«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

15.04.2016, 16:50 Переглядів: 17 027

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

Перевірка шкільних їдалень триває

 

Комплексна комісія, створена для перевірки харчоблоків кременчуцьких шкіл, продовжує свою роботу. 15 квітня комісія відвідала 20-ту школу. Номер школи, яку має відвідати комісія, заздалегідь не узгоджуєься, її в день перевірки обирає член комісії депутат Тетяна Сідерко та представники від батьків школярів. Тож 20-ту школу назвали зранку у п’ятницю. Втім, є підстави вважати, що керівництво школи отримало інформацію про наближення перевіряючих. Коли члени комісії дісталися школи, директор вже зустрічав їх.

 

 

Їдальня

Школа №20 побудована у 1962-му році за тим самим типовим проектом, що й школа №19. Їдальня розташована на третьому поверсі. Їдальню та кухню розділяє коридор, це створює складнощі для працівників харчоблоку, які бігають через коридор, коли накривають столи.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Перед їдальнею було вивішене меню на п’ятницю. Нагадаємо, сніданок учні 1-4 класів отримують безкоштовно, він фінансується з міського бюджету. Меню сніданку: оладки з печінки, картопляне пюре, варений буряк, хліб, чай.

 

Розміри їдальні 20-ї школи такі ж, як у 19-й школі. Та завдяки тому, що буфет винесений за межі приміщення (він розташований на другому поверсі), в їдальні більше місця. Коли члени комісії піднялися до їдальні, столи там вже були фактично накриті – отже діти, які приходили, одразу могли сідати їсти, черги не було. Члени комісії переконалися, що тарілки зі сніданком теплі.

 

«ТелеграфЪ» запитав директора школи, яким чином вдається зберігати їжу теплою, якщо столи накривають заздалегідь? Директор пояснив, що для того, щоб той самий клас не їв постійно теплішу їжу, а хтось інший – завжди холоднішу, щодня порядок змінюють – якщо сьогодні першим сідає їсти 1-А, то завтра це буде 1-Б.

 

У школі три перших класи, три других і чотири третіх. Першачки їдять у першу перерву, другі та треті класи – снідають на наступній перерві. Одночасно за столи сіло близько 100 дітей.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Їдальня обладнана трьома рукомийниками і бойлером, є гаряча вода. На час приходу комісії на столах стояло рідке мило для миття рук та паперові рушники. Перед їжею діти мили руки теплою водою.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Під час сніданку діти з’їли близько 80-85 відсотків їжі. Вчителі пояснили, що картопляне пюре люблять всі діти, печінкові оладки – не всі, особливо, якщо дома до такої їжі не навчені.

 

Кухня

 

Згідно з типовим проектом, кухня 20-ї школи невелика. У 2015-му році за кошти субвенції в шкільній їдальні зробили ремонт. Кухня має потужну витяжку. Кондиціонеру немає. Працівники кухні пояснили, що завдяки великим вікнам, у спеку вдається відносно нормально провітрювати приміщення.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Молочні та м’ясні і рибні продукти зберігаються в окремих холодильниках. Представник Держсанепідслужби зауважила, що всі холодильники у робочому стані, нормативну температуру тримають, втім один із холодильників вже треба міняти за віком і вислугою років.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Дошки для нарізки продуктів зберігаються на окремій полиці. Всі дошки промарковані («хліб», «салат», «овочі» тощо). Ножі та інший інструмент теж має маркування.

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Члени комісії зробили два зауваження: депутат Сідерко зауважила, що не на всіх продуктах, які зберігаються у холодильнику, на маркерах вказаний час та день закладки. Крім того, депутат Сідерко та представник Держсанепідслужби зробили зауваження щодо великої дерев’яної лопатки («весло»), якою розмішують страву у великих кастрюлях. Лопатка була вимита, але тріски, які утворюються під час миття, на ній ще не зашліфували. Члени комісії зауважили, що це створює загрозу, що якась тріска потрапить у їжу.

 

 

Миття посуду

 

«Увага! Шкільна їжа» Результати перевірки харчоблоку 20-ї школи

 

Мийка в школі має малу площу. Втім, вона обладнана чотирма раковинами для миття посуду (як вимагає норматив). Встановлені бойлери для підігріву води. Вимитий посуд зберігається на металевих стійках. Мийка не викликала зауважень у членів комісії. «ТелеграфЪ» запитав шкільну медсестру, як часто дезінфікують посуд. Вона пояснила, що під час епідемій грипу тощо посуд дезінфікується щодня після кожного прийому їжі. У штатній ситуації він дезінфікується раз на тиждень.

 

На першому поверсі школи розташована маленька комора, в якій зберігаються овочі. Вони лежать у ящиках, ящики встановлені на дерев’яний поміст. Комісія оглянула закуток, зауважень не було. овочей тут зберігається небагато, не більше добового запасу, зазадалегідь картоплю на всю зиму тепер до шкіл не завозять, невигідно.

 

Буфет

Шкільний буфет розташований в окремому приміщенні на другому поверсі. Буфетну продукцію, як і продукти до кухні, постачає ПП «Діадема». Буфетниця теж від цієї фірми. В буфеті є вибір випічки – солодкі булочки, пончики з різними начинками. Виробник – ПП «Вкусняшка» та Кременчуцький хлібзавод. В асортименті чимало солодощів – переважно, шоколадки. Напої: негазована мінеральна вода, напій із соком та соки «Садочок». За словами буфетниці, діти найчастіше купують пончики із шоколадом та випічку зі згущеним молоком.

 

Документація

Комісія перевірила журнали бракеражу шкільної їдальні та журнал огляду працівників харчоблоку. Зауважень не виникло. Побачили члени комісії навіть журнал батьківського контролю харчування школярів. Щоправда, записів там було небагато – дві сторінки. Одні батьки просили зробити ремонт, інші – підігрівати їжу або не накривати столи одразу для всіх, щоб їжа не охолоджувалась.Багато просили урізноманітнити меню.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх