«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

19.04.2016, 18:34 Переглядів: 12 238

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

Триває перевірка шкільних харчоблоків

 

Комплексна комісія, сформована з представників міського департаменту освіти, відділу охорони здоров’я, Держсанепідслужби, депутатів міськради та делегатів від батьків учнів 19 квітня перевірила харчоблок 26-ї школи. Раніше комісія перевірили харчоблоки шкіл №№ 19; 20; 4; 23.

 

26-та школа побудована у 70-х роках. Капітальний ремонт кухні та їдальні робили у 2004-2006 роках. В школі навчається 750 учнів. У початковій школі – 243 дитини. Номер школи для перевірки обрали в день перевірки, його назвала депутат Сідерко.

 

Миття рук – комісія розгубилася

 

У 26-й школі поважна комплексна комісія вперше розгубилася перед рукомийниками – бо вони мали носик, та не мали звичної для шкіл ручки чи вентиля.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

 

Потім хтось здогадався, що то сенсорні умивальники. Їх почали торкатися руками в різних місцях, та вода все одно не текла. Як виявилось, ощадливий директор школи на час уроку блокує сенсори. Директор пояснив, що сенсори чутливі, реагують на порух і можуть спрацювати, якщо хтось пройде повз умивальник. Тож, щоб вода не текла дарма, систему блокують, а вмикають лише на перервах, коли діти біжать їсти.

 

Рукомийники розташовані перед їдальнею. Є бойлер, тож з кранів тече тепла вода. 

 

Їдальня

 

Їдальня простора. Попри те, що капітальний ремонт тут робили у 2004-2006 роках, приміщення виглядає щойно відремонтованим. Коли комісія потрапила до 26-ї школи, безоплатні (за кошти міського бюджету) сніданки для 1-4 класів вже скінчилися. Їсти до столової прийшли старшокласники. Вони купували обід за власні кошти. Обідати прийшло близько 30-ти учнів старших класів. Малеча збіглася у чергу до буфету, купували переважно випічку.

 

Старшокласники мали чималий вибір – кілька м’ясних страв (тефтеля, ромштекс з курятини, шніцель з курятини), кілька гарнірів (макарони, пшенична каша) та кілька салатів. У 26-й школі комісія вперше побачила одразу кілька овочевих блюд на вибір – салат зі свіжої капусти, тушковану капусту, варений буряк, солоний огірок.

 

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

 

Обслуговування старшокласників відбувалося таким чином: учні підходять до стійки, обирають основну страву, гарнір та салат, одна працівниця їдальні накладає їжу, друга – приймає гроші. Працюють в рукавичках. Та, що бере гроші, їжі не торкається. Хотілося б сподіватися, що і в інші дні працівник, який приймає гроші, їжу не накладає.

 

Комісія відзначила, що старшокласники залишили після себе геть порожні тарілки – з’їли все, що купили. Дівчата частіше замовляли ромштекс з курятини та салат з капусти, хлопці брали «повну версію» – основне блюдо, гарнір, салат і багато хліба.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи 

 

Кухня

 

Кухня досить простора. Має потужну витяжку. Кондиціонеру немає, замість нього – відчинені вікна. Працівники кухні кажуть, що їм нормально, не жарко, втім зовнішній вигляд видає, що таки спекотно.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

 

Члени комісії відзначили, що зауважень до кухні немає – дошки для нарізки промарковані, холодильники тримають нормативну температуру, хоча холодильне обладнання вже похилого віку. Представник Держсанепідслужби зазначила, що холодильну шафу вже час замінити, бо це морально застаріле обладнання. Директор школи зауважив, що нове промислове холодильне обладнання коштує близько 100 тисяч гривень.

 

Депутат міськради Сідерко сказала, що сирі продукти у холодильниках в ідеальному стані – запаковані в плівку, лежать на окремих полицях та мають чітку дату закладки. 

 

Суперечка щодо контрольного блюда

 

Під час перевірки між членами комісії виникла суперечка щодо контрольного блюда. В окремій шафі в їдальні стояли тарілки з супом та гарнірами, якими того дня годували дітей. Втім, м’ясних страв там не було.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи

 

Представник від батьківської спільноти зробив з цього приводу зауваження працівникам їдальні та запитав, чому в контрольній порції відсутні всі складові – м’ясна страва та салат – а є лише гарнір? Депутат Сідерко теж наполягала на тому, що контрольна порція має бути представлена у повному обсязі – з усіма складовими блюда та точною вагою. Водночас представник Держсанепідслужби наполягала на тому, що контрольна порція взагалі зараз не є обов’язковою. Підтримав її і представник департаменту освіти. Він пояснив, що контрольна порція – атрибут шкільного харчування радянських часів, коли все харчування відбувалося за державні кошти. Зараз же змушені рахувати гроші. Якщо одну порцію того ж ромштексу чи сосиски виставити як контрольну, дитині її вже не продаси, тоді хто сплатить вартість засохлого ромштексу чи сосиски?

 

Представник відділу охорони здоров’я теж зазначила, що наразі у нормативах немає вимоги щодо обов’язкової контрольної порції.

 

Маємо нагадати, що контрольна порція – це порція, яка виставляється в їдальні. Крім того, існує ще добова порція – вона обов’язкова, працівники їдальні зобов’язані зберігати її протягом доби в холодильнику. Саме її вилучають у разі виникнення питань щодо якості певного блюда.

 

Миття посуду

 

Мийка розташована на території кухні, в окремій кімнаті. Обладнана гарячим водопостачанням та повним комплектом раковин для нормативного миття посуду. Миючі засоби є в повному обсязі. Вимиті тарілки зберігаються на спеціальних пластикових поличках у шафі. Зауважень щодо мийки у членів комісії не виникло. 

 

Буфет

 

Буфет розташований у приміщенні їдальні. Забезпечений стандартним набором дозволених або незаборонених продуктів – випічка, солодощі, бутерброди з ковбасою, вода, соки. Бутерброди з ковбасою та булочки не були запаковані в окремі поліетиленові пакети. «ТелеграфЪ» запитав, чому буфетниця цього не зробила? Вона пояснила, що одразу бере бутерброд чи булочку пакетом і загортає в нього.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки 26-ї школи 

 

У членів комісії виникло запитання щодо яблук – вони коштували 14,50 грн. Депутат Сідерко запитала представника постачальника (ПП «Діадема»), чому за чотири дні яблука подорожчали на гривню – адже у п’ятницю комісія бачила в усіх буфетах яблука по 13,50? Представник постачальника сказала, що це дуже червоні і дуже красиві яблука.

 

Як і в попередніх школах, діти купували переважно булочки зі згущеним молоком, а не дуже червоні і красиві яблука.

Автор: Лариса Артеменко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх