«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки харчоблоку 23-ї школи

19.04.2016, 14:34 Переглядів: 8 030

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки харчоблоку 23-ї школи 

У Кременчуці триває перевірка шкільних їдалень

 

Комплексна комісія, створена з представників департаменту освіти, відділу охорони здоров’я, Держсанепідслужби, депутатів міськради та батьків учнів, провела перевірку харчоблоку 23-ї школи. Раніше перевірялися школи №№ 19; 20; 4.

 

23 школа розташована у Крюкові, в районі приватної забудови. Тут харчується близько 300 учнів. Будувалася школа у 50-х роках як інтернат. Таких типових проектів будівлі на пострадянському просторі було лише два – один реалізували у Ленінграді (СРСР), другий – у Кременчуці. Наразі будинок потребує капітального ремонту фасаду. Коштів на це поки немає. 

 

Їдальня

 

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки харчоблоку 23-ї школи

 

Шкільна їдальня розташована на першому поверсі, вона досить простора. Рукомийники знаходяться у їдальні. Руки діти миють холодною водою, бойлера немає. Працівники харчоблоку накривали столи поступово, втім черги не виникло – класи заходили і сідали їсти. У 23-й школі члени комісії вперше за тиждень побачили у їдальні старшокласників-чергових. Хлопці з 10-го класу слідкували за порядком в їдальні і біля рукомийників, допомагали вчителям, їжу на столи вони не розносили і не прибирали.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки харчоблоку 23-ї школи

 

Всі міські школи харчуються за типовим двотижневим меню, тож у меню бюджетного (за кошти міського бюджету) сніданку для 1-4 класів були такі страви: оладки печінкові, пюре картопляне, буряк відварений, хліб, чай.

 

Учні з’їли 95% сніданку, тарілки на мийку відносили самостійно. Один із членів комісії сказав: «Бач, як їдять дружно, бо небалувані, це тобі не ліцей чи гімназія, скромніше живуть».

 

Кухня

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки харчоблоку 23-ї школи

 

Члени комісії, які мають санітарні книжки, відвідали кухню, інші чекали в їдальні. Депутат Сідерко зазначила: «Я побачила, що тут дуже чисто. Спеціально пройшла і провела рукою по підвіконню – там було зовсім чисто». Також депутат відзначила, що на кухні в холодильниках всі продукти та страви промарковані і мають дату закладки. Інші члени комісії зауважень щодо стану кухні не заявили.

 

Представник Держсанепідслужби зазначила, що всі дошки та робоче знаряддя на кухні промарковані.

 

23-й школі навіть не зробили зауваження щодо великої ложки-«весла», якою розмішують страви у каструлях. Зазвичай такі «весла» роблять з деревини і від частого миття та тертя деревина береться трісками, які можуть потрапити до готової страви. Втім у 23-й школі замість дерев’яного «весла» кухар користується великою металевою розливною ложкою. Тож трісок на ній комісія не знайшла.

 

Кухня обладнана бойлерами для підігріву води.

 

Миття посуду

 

Мийка обладнана бойлером для підігріву води і має обов’язкові за нормативами чотири раковини для штатного миття посуду. Зауважень до миття посуду та якості миття у комісії не виникло. Втім з’ясувалося, що в цій школі немає сучасних засобів для миття посуду. Натомість посуд миють содово-мильним розчином, як у давні роки. Такий розчин дозволений нормативами, свого часу він був рекомендований для дитячих закладів. І коштує, до речі, дешевше, ніж нові засоби. Втім, комісія радила керівництву школи користуватися сучасними засобами для миття посуду.

 

«Увага! Шкільна їжа». Результати перевірки харчоблоку 23-ї школи 

 

Буфет

 

Шкільний буфет розташований у приміщенні їдальні. В буфеті представлений стандартний дозволений нормативами асортимент продуктів – випічка, солодощі, вода, соки. Заборонених виробів (сухарики з ароматизаторами, чіпси) комісія не знайшла. Випічка розфасована в окремі поліетиленові пакети. Буфетниця розкладає випічку по пакетах сама. Вона розповіла «Телеграфу», що діти найчастіше купують пончики з шоколадом та булочки зі згущеним молоком – ці кондитерські вироби полюбляли і учні попередніх шкіл, які відвідала комісія. 

 

Документація

 

Члени комісії перевірили журнали бракеражу харчових продуктів та готових страв та журнал огляду працівників харчоблоку. Зауважень до документації не виникло.

Автор: solod
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх