно, що після ухвалення Постанови регулятор запевняв, що на загальних рахунках українців нововведення не позначиться. У це повірив навіть міністр соцполітики Андрій Рева, який заявив те саме.


Своєю чергою, прем’єр Володимир Гройсман на прес-конференції з регіональними ЗМІ сказав, що на отримувачах субсидій не позначиться введення абонплати за газ.


Проте підрахунки показали, що заяви посадовців не відповідають дійсності. І вже вихідними, 1 квітня, на сайті Володимира Гройсмана у мережі Фейсбук з’явилася інша заява: «…Збільшення дійсно є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках. Це неприпустимо! Ні я, ні Уряд це категорично не підтримуємо. Я щойно мав розмову з представником комісії, яка встановила цю абонплату з 1 квітня. Хоча Національна комісія з енергетики і не підпорядковується Уряду і прем’єр-міністру, але я в понеділок направлю офіційне звернення. Вимагаю, щоб це рішення було переглянуто. Це наша принципова позиція!»


За логікою, виведення абонплати в окремий платіж, дійсно, не повинно було позначитися на гаманцях українців. Бо 22.03.17 р. уряд ухвалив Постанову № 187, яка змінює порядок формування ціни на природний газ. Таким чином, встановлено ціну (без ПДВ), за якою НАК «Нафтогаз України» має купувати газ з 1 квітня – 4849 грн за тисячу кубометрів. Якщо врахувати ПДВ, торгову надбавку для НАК «Нафтогаз України» (1,917%) та максимальну торгову надбавку постачальника газу (2,5%), то вийде, що кубометр газу для населення з 1 квітня коштує не 6,879 грн (ціна до 1.04), а 6,078 грн. Теоретично, відбулася «перестановка доданків», у результаті якої не змінюється сума. Але прості математичні дії не сумісні із діями (та взаємодією) регулятора та уряду.

 

Бла-бла-бла...

Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»

 

 

Суть нововведення
Диявол криється в деталях
Щоб зрозуміти, як може позначитися нововведення на гаманцях українців, якщо НКРЕКП не перегляне власне рішення (а разом з ним і купу інших нормативних документів, які визначають плату за мережі), коротко пояснимо, як мала виглядати плата за газ з 1 квітня.


1) У квитанції має бути 2 платежі – за газ і його транспортування (абонплата).
2) Абонплата за газ залежить не від обсягу його реального споживання, а від приєднаної потужності.Тобто, що потужніший ваш лічильник на вводі (що більший обсяг газу він теоретично може подати до вашої оселі), то більший розмір щомісячної абонплати. І її потрібно платити навіть в тому випадку, якщо ви не споживаєте газ!

Низка ЗМІ недарма охрестила абонплату за газ «платою за повітря». Можна навести ще одну паралель: біля вашого будинку стоїть магазин, ви туди не ходите (або час від часу берете буханець хліба), але з вас беруть «абонплату» за те, що теоретично ви можете користуватися магазином, купуючи максимальну кількість товару. Пояснимо логіку абсурду НКРЕКП за допомогою цифр та прикладу.


Коли розмір має значення
Тариф на розподіл газу (користування мережами) встановлений окремо для кожного підприємства, для ПАТ «Кременчукгаз» він становить 0,02011 грн за 1 куб м газу на годину (2,01 коп). Здавалося б, сума невелика. Але ще раз підкреслимо: абонплата вираховується від максимальної пропускної потужності лічильника. А вона, своєю чергою, залежить від типорозміру лічильника, який визначається його маркуванням.


Розрахунки проводяться за формулами, наведеними в Методиці, затвердженій Постановою КМУ № 236 від 25.02.16 у свіжій редакції від 18.03.17. Методика ж відсилає до відносно свіжого Кодексу газорозподільних систем у визначенні приєднаної потужності.


Ви ніколи не звертали увагу на букви та цифри на вашому газовому лічильнику? А дарма! Бо тепер у вас може виникнути потреба замінити його, щоб зменшити приєднану потужність і «теоретично» не споживати газ, який здатен пропустити той клятий прилад.


Наведу на прикладі свого приватного будинку. Майже 20 років тому за власні кошти моя родина встановила газовий лічильник G6, «Кременчукгаз» зробив відповідний проект - звісно, за гроші. Маркування свідчить, що прилад здатен пропустити максимально 10 кубометрів газу на годину. А тепер порівняємо цей обсяг з реальним споживанням. 10-12 кубометрів у мене йде на добу (!) разом з газовою плитою, підігрівом води та опаленням у найхолодніші дні зимових місяців. Усі мої газові прилади вкупі фізично не здатні спалити такий обсяг газу, який щедро рахує Методика. Але кого то хвилює? За «логікою» НКРЕКП (якщо регулятор не змінить своє рішення), я маю сплатити за «теоретично можливий» обсяг газу в трубі - це майже 179 грн щомісяця. Причому платити «за трубу» відповідно до хитрих розрахунків ми мусимо практично однаково (різниця несуттєва і залежить від кількості діб у місяці) протягом усього року, незалежно від обсягів спожитого газу. Влітку (з підігрівом води) моя родина спалює в середньому 30-32 кубометри газу на місяць. Тобто мій рахунок влітку помножується на два: плата за реально спожитий газ влітку (182 грн) фактично дорівнює абонплаті «за трубу».

 

Точка зору
Абонплата за газ. Декілька слів про європейські практики

Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ» Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України», на сторінці у Фейсбук

Почати варто з того, що Третій енергетичний пакет нічого не знає про абонплату за розподіл газу.
В газовій директиві просто написано: Регулятор має повноваження встановлювати тарифи на транспорт та розподіл на основі прозорих критеріїв та відповідні методології.
Тому в країнах Європи і немає єдиного підходу до структури тарифів на розподіл газу. Це може бути фіксована плата; плата за потужність; плата за обсяг; інше в різних комбінаціях.
В ЄС є 11 країн, які мають у тарифах на розподіл фіксовану плату та/або плату за потужність, окрім плати за обсяг.
І лише чотири країни з них мають плату за потужність для побутових споживачів. Але лише ОДНА з них, – Нідерланди, має ЛИШЕ плату за потужність та фіксовану щомісячну плату, подібно до того, як зробили у нас. Нідерланди перейшли на таку систему в 2009 році.
Але фокус у тому, що в 2009 в Нідерландах не лише перейшли на фіксовану плату та плату за потужність, а й одночасно змінили ставки енергетичного податку, який запровадили ще в 1996 році. І перехід цей відбувався ДВА роки, коли споживачі могли знижувати потужність підключення.
Тому де-факто в Нідерландах є як фіксована плата та плата за потужність, так і податок на обсяг споживання, який стимулює до підвищення енергоефективності.
Тому кивати на європейські практики потрібно обережно.

 

Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»

Абонплата за газ у Кременчуці на місяць (прогноз)

Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»

Примітка: Плата для лічильника G1,6 (у квартирах лише з газовими плитами) наведена за розрахунками ПАТ «Кременчукгаз» - за 30 днів. У розрахунках на інші типи лічильників застосовані коефіцієнти, наведені в презентації НКРЕКП для кожного типорозміру лічильника порівняно з мінімальним (G1,6). Для G2,5 коефіцієнт складає 1,6 (44,74х1,6 =71,58), для G4 - коефіцієнт 2,4; для G6 - 4. 

 

6,078 грн
має складати плата за спожитий газ з 1.04.17 р. (замість нинішніх 6,879 грн) за рахунок того, що плату за приєднання до мереж мали виставити окремим платежем.

 

Як абонплата вдарить по кишені

1. Приватний будинок із лічильником G6
У презентації НКРЕКП зазначено, що для абонентів, які використовують газ для потреб опалення, сума в платіжках зменшиться в середньому на 4%.
Перевіряю на прикладі споживання власного будинку з лічильником G6, при цьому розрахунок роблю, виходячи з річної плати.
2400 куб м – річний обсяг споживання газу
16 509,6 грн – річна плата за чинним тарифом (6,879 грн за кубометр)
16 734,72 грн – річна плата за газ після нововведення (14587,2 за обсяг спожитого та 2147,5 – абонплата).
225,12 грн – річна переплата «за трубу», щось не сходиться з розрахунками НКРЕКП…

 

2. Квартира з лічильником G4
– Найбільше постраждає той, хто прописаний один у квартирі, і при цьому встановлений лічильник G4 на плиту, – визнає Богдан Оксененко, керівник ПАТ «Кременчукгаз».
4,4 кубометра газу на одну особу – це норма споживання без лічильника, припустимо, що людина використовує саме такий обсяг газу з лічильником.
30,27 грн/міс – складає плата за газ для однієї особи за тарифом до 1.04.17 р.
134,12 грн заплатить людина, у квартирі якої встановлено лічильник G4 (26,74 грн/міс за обсяг використаного газу при новому тарифі + 107,38 абонплата). Таким чином, місячна плата за газ для споживача може збільшитися в 4,5 раза.
1246,32 – річна переплата «за трубу».
71,48 грн заплатить за місяць той же споживач, якщо замінить G4 на G1,6, але це все одно в 2,4 раза більше, ніж до нововведення, коли плату не «розділяли».
Зауважимо, що більше мешканців зареєстровано у квартирі, то менше відчувається абонплата «за трубу», бо вона розраховується не на людину, а на приєднану потужність. Проте, за нашими розрахунками, навіть для трьох осіб газ, за умови використання найменшого типорозміру лічильника, все одно подорожчає.
Для споживачів, які використовують газ без квартирного лічильника (за нормою – 4,4 кубометра на людину) суми в платіжках за газ збільшаться в 2–5 разів, пише ЛігаБізнесІнформ.

 

А нам сказали: міняйте лічильник!
«Якщо фактична максимальна витрата лічильника газу більша/менша в 1,6 раза, ніж максимальна витрата газоспоживаючого обладнання, вважається, що лічильник газу підібрано неправильно, тому необхідно переглянути та передбачити інший лічильник газу відповідного типорозміру», - це цитата з Кодексу газорозподільних систем, якого ще не було «у зародку», коли багато хто із сумлінних українців встановлював лічильники, щоб не переплачувати.
Міняти лічильники порадив і керівник НКРЕКП Дмитро Вовк перед тим, як «загальмувати» скандальну постанову про абонплату за газ.
Але за чий рахунок цей «банкет»? Керівник ПАТ «Кременчукгаз» Богдан Оксененко каже, що в підприємства не вистачить коштів, аби одночасно замінити лічильники (на прилади менших типорозмірів) у квартирах усіх споживачів, де підприємство їх установлювало за рахунок інвестпрограми.
Споживачів, які встановлювали лічильники за власні кошти - і поготів відправлять міняти їх за власний рахунок.

 

Шмат «зради»
На газову абонплату субсидія не передбачена
А тепер про найгірше. На абонплату не передбачена субсидія! А це означає, що ті, хто її отримує, однозначно будуть змушені заплатити більше.
Наприклад, споживач, у квартирі якого встановлений лічильник G1,6, викладе за рік понад 500 грн за мережі – на цю суму не нараховуватиметься субсидія. А житель приватного будинку з лічильником G6 – понад 2 тис грн.
Про це на момент ухвалення Постанови НКРЕКП взагалі ніхто не подумав.
У повідомленні регулятора про призупинення постанови про абонплату йдеться, що НКРЕКП «проведе додаткові консультації з Кабінетом Міністрів України в частині компетенцій, які безпосередньо залежать від уряду, а саме – поширення субсидій на послуги з транспортування та розподілу природного газу».

 

Кому ж вигідна абонплата?
Керівник НКРЕКП Дмитро Вовк підкреслює, що запровадження абонплати на газ «є логічним продовженням загальної реформи ринку природного газу», у відомстві згадують про Третій енергетичний пакет ЄС… Прес-реліз НКРЕКП повідомляє, що рішення регулятора про абонплату ухвалене «для забезпечення прозорості, безпеки і конкуренції на ринку природного газу та підвищення рівня якості надання послуг». Тобто теоретично в нас колись мають з’явитися компанії, які складуть конкуренцію облгазам та міськгазам.
«Методологія, за якою визначено тарифи, розроблена з урахуванням досвіду країн ЄС та погоджена з усіма зацікавленими органами виконавчої влади», – ще одна гарна цитата із повідомлення НКРЕКП.
Проте наразі ринок розподілу природного газу монополізований, і в Україні 70% цього ринку контролює Дмитро Фірташ з партнерами. За розрахунками НКРЕКП, введення абонплати за газ принесе до 15 млрд грн прибутку газорозподільним компаніям.

 

Кременчуцькі депутати попіарилися на «трубі»

Чарівний ТРУБець: що кременчужанам варто знати про скандальну «абонплату за газ»

На сесії міської ради депутати були настільки стурбовані введенням «абонплати за газ», що ухвалили аж три (!) звернення до вищих органів влади, зміст яких зводиться до того, щоб скасувати рішення НКРЕКП. Навіщо так багато? А все тому, що кожна партія хотіла попіаритися на скандальному питанні.
Депутати Олександр Роженко («Рідне місто», автор одного зі звернень) Віктор Калашник (позафракційний) та Олександр Кальченко («Укроп») пропонували об’єднати усі три проекти в один. До цього схилявся й секретар міськради Юрій Гриценко, заявивши, що всі три проекти принципово не відрізняються. Проте мер Віталій Малецький виступив за розгляд усіх трьох проектів. Депутат Руслан Ульянов (БПП) також запропонував голосувати окремо за кожний проект. І політичні амбіції взяли гору: за проект «Батьківщини», (автор Олександр Головач), проголосувало 25 депутатів; за проект «Рідного міста» (автор Олександр Роженко) – 29 депутатів, проект РПЛ (автор Тетяна Сідерка) підтримало 28 депутатів.
Акція «задовбай» Гройсмана та Вовка стартувала, причому «навздогін паровозу» – якраз у день сесії стало відомо, що НКРЕКП зупинить дію постанови про абонплату.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх