Дніпро може стати мертвою рікою

6.08.2010, 11:54 Переглядів: 2 823
За кілька років вода у Дніпрі може стати непридатною. У Києві з цього приводу мовчать. Кременчуцька мерія шукає альтернативні джерела питної води, перспектива далека і недешева..

 

За кілька років вода у Дніпрі може стати непридатною. У Києві з цього приводу мовчать. Кременчуцька мерія шукає альтернативні джерела питної води, перспектива далека і недешева.
Проблема Дніпра в тому, що в нічний час вода в річці стоїть, адже її не спускають через греблю, вважають у відділі екології міськвиконкому. Тож мерія направила листа до  Комітету водного господарства, у якому попросила збільшити частоту та обсяг пропуску води через греблю. Проте минув вже тиждень, а зі столиці – ані вісточки.
– Ввечері течія ще є, а вночі і вранці немає. Через це і виникає більшість проблем на Дніпрі, адже в річці із проточною водою ніяка спека не призвела б до того, щоб утворилася подібна ситуація, – пояснює керівник екологічного відділу міськвиконкому Геннадій Демьохін. – Ми направили листа, в якому просимо, аби воду спускали частіше. Для ГЕС — це затрати енергоресурсів. Відповіді з Києву немає...
У санстанції кажуть – цього року річка відновиться, проте якщо така ситуація постійно виникатиме і надалі, вона може стати мертвою. 
– У таких умовах вона колись «помре», не відновиться, – вважає завідуючий відділом комунальної гігієни Микола Закіпний.
У цьому випадку очисні споруди водоканалу не зможуть впоратись із брудом та шкідливими речовинами. Вода стала непридатною.

Проблема Дніпра в тому, що в нічний час вода в річці стоїть, адже її не спускають через греблю, вважають у відділі екології міськвиконкому. Тож мерія направила листа до  Комітету водного господарства, у якому попросила збільшити частоту та обсяг пропуску води через греблю. Проте минув вже тиждень, а зі столиці – ані вісточки.

– Ввечері течія ще є, а вночі і вранці немає. Через це і виникає більшість проблем на Дніпрі, адже в річці із проточною водою ніяка спека не призвела б до того, щоб утворилася подібна ситуація, – пояснює керівник екологічного відділу міськвиконкому Геннадій Демьохін. – Ми направили листа, в якому просимо, аби воду спускали частіше.

Для ГЕС — це затрати енергоресурсів. Відповіді з Києву немає...У санстанції кажуть – цього року річка відновиться, проте якщо така ситуація постійно виникатиме і надалі, вона може стати мертвою. – У таких умовах вона колись «помре», не відновиться, – вважає завідуючий відділом комунальної гігієни Микола Закіпний.У цьому випадку очисні споруди водоканалу не зможуть впоратись із брудом та шкідливими речовинами. Вода стала непридатною.

Дорога альтернатива

Дніпро – брудний, купатись у ньому заборонено, проте вода у кранах, яка поступає туди із цього водоймища, ще відповідає нормі. Про це інформують у санстанції. Поміж тим у мерії шукають варіанти, як у майбутньому забезпечити мешканців питною водою:

– Потрібно будувати водоводи, хоча джерело знаходиться на відстані 30-40 кілометрів від Кременчука, у Глобинському районі. Його повністю не вистачить, адже з нього можна буде  видобувати лише 50 тисяч кубометрів на добу, а місто споживає 90. Проте у критичні дні можна змішувати цю воду із іншою, це дасть кращий результат, – каже мер. 

Вартість будівництва такого водоводу – 50-60 мільйонів гривень. Мер сподівається, що кошти надасть держава:

– Ми будемо готувати серйозне обґрунтування, намагатимемось потрапити в державну програму «Питна вода». Також не виключаємо і залучення інвестицій або кредитів. Можливо, віддамо водоканал в концесію. Поки не знаю, яким шляхом підемо.

 



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх