Велике озеленення за великі гроші

21.04.2012, 09:00 Переглядів: 8 293

Велике озеленення за великі гроші

«ТелеграфЪ» з'ясовував, хто заробить бюджетний мільйон

Тендер на саджанці виграла київська фірма «Квіткова країна», яка на деревах не спеціалізується. Натомість їх везуть із давно відомої фірми «Гарди», наближеної до першого віце-мера.

 

У місті триває посадковий бум: дерева та кущі саджають у парках, скверах, прибудинкових територіях. Їх купили за кошти екологічного фонду міського бюджету. Плани озеленення в цьому році грандіозні: на придбання саджанців дерев, кущів та квітів виділено мільйон гривень.
Це майже в чотири рази більше, ніж торік. Так, відповідно до звіту відділу екобезпеки міськвиконкому, у 2011 році на саджанці пішло 271 тис грн. Кошти перераховані комунальному підприємству «Благоустрій Кременчука», яке провело тендер на закупівлю саджанців дерев, кущів та квітів (усього 70 найменувань). У кого ж усе це купують? Переможець тендеру на деревах не спеціалізується


Хто отримає цього року бюджетний мільйон?

 

У тендері взяли участь дві київські фірми – ТОВ «Квіткова країна» і ТОВ «Агроаскент». 2 квітня КП «Благоустрій Кременчука» визначило переможця: ним стало ТОВ «Квіткова країна», точна цінова пропозиція за всі види продукції (лот) – 999 575 тис грн; в іншого претендента цінова пропозиція перевищила мільйон.


Переможець тендеру має поставити продукцію за термін із квітня по листопад. У коментарях під новинами про висадження дерев читачі запитують про їх вартість. Тож ми поцікавилися ціною на саджанці та квіти і запросили в КП «Благоустрій Кременчука» копію договору із переможцем відкритих торгів. Та 11.04.12, коли вже повним ходом йшло висадження дерев, отримали відповідь, що договір ще не укладений, при цьому керівництво підприємства посилалося на особливості тендерного законодавства.


Отакої! Якщо договору на постачання товару немає, то що ж тоді саджають у Кременчуці? І як бути з гарантією якості зеленого товару, поставленого авансом? Ми поцікавилися особою переможця тендеру. У інтернеті знайшли інформацію, що ТОВ «Квіткова країна» рік тому відкрила в Києві супермаркет квітів та декору «Ваза», а саме ТОВ засноване в березні 2011 року. Спеціалізація: зрізані квіти, кімнатні рослини, оформлення банкетів. І ні слова про дерева та кущі. Зателефонувавши за номером «Квіткової країни», вказаному в протоколі розкриття пропозицій відкритих конкурсних торгів, натрапили все на той же супермаркет квітів «Ваза»:


– А чи можна у вас придбати саджанці дерев?
– Ні, у нас саджанців дерев немає, – відповів приємний жіночий голос.
– А туя, форзиція – кущі?
– Зараз немає, але, напевне, можна привезти під замовлення.


А тепер уявіть квітковий магазин, який отримав мільйонне замовлення на непрофільний товар і швидко десь назбирав майже 7 тисяч дерев і кущів та купу квіткової розсади. Щось тут не в‘яжеться, чи не так? Ми запитали у Крюківському райвиконкомі, який відповідає за розподіл частини дерев і кущів, звідки везуть ті саджанці та наскільки вони свіжі?

 

Перший заступник голови райвиконкому Галина Пилипенко відповіла, що отримують продукцію з місцевого питомника «напевне, «Гарди»; спеціаліст відділу благоустрою Геннадій Артюшевський уточнив: «З питомника «Гарди», вулиця Рокосовського, 64-а».

 

Виходить, що ТОВ «Квіткова країна» – посередник. А справжнім продавцем товару, як і на минулорічні саджанці, виступає квіткова група «Гарди» (ТОВ «Голландські троянди»), сімейний бізнес першого віце-мера Андрія Погрібного. Ця ж сама фірма в 2007 році отримала питомник на Рокосовського, що був комунальним. Тож прагнення міської влади зробити місто квітучим та зеленим має під собою солідний фінансовий інтерес.


Керівництво КП «Благоустрій Кременчука» повідомило, що 17.04.12 укладений договір на постачання рослинної продукції з ТОВ «Квіткова країна» та надало копію документу разом із специфікацією (прайсом) на саджанці дерев, чагарників і квітів.


На наше запитання, чому ж продукцію везуть із питомника фірми «Гарди», директор підприємства Іван Богдан дипломатично промовчав. Заступник директора Іван Москаленко, голова тендерного комітету підприємства, відповів, що саджанці поставляє ТОВ «Квіткова країна», а звідки - він не знає, бо договір укладений лише 17 квітня. То які ж тоді дерева саджали мер та віце-мери в парку?


Олена Букало, генеральний директор ТОВ «Квіткова країна», з якою ми зв'язалися телефоном, пояснила:
- Жоден виробник, вигравши тендер, не може повністю забезпечити всією продукцією. Щоб забезпечити і багаторічниками, і деревами, і чагарниками, треба мати господарство - багато гектарів. Ми всі співпрацюємо один з одним. Це можуть бути і «Гарди», і «Інтерфлора», і інші. У нас договір з ТОВ «Голландські троянди» (торгова марка «Гарди» - ред).  Якість товару гарантую я, а мої відносини з постачальниками - це мої відносини, які теж регулюються договорами.

 

Велике озеленення за великі гроші


Велике озеленення за великі гроші

 

1897 дерев придбають у 2012 році. Серед них найбільше саджанців беріз
4988 – чагарників, переважають самшит (1300 шт) та бірючина (1100 шт)
3000 троянд придбають цьогоріч за умовами тендеру.

 

Усього замовлено 18 найменувань квітів, із них 2580 шт – нарциси, 5389 – тюльпани, решта – саджанці однорічних квітів


Повний прайс, відповідно до договору КП «Благоустрій Кременчука» та ТОВ «Квіткова країна»:

 

Велике озеленення за великі гроші Велике озеленення за великі гроші


Велике озеленення за великі гроші

Вивчивши прайс, ми дійшли висновку, що купити продукцію з питомників можна було й дешевше (порівнювали саджанці по параметрах, вказаних у додатку до договору з ТОВ «Квіткова країна»). Так, 450 шт «берези бородавчатої» Кременчук купить по 92 грн за шт.; у питомнику Astra Green (м.Київ) – 70 грн; у питомнику у Софії (що при дендропарку) — 50 грн. Вічнозелені кущі самшиту нам теж продадуть на 20-25 грн дорожче, ніж у цих же питомниках. Троянди у  Astra Green коштують 20 грн за кущ,  у Софії — по 15 грн; а «Благоустрій Кременчука» купить по 25 грн.

 

 

Аби наші гроші не пропали марно

 
Згадаймо минулорічну історію з висадкою 2900 кущів троянд: спочатку їх активно розтикали по клумбах, а потім сором'язливо видирали засохлі кущі та саджали інші квіти. Тоді мер запевняв, що троянди віддали «даром» – доки не приживуться. Але згодом міліція з‘ясувала, що за квіти частково сплачено з міського бюджету. Так само висохли кущі спіреї Вангутта – там, де мав бути сквер «Студентський» (район медколеджу та педучилища).


Не виключено, що історія може повторитися. На карті та в таблиці ми представили інформацію про найбільші посадки, зібрану з трьох джерел: КП «Благоустрій Кременчука» та двох районів (Автозаводський район отримав для розподілу 2448 дерев та кущів, а Крюківський – 2341). Поки що невідомо, хто і яким чином контролюватиме, чи прижилися саджанці, та звітуватиме перед громадою. Раніше цим займався відділ екобезпеки міськвиконкому, який проводив і тендери на закупівлю саджанців та розсади за бюджетні кошти, і розподіляв продукцію. Та в 2011 році функції закупівлі відійшли КП «Благоустрій Кременчука», і звіту про те, скільки дерев прижилося, ми не побачили.


P.S. У наших силах контролювати, що виросте із висадженого мільйона гривень платників податків. Ми не можемо щорічно викидати наші гроші, підгодовуючи чийсь бізнес. Повідомляйте редакції про те, як почуваються нові насадження, чи не сохнуть вони після посадки – ми оперативно реагуватимемо на ваші повідомлення. Наш телефон: 79-71-39.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх