На пенсію треба буде відкладати гроші

19.02.2017, 08:28 Переглядів: 7 505

Пенсійна реформа все ближче. Прем’єр Володимир Гройсман заявляє, що вона таки буде запроваджена в 2017 році. Законопроект про зміни очікує на розгляд у Верховній Раді. Ключовий момент реформи – накопичувальна система для тих, хто молодший за 35 років. Пенсійний вік обіцяють не підвищувати.

Уряд налаштовує українців на пенсійну реформу. Практично щотижня лунають повідомлення посадовців про те, що вона таки буде запроваджена у 2017 році.


Так, у січні міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що «пенсійна реформа здійснить революцію у свідомості українців». Багатьох таке повідомлення просто налякало. Відтак українці побоюються підвищення пенсійного віку й того, що через реформи можна взагалі залишитися без пенсії. Натомість посадовці запевняють, що, навпаки, пенсійна система буде справедливою.


То що ж саме хоче зробити уряд з пенсійною системою? Спробуємо розібратися, звернувшись до документів.


Додатковий «пенсійний податок»


Наразі у Верховній Раді розглядається законопроект № 4608 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій». Назва говорить сама за себе, а суть у тім, що уряд хоче, аби в майбутньому українці отримували пенсії не лише завдяки солідарній системі (яка існує зараз), а й із накопичувальних фондів. Власне кажучи, саме про такий варіант пенсійної реформи (трирівневе пенсійне забезпечення) говорили ще з 2004 року, але ці плани так і не були реалізовані, а тепер уряд повернувся до них, не приховуючи, що має на меті й зменшити дефіцит Пенсійного фонду. Тобто реформа передбачає, що «в ідеалі» українці отримуватимуть пенсію з трьох джерел:


• солідарна система – звичне нам загальнообов’язкове державне соціальне страхування – роботодавці сплачують ЄСВ (єдиний соціальний внесок) за найманих працівників, частина його йде на пенсії;
• накопичувальна система за­галь­но­обов’язкового державного пенсійного страхування;
• добровільне страхування у недержавних фондах.


Старт пенсійній реформі хочуть дати 1 липня 2017 року – така дата фігурує у самому законопроекті № 4608. Наразі у ЗМІ з’явилися повідомлення про меморандум з МВФ, який передбачає затвердження законопроекту про пенсійну реформу до кінця квітня, а вступ у дію – з 1 січня 2018 року


Ключові положення законопроекту:


1. Введення накопичувальної системи (українців, молодших за 35 років, зобов’яжуть відраховувати із зарплати гроші собі на старість). Розмір страхового внеску у перший рік становитиме 2% та щороку збільшуватиметься на 1% до досягнення в 2020 році 5%.


2. Роботодавців теж зобов’яжуть відраховувати гроші до накопичувальних фондів (від 2,5% до 15%) на користь працівників – планується з 1.01.18 року. По суті, дані нововведення (п. 1, 2) можна назвати додатковим пенсійним податком. Саме така назва й фігурує в Меморандумі з МВФ, сторінку документа виклали «Українські новини».


3. Скасування спеціальних пенсій (держслужбовців, суддів та інших) – ключовий принцип, нараховувати всім за одним законом, а не за понад 20, як було раніше. Виняток – пенсії військових. Втім у Головному експертному управлінні вважають, що скасування спецпенсій «виглядає дискримінаційним, соціально несправедливим кроком з боку держави». Про це йдеться у висновку до законопроекту. Тож не виключено, що Верховна Рада ще може й не проголосувати за скасування спецпенсій.


4. Відновлення перерахунку пенсій у зв’язку з підвищенням середньої зарплати в Україні (так зване «осучаснення пенсій», яке не проводилося вже кілька років).


5. Тимчасово до 1.01.19 року «заморозити» показник середньої зарплати українцям – у висновку експертного управління говориться, що це призведе до заниження призначених пенсій.

 

142 млрд грн – 
це «дірка» в Пенсійному фонді в 2017 році, саме на таку суму його дотує Держбюджет. У 2016 році дефіцит ПФ сягав 145 млрд грн. Завдяки реформі уряд сподівається, що в 2024 році дефіцит ПФ зникне.


Що буде зі страховим стажем?


Наразі від урядовців лунають суперечливі заяви з приводу того, як обчислювати страховий стаж для виходу на пенсію – тобто скільки років на неї потрібно відпрацювати людині. У законопроекті № 4608 змін в обчисленні страхового стажу ми не знайшли. Проте, судячи із заяв, які лунають із профільного комітету Мінсоцполітики (ми відстежили офіційні повідомлення на сайті), у березні до ВР може бути поданий новий законопроект. Отже, чого хоче уряд?
Наразі у людей, старших за 35 років, страховий стаж складається з двох періодів: до 2000 року (до введення персоніфікованого обліку страхових внесків) і після цього. Проте у грудні міністр соцполітики Андрій Рева заявив: «З 1 січня 2021 року я пропоную брати до уваги лише справжній страховий стаж. Тобто підтверджений у нашій базі даних, стаж, що відслідковується, нагадую, з 1 липня 2000 року».


Тобто фактично йдеться про те, щоб «перекреслити» роки до персоніфікованого обліку. При цьому Андрій Рева спочатку повідомив, що для виходу на пенсію в 60 років буде потрібно 20 років страхового стажу, а якщо його не вистачає, доведеться йти на пенсію пізніше або «докупити» собі стаж, сплативши страхові внески. Довідково: нині мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію за віком складає 15 років. Тобто фактично заява міністра – це заява про збільшення страхового стажу.


Та майже одразу Мінсоцполітики переглянуло свою позицію, порахувавши, що за нових умов (20 років страхового стажу) лише 8% українців матимуть право на пенсію. І Андрій Рева зробив уже іншу заяву: що страховий стаж (судячи зі змісту заяви, знову-таки йдеться про стаж «справжній» – після введення персоніфікованого обліку в 2000 році) має складати 15 років – на момент 2018 року.


«Цей термін дано, аби всі молодші почали платити внески, а старші почали впорядковувати свою страхово–пенсійну картину з ЄСВ», – йдеться в прес-релізі Мінсоцполітики з назвою про «революцію свідомості».


В уряді визнають, що за таких умов лише 30% громадян (станом на 2018 рік) матимуть право на пенсійне забезпечення …


Що буде з пенсійним віком?


У багатьох ЗМІ («Економічна правда», «Українські новини» та інших) повідомляють про те, що збільшення пенсійного віку – це вимога МВФ.
«Зокрема, МВФ вимагав ухвалити до кінця березня 2017 року пенсійну реформу, яка включає збільшення віку виходу на пенсію для чоловіків на 4 місяці щороку, починаючи з 1 липня 2017 року, а для жінок і надалі підвищувати вік на шість місяців щороку після 2021 року до тих пір, поки чоловіки й жінки не досягнуть пенсійного віку в 63 роки», – пише ЕП з посиланням на проект Меморандуму з МВФ. Тобто, за таким сценарієм, вже у 2027 році українці мали б йти на пенсію в 63 роки.


Проте свіжі заяви урядовців категорично заперечують збільшення пенсійного віку. Міністр соцполітики Андрій Рева не заперечує, що така вимога є в МВФ, проте повідомляє, що уряд запропонував свій варіант пенсійної реформи. За його словами, ресурсом для покриття дефіциту Пенсійного фонду має стати залучення коштів, виведених із тіні, а не збільшення пенсійного віку. Тобто уряд хоче розширити коло платників ЄСВ: що більше сплатив внесків – то більшою буде й пенсія.


Разом із тим, у тексті Меморандуму, який частково виклали «Українські новини», говориться про «новий набір варіантів виходу на пенсію з ширшим, ніж існуючий, діапазоном пенсійного віку, що передбачає значну можливість вибору, в залежності від загального трудового стажу, а також з пенсійними виплатами, які заохочують громадян до продовження трудової діяльності і пізнішого виходу на пенсію». Усе це стикується з попередніми заявами міністра Реви: не маєш необхідного страхового стажу – виходь на пенсію пізніше.

 

А тим часом…
Нардеп Сергій Каплін теж зареєстрував свій законопроект – щодо змін до Державного бюджету України та встановлення мінімальної пенсії на рівні 3000 гривень. Жодні інші показники Держбюджету нардеп міняти не пропонує. А відтак, не зрозуміло, звідки він хоче взяти гроші «на покращення».

 

«Я вважаю, що в 2017 році у нас є всі підстави говорити про те, що буде змінена пенсійна система. Вона буде справедливою, і пенсіонери відчують збільшення пенсійних виплат, але систему буде необхідно грунтовно поміняти, і ми будемо готові запропонувати українському суспільству таке рішення – на все свій час».
Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України, під час засідання уряду 8 лютого

Автор: Татьяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх