Як не переплатити за світло

5.02.2011, 09:06 Переглядів: 9 924
Режим економії: що робити, аби не платити по завищеному тарифу.
Інфографіка: газета ’’Кременчуцький ТелеграфЪ’’

Радимо ввімкнути режим економії. Бо оплата за електроенергію буде диференційованою, і подорожчає вона тільки для неощадливих громадян, які споживають понад 150 кВт на місяць. 

З першого лютого за кожен понаднормовий кіловат платитимете не 24,36 коп, а 31,67 коп (тобто на 30% більше). Норма ж споживання (яку вам «продадуть» по 24,36 коп за кВт) складає 150 кВт.  Чи не надто мала «планка» для  сучасної квартири? За даними абонентської служби ВАТ «Полтаваобленерго», середнє споживання одного абонента-кременчужанина за місяць (за даними на перше січня) лише трохи перевищує ліміт і складає 155 кВт, у сільських абонентів (які, вірогідно, гріють за допомогою електрики худобу у морози) – 184 кВт. Отже, «перебір» (хоча й середньостатистичний) вказує на те, що варто лише трохи підекономити. Сенс є й для більш «енергоненажерливих» споживачів. 

Розібратися, які прилади скільки «їдять» і на чому можна заощадити допоміг експерт, Павло Тютюнников, технічний директор фірми «Екоенерго», одним із напрямків роботи якої є енергетичний аудит.

–  Найбільшим споживачем електроенергії, який є у кожній квартирі, є холодильник. В залежності від марки, він може спожити й до 100 кВт/год. Сучасні телевізори – невеликі споживачі електроенергії. Потужні мікрохвильовки насправді теж беруть не дуже багато, якщо ви використовуєте їх по 10 хвилин на день тільки для розігріву їжі. Реальну економію дають енегозберігаючі лампи. Але слід враховувати, що їх термін служби залежить від того, як часто ви вмикаєте та вимикаєте світло. Чим частіше ви це робите – тим швидше вона вийде з ладу і може не відпрацювати той ресурс кВт/год, який вказує виробник. Тож немає сенсу ставити енергозберігаючі лампи у туалеті, ванній, коридорі – там достатньо не забувати вимикати світло.

Поради для економних

Що маємо? Без бойлера та кондиціонера при помірному споживанні ми не набагато перевищуємо 150 кВт ліміту. Тож можна скористатися нехитрими порадами для економних:

1 Намагайтеся купувати побутову техніку класу А (найбільш економного). До речі, проста забудькуватість (коли ви забуваєте вчасно вимикати електроприлади) може коштувати вам зайвих 8-10 кВт.

2 Вкрутіть енергозберігаючі лампи. «Бувалі» споживачі кажуть, що на енергозберігаючих лампах економлять до 30 кВт електроенергії. Також можна використовувати замість звичайних вимикачів світлорегулятори, які дозволяють притишувати світло, наприклад, коли ви дивитесь телевізор. 

3 Взимку зберігайте частину продуктів на балконі – холодильник вмикатиметься рідше і допоможе зберегти кіловати. Не ганяйте пральну машину порожняком – завантажуйте повний бак, вибирайте оптимальний режим температури та тривалості прання (наприклад, якщо речі не брудні, не потрібне попереднє прання або прання при 60-90 градусах).

4 Вимикайте прилади з електромережі, адже електронні лічильники враховують і незначні витрати приладів у режимі очікування, коли горить невелика лампочка. 

5 Для «солідних» споживачів, які постійно використовують кондиціонер, бойлер або змонтували «теплу підлогу» з електричним підігрівом (одразу плюс тисяча і більше кВт на місяць): можна обзавестися двома лічильниками – на денний і нічний тарифи. «Правила користування електричною енергією для населення» дають таке право. Електроенергія по нічному тарифу (з 12.00 до 6.00) коштує на 40% дешевше (тобто не 24,36 коп, а 9,7 коп за 1 кВт). Як каже Павло Тютюнников, це вже роблять мешканці котеджів, які споживають 1000 кВт на місяць і більше, особливо якщо використовують електроенергію для опалення.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх