Онкодиспансер хочуть переселити у першу лікарню

30.12.2010, 09:25 Переглядів: 3 929
Після «переїзду» він може втратити частину функцій.

Онкодиспансер пропонують переселити у приміщення офтальмологічного відділення першої лікарні. Міські посадовці кажуть – у цьому лише плюси, нарешті заклад отримає гарне приміщення. Колектив онкодиспансеру проти – у разі переїзду установа втратить статус диспансеру і стане відділенням. А це означає, що з консультаціями онкохворі звертатимуться до міських поліклінік, а не в онкозаклад.

Онкологічному диспансеру, будівля якого розташована на території першої міськлікарні, підшукали нове місце – його пропонують розмістити у офтальмологічному відділенні першої лікарні. Минулої п’ятниці посадовці на чолі із мером оглядали обидва приміщення.  Прийшли до висновку – умови, в яких лікуються онкохворі  жахливі. Приміщення ж офтальмологічного відділення значно просторіше. І зараз не потребує такої площі – у ньому більше 50 ліжко-місць, половина – порожня. Тож це відділення можна було б частково скоротити та  переселити в інше місце. А вільне приміщення відремонтувати ( на це потрібно біля 2 млн грн.) та вселити онкодиспансер. Проте таким чином онкодиспансер практично перетвориться з окремого закладу на відділення першої лікарні, хоча його й продовжуватиме фінансувати область. Міські посадовці кажуть – диспансер нічого не програє. Навпаки, матиме гарне приміщення, можливо, область допоможе із новим обладнанням, а також направить додаткових фахівців. 

– Воно б мало назву кременчуцька філія обласного онкодиспансеру. Залишиться в обласному підпорядкуванні. Виконуватиму ті ж функції, що й раніше Просто статус може змінитись, але це вже така справа…– каже керівник міськздоровідділу Валерій Литвиненко. 

Однак зміна статусу найбільше й лякає колектив онкодиспансеру. Вони проти цього, адже вважають, що це перший крок до знищення онкослужби у Кременчуці:

– Є статус окремого закладу, а є відділення, – пояснює в.о. головного лікаря онкодиспансеру у Кременчуці  Олександр Дорошенко. – Якщо це відділення, то є лише стаціонар, із певною кількістю місць, зменшенням штату, зменшенням можливостей обстеження. А зараз у нас є прийом, де він ведеться хірургом, онкогінекологом. Включно по листопад ми прийняли 14 тисяч чоловік.  А якщо ми будемо відділенням, у нас не буде прийому, і цим 14-ти тисячам, не буде куди піти. Куди людина піде на первинний прийом? До поліклініки за місцем прописки. 

Медики додають – на обліку у них 5 тисяч онкохворих, що перебувають під постійним наглядом. Якщо онкодиспансер стане відділенням, їх також «вестимуть» у різних поліклініках, а статистичних даних по онкології Кременчука не буде:

– Хворі будуть, як «неприкаяні». Їх по поліклініках розкидають, а там онкологи сидять некваліфіковані…– додають у колективі диспансеру.

Онкологи кажуть – їхню думку щодо такого «переїзду» ніхто і не питав, і не ставив до відома – все вирішують «нагорі». У колективі онкодиспансеру наводять приклади кількох міст Полтавщини, де онкодиспансери спочатку зробили відділеннями, а потім взагалі закрили. Пацієнти онкодиспансеру написали листа до мерії, де прохають зберегти онкодиспансер. Під ним підписалось більше 200 чоловік. У головному ж онкодиспансері області перевод диспансеру розцінюють позитивно. 

– В цьому старому онкодиспансері немає реанімації, а його по сучасним міркам потрібно перевести у відділення, де кожну хвилину за хворим буде доглядати медсестра, – пояснює в.о. головного онколога області Володимир Лукашенко. 

Якщо онколслужб на Полтавщині не стане, обласний онкодиспансер буде монополістом. Хворим доведеться  лікуватись лише у цьому закладі.  Тож зміцнення позицій онкодиспансеру у Кременчуці, якби його оселили у приміщенні екс-шпиталю, не надто вигідне головному онкозакладу Полтавщини.



 
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх