Кременчужани судяться з Україною

30.07.2012, 08:20 Переглядів: 5 385

Кременчужани судяться з Україною

Чиновники вперто не виконують рішення суду, а уряд фактично дає на це зелене світло

Володимир Хандогін подав позов до Європейського суду на державу Україна, бо чиновники не виконують рішення суду

 

У Кременчуці, як, власне, і в усій Україні, чиновники не виконують рішення судів про належні за законами виплати. Це стосується і чорнобильців, і дітей війни, і вчителів та ще купи категорій громадян. Мотив – у державі немає грошей. Тому народні обранці прийняли ряд законів, які дійсно дозволили не виконувати рішення судів, а уряду – фактично бути законодавчим, а не виконавчим органом.

 

Володимир Павлович Хандогін ліквідовував аварію в Чорнобилі. Він був водієм пожежного автомобіля, охороняв 30-кілометрову зону. Спочатку держава дбала про Володимира Хандогіна, як і про інших чорнобильців-ліквідаторів. Із 1996 року діяв закон «Про статус та соціальний захист осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», проте по суті він перестав виконуватися. Його замінили постановою Кабміну. Відтепер усі компенсації за втрачене здоров’я чорнобильцям регулюються Кабміном за умови наявності коштів. А самі виплати прив'язали до зарплат, які були на момент аварії.

 

– На момент аварії призвали пожежних, я був рядовим, зарплата –130 рублів на той час. У рядового інженера – не менше трьохсот, а у солдат строкової служби – по кілька рублів, – розповідає Володимир Хандогін.

 

За законом, при виході на пенсію ліквідатор має отримати до неї 30-відсоткову надбавку. Інваліду (якщо інвалідність пов'язана з ліквідацією аварії на ЧАЕС), крім того, мають виплатити й від 6 до 10 мінімальних пенсій, залежно від групи. Проте люди нічого не отримували.

 

«Хвилювання» серед чорнобильців почались у 2009 році. Адже, за законом, їм мали виплачувати від 6 до10 мінімальних пенсій (залежно від групи) при виході на заслужений відпочинок, а також основну та додаткову пенсії не нижче 8 мінімальних розмірів пенсії за віком.

 

Така ситуація склалась і в пана Хандогіна. Усе це він виклав у позовній заяві до Автозаводського районного суду в 2009 році.

 

– У 2007 році Партія регіонів сама ініціювала процес, аби наш закон про захист чорнобильців таки діяв, – говорить Володимир Хандогін. – Тоді (в основному в Східній Україні) організовували консультаційні пункти, юридичні консультації, аби ми довели своє право. А коли партія стала до влади – усе припинилося за постановами Кабміну.

 

Чорнобилець подав до суду. І виграв його. У постанові сказано: позов Хандогіна – задовольнити; дії управління Пенсійого фонду в Автозаводському районі у Кременчуці визнати протиправними та зобовязати виплатити з 1 вересня 2009 року 8 мінімальних пенсій за віком; донарахувати щомісячну додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров'ю в розмірі 75% від мінімальної пенсії.

 

Проте рішення Автозаводського райсуду з 1 листопада 2011 року Пенсійний фонд виконувати перестав.

 

– Вони на наших плечах увійшли у Верховну Раду, а тепер кажуть, що не можуть виконувати закони, бо немає грошей. По суті партія, яка ініціювала зміни, сама їх і «зарубала». Янукович як кандидат підписав договір з головою союзу чорнобильців про захист інтересів чорнобильців – насамперед, керуватися законами України, а не постановою, – каже Володимир Хандогін. – І що з тими обіцянками?

 

Анатолій Мокрий, правозахисник, який допомагає чорнобильцям відстоювати свої права, каже, що таких випадків у Кременчуці – близько сотні. Чиновники вперто не хочуть виконувати рішення судів, а прокуратура не бачить у цьому криміналу.

 

Що кажуть у Пенсійному фонді?


На листи Володимира Хандогіна щодо виплат за рішенням суду управління Пенсійного фонду в Кременчуці відповідає:

«Фінансування пенсійних виплат чорнобильцям за рішеннями судів здійснюється за рахунок цільових асигнувань з Держбюджету..... Виходячи з обмежених асигнувань, Вам, до надходження коштів, припинено щомісячну доплату за судовим рішенням та розпочато виплату в розмірах, яка була до рішення суду. (на 1 листопада 2011 року – 1685,60 гривень.)

 

Як «покарали» чорнобильця


Коли закон виконувався, Володимир Хандогін отримував 7 тисяч 222 гривні.

Із листопада 2011 року замість Закону чиновники почали керуватись Постановою Кабміну, і ліквідатор став отримувати 1685,6 гривень.

А потім настало «покращення життя» – чорнобильцям підвищили пенсію: Володимир Хандогін, інвалід і ліквідатор 1-ї категорії, тепер має 3 тисячі 200 гривень щомісяця.

 

Диво-закон про покращення життя


У червні цього року Верховна Рада прийняла ініційований прем'єр-міністром Азаровим закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» № 9127, який почали протягувати ще з вересня минулого року. 5 червня 2012 року законопроект став законом – за нього депутати проголосували у другому читанні – 4901-VI, його підписав Президент. Жити за цим законом почнемо з 2013 року. Очевидно, покращення життя настане після чергових виборів до Верховної Ради.

 

– Закон спочатку прийняли без прикінцевих положень, – коментує Анатолій Мокрий. – Кабміну надали змогу доопрацювати закон, а потім передати ВР на розгляд. Але справа в тому, що перехідними положеннями вносяться зміни у чотирнадцять (!) законів України, у підсумку – обмежуються або скасовуються соціальні гарантії держави для мільйонів українських громадян різних категорій.

 

Простіше кажучи, тепер Кабміну дозволено не законом, а своїми постановами фінансувати належні компенсації залежно від того, чи є в бюджеті гроші.

 

Хто постраждає?


Крім чорнобильців і дітей війни, це – працівники міліції, слідчі прокуратури; усі категорії чорнобильців – батьки і діти, школярі та студенти, учасники ліквідації аварії та жителі зон зараження, працюючі й пенсіонери, інваліди всіх груп та категорій, сім’ї і діти загиблих ліквідаторів аварії; працівники культури, медики, учасники бойових дій, учасники війни, інваліди війни, а також члени їхніх родин; ветерани праці, працівники пожежної охорони; працівники шахт тощо.

 

Повторимо ще раз: тепер рівень гарантованих державою соціальних стандартів визначатиме не Закон, а Кабмін – своїми підзаконними актами. Фактично це робитиме Мінфін, у ручному режимі. Таким чином, для мільйонів людей соціальні гарантії та пільги буде обмежено або скасовано.

 

До речі, Конституційний суд, за винятком кількох суддів, які висловили окрему думку, визнали такі зміни до законодавства конституційними. Тому скасування пільг ряду категорій громадян відбуватиметься в «рамках» закону. Але про це – трохи пізніше.

 

ЦІНА ПИТАННЯ

320 ліквідаторів-інвалідів Чорнобильської катастрофи налічується у Кременчуці

100 з них відстоюють свої права в суді

3 вже подали позови проти України до Європейського суду

(за даними правозахисника Анатолія Мокрого)

 

В ТЕМУ

 

Судові тяжби підуть через казначейство


Що ще готує новий закон 9127? По суті, тепер Пенсійний фонд, який не виконує рішення суду, залишили в стороні, пояснює Анатолій Мокрий.

 

– Якщо Пенсійний фонд добровільно не виконує рішення суду, ми несемо його у виконавчу службу на примусове виконання. З новим же законом термін дії виконавчого листа – лише півроку. Якщо в казначейство гроші надійшли на компенсацію, їх виплачують. Якщо ні – виконавчий лист повертають. Можна йти до суду по другому колу, – каже правозахисник.

 

Прокуратура не вбачає криміналу в тому, що Пенсійний фонд не виконує рішення суду.


– Невиконання рішення суду – це злочин, згідно з Кримінальним кодексом, ст. 382, – вважає пан Мокрий. – Прокуратура відмовила пану Хандогіну в порушенні кримінальної справи.

У листі на ім'я чорнобильця прокуратура відповіла: «Призупинення виплати доплат до Вашої пенсії є результатом внесених змін до діючих актів Кабміну, а не дії чи бездіяльності посадових осіб Пенсійного фонду». У наступному листі надіслали постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за відсутністю складу злочину.

 

Не знайшовши підтримки у своїй державі, Володимир Хандогін, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, склав позов проти держави Україна до Європейського суду з прав людини. Він сподівається, що його права захистять там, у Страсбурзі....

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх