Що дасть водіям скасування техогляду

18.07.2011, 11:23 Переглядів: 5 125
Автомобілісти поки рахують лише мінуси.

12 липня вже опублікували новий, так званий «Закон про скасування техогляду». Він вступить у силу вже через місяць і кременчуцькі водії почали побоюватися нововведень. Адже можливе подорожчання автоцивілки, процедури техконтролю, котра тепер заміняє техогляд. Власники старих «ВАЗів» та «Москвичів» з острахом чекають на появу спеціальних автомобілів ДАІ, котрі визначатимуть технічний стан автівок прямо на дорогах. 

Липень подарував кременчуцьким автолюбителям віру у майбутнє – Верховна Рада прийняла законопроект президента Віктора Януковича і відмінила обов’язковий державний техогляд для особистого транспорту. Перше, що прийшло на думку водіїв – невже ненависна процедура скінчилася і більше не доведеться вистоювати черги та комусь платити «за прискорення». Ура! Покращення життя вже сьогодні! Згодом починають спливати більш зважені думки – як тепер без техогляду отримувати обов’язковий страховий поліс цивільної відповідальності. І невже у місто тепер повилазить весь «чотирьохколісий мотлох», котрий зараз гниє у гаражах? 

Саме так змінювали одна одну думки в голові кременчужанина Андрія, який має 15 років  водійського стажу і останні 10 років їздить на Daewoo Nexia. 

– У тому вигляді, яким техогляд був, його давно треба було відмінити, – поділився Андрій думками з редакцією, – незрозуміло кому і за що ми сплачували гроші. А машини як їздили, так і їздять – більшість не відповідає світовим нормам. Перевірку на «СО2» я повернув би, але правильну, дійсну. Та у нашій країні, як завжди, просто так нічого не робиться. Є підозри, що, після відміни техогляду, подорожчає автоцивілка.

ЛІТЕРА ЗАКОНУ

 

Із набуттям сили нового Закону, «Техогляд» перетвориться на «Техконтроль». І обов’язково його проходити буде потрібно лише автомобілістам, котрі займаються комерційними перевезеннями. Для них на цьому всі зміни закінчилися. Вони мають регулярно проходити техконтроль (ТК), як і раніше проходили техогляд – цього вимагає закон і це обов’язкова умова для отримання полісу автоцивілки. 

Для простих водіїв, котрі їздять лише по своїх справах, ситуація докорінно змінилася – ніхто їх не зобов’язує проходити ТК, але й за технічний стан свого автомобіля лише вони відповідатимуть. Якщо інспектор ДАІ виявить несправності, то складе протокол і водія перший раз оштрафують на 340-425 грн. Якщо впіймають вдруге – він позбудеться права керування на 3-6 місяців. 

Також із актуальних нововведень – необов’язково мати на руках довіреність на авто. Вже скоро, при порушенні правил дорожнього руху, працівники ДАІ будуть просити пред’явити лише свідоцтво про реєстрацію авто, водійське посвідчення та страховку.

КОМЕНТАРІ

Страховики: Для подорожчання автоцивілки немає причин

У страхових компаніях обережно коментують можливі зміни у вартості автоцивілки і ніхто прямо не запевняє, що ціна виросте. Найчастіше натякають на те, що на дорогах, через відсутність технічного контролю автівок, збільшиться кількість аварій. Звідси – зростання ціни страхування. Проте дехто з експертів не бачить причин для подорожчання.

– Для визначення ціни полісу автоцивілки існують більш важливі фактори, як, наприклад, стаж перебування за кермом, вік водія та об’єм двигуна, ніж наявність або відсутність талона техогляду, який раніше видавався раз на два роки, – розповів «Телеграфу» генеральний директор страхової компанії «Мега-Поліс» Олександр Бондар. – Підвищення тарифів автострахування не повинно відбутися, але кожна страхова компанія може по-своєму використати зміни в законодавстві.

За словами пана Бондара, суттєвих змін у відношеннях із клієнтами не буде. Існуюча  процедура врегулювання та виплата страхового відшкодування залишається.

– Можливо, для залучення клієнтів, страхові компанії будуть використовувати знижки при наданні клієнтом документів, що підтверджують обслуговування автівки на фірмових СТО.

 

На СТО: нічого не знаю, нічого не скажу 

На підприємствах що сертифіковані проводити у Кременчуці техогляд, про майбутнє відмовчуються. Мовляв, закон тільки-но прийняли, він ще не набув сили, тому ніяких прогнозів давати не будемо – самим не все зрозуміло.

 

ДАІ: Талон техогляду у водіїв ми вже не вимагаємо

Кременчуцька ДАІ наразі до водіїв не висуває претензій за те, що в них «прострочений техогляд».

– Хто з автолюбителів бажає пройти процедуру техконтролю – той проходить, – каже 

в.о. начальника міського відділу ДАІ Олександр Хрестовий. – Комерційний же транспорт проходить цю процедуру, як і раніше, згідно графіків.

За словами пана Хрестового, він не може дати однозначної відповіді як часто автолюбителям проводити техконтроль, адже  все залежить від того, як автомобіль експлуатується. 

– Зараз наче «хлам» по дорогах не їздить, – каже Олександр Хрестовий, – але є побоювання, що може виїхати транспорт, який ніколи техогляд не проходив і не пройде його. Звісно, порушників будуть карати. 

За повідомленнями інформагенцій, котрі з’явилися 12 липня, МВС вже закуповує спеціальні автомобілі, обладнані приладами для оцінювання технічного стану автомобілів (перш за все гальмівної системи, керма, фар та тонування скла).

ПРОГНОЗИ

 

Чи подорожчає проходження техогляду (техконтролю)?

На станціях техогляду про це поки ще мовчать, але, з огляду на більш жорсткі умови ліцензування надання цих послуг, СТО можуть підняти ціни.

Чи подорожчає автоцивілка?

Формально причин для зростання ціни немає. Але страховики розглядають варіант: збільшиться кількість технічно несправного транспорту – зросте кількість аварій, тож і ціна страхового поліса. Хоча, за задумом законодавців, технічно несправний мотлох з доріг має прибирати ДАІ. 

Що робити тим, хто пройшов техогляд до вступу в дію нового закону? 

Новий закон чітко прописує, що ті, хто пройшов процедуру ТО до змін у законодавстві, наступний техогляд проходитимуть тоді, коли вийде строк дії талону ТО. Договори автоцивілки дійсні до закінчення строку їх дії.

Поддерживаете ли вы отмену техосмотра личных автомобилей?


 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх