Колотнеча на «Укртатнафті»

18.03.2008, 16:13 Переглядів: 2 561
Війна розгорілася навколо зборів акціонерів.
Заводоуправління посилено охороняли представники приватної охоронної фірми та службовці внутрішніх військ із собаками.
Фото: Дмитрий Бабец

На «Укртатнафті» –  знову  протистояння. Воно  пов’язане з проведенням зборів акціонерів, на яких мало постати питання зміни керівництва підприємства. Напередодні зборів Семенівський райсуд заборонив їх проведення. Однак міністр палива та енергетики Юрій Продан заявляє, що збори акціонерів «Укртатнафти» 14 березня відкрилися і будуть продовжені в Києві.

У Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку зафіксовано, що збори акціонерів 14 березня не відбулися через відсутність кворуму.
Поки триватиме війна за контроль над заводом, НПЗ ніяк не почне масштабну реконструкцію, втрачаючи конкурентоспроможність.

14 березня. Близько десятої ранку
Головні ворота Кременчуцького нафтопереробного заводу заблоковані пожежними автомобілями. Поруч сидять пожежники, спілкуються – нічого не вказує на проведення якихось навчань чи реагування на  надзвичайні ситуації. Прохідна посилено охороняється працівниками міліції. На території підприємства, поруч із заводоуправлінням, вишикувалися представники приватної охоронної фірми та службовці внутрішніх військ із собаками. Поруч з автодорогою стоїть мікроавтобус з бійцями полтавського «Беркута». Все це вказує на те, що нинішнє керівництво підприємства ретельно підготувалося до якихось позаштатних ситуацій, а не призначених зборів акціонерів. На самих зборах планувалося розглянути заходи щодо стабілізації роботи НПЗ; програму реконструкції цілісного майнового комплексу з переробки нафти; вирішити, як виплачувати дивіденди за результатами діяльності «Укртатнафти» в 2004-2005 роках, а також внести зміни до статуту підприємства та обрати його керівні органи.

14 березня. Близько о пів на 11-ту ранку
До прохідної заводоуправління під’їжджають численні іномарки з київськими номерами. З них виходять люди, які впевнено крокують на територію заводу. Однак їх не пускають. З’ясовується, що це прибули представники НАК «Нафтогаз України», Мінпалива, які мають довіреності на участь у зборах акціонерів. Серед приїжджих гостей – і нардеп від фракції БЮТ Сергій Пашинський.  Врешті на завод проходять лише міністр палива та енергетики Юрій Продан і заступник НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун.

«Сьогодні за ініціативою НАК «Нафтогаз», що володіє 61% акцій підприємства, скликано акціонерні збори. Але ці люди, які рейдерським шляхом захопили підприємство, не пропускають на територію «Укртатнафти» представників НАКу. Порушено права держави, як головного акціонера ЗАТ «Укртатнафта». І те, що сьогодні відбувається на ринку нафтопродуктів, – дефіцит пального та його подорожчання – безумовно, пов’язано з подіями, які ми спостерігаємо», – заявив під час короткого мовчання свого мобільного телефону нардеп Сергій Пашинський.
Між спілкуванням із пресою він час від часу говорив то з Юлею (можливо із самою Юлією Тимошенко), то, як він сам повідомив, з першим віце-прем’єром Олександром Турчиновим, то з Юрієм Проданом.

Також пан Пашинський додав, що за Павлом Овчаренком стоїть група «Приват» і на заводі він бачив  відомого «приватівця» Геннадія Корбана.

Біля прохідної підприємства журналісти зустріли ще одного відомого їм адвоката Вадима Єсауленка. Торік він активно підтримав зміну керівництва під час спроби рейдерського захоплення Кременчуцького сталеливарного заводу. Тепер він представився адвокатом голови правління ЗАТ «Укртатнафта» Павла Овчаренка і розповів таке: «Сюди прибула певна група людей разом із депутатом Пашинським. Вони прагнули пробратися на завод. Але це незаконно. У нього, народного депутата, немає повноважень проходити на територію підприємства. Він може написати запит і вимагати відповідь. Дії пана Пашинського, його участь у зборах – взагалі незаконні». Між тим, саме нардепа Пашинського в оточенні «Привата» називали вірогідним кандидатом на посаду голови правління підприємства.

14 березня. Близько 11-ї.
З території «Укртатнафти» виходить перший заступник міністра МВС Михайло Клюєв. Він коротко відповідає на питання журналістів. Каже, що прибув сюди ознайомитися з підприємством і забезпечити громадський спокій під час проведення зборів акціонерів. «Головне, що всі живі. Не було зіткнень та немає постраждалих», - так коментує протистояння і перебування на прохідній нафтопереробного заводу працівників НАК «Нафтогаз України».

14 березня. На початку 12-ї дня.
З центральних воріт підприємства виходять Павло Овчаренко та Юрій Продан. Пройшовши кілька метрів, вони цілуються і розходяться. Міністр палива кілька хвилин спілкується з нардепом Пашинським та заявляє, що заплановані на 14 березня на 11.00 збори були відкриті, але відразу ж після цього була оголошена перерва до 11.00 18 березня, і ухвалене рішення про продовження зборів у Києві, у приміщенні Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». «Робота акціонерів переноситься через технічні труднощі», - сказав міністр.
Водночас, як повідомляє УНІАН, у протоколі Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку зафіксовано, що збори акціонерів не відбулися через відсутність кворуму. Згідно з протоколом, ніхто з акціонерів не реєструвався для участі в зборах.

Виявилося, що Семенівський районний суд Полтавської області заборонив підприємству і його реєстратору, фінансовій компанії «Укрнафтогаз», проводити інформаційне і організаційне забезпечення зборів акціонерів, зокрема їх реєстрацію, а також заборонив «Укртатнафті» проводити самі збори, призначені на 14 березня.

17 березня. Збори будуть оскаржені в суді
ТОВ «Корсан», яке є акціонером ЗАТ «Укртатнафта», має намір оскаржити в суді спробу провести збори акціонерів підприємства 18 березня в Києві. Про це заявив Геннадій Корбан, представник ТОВ «Корсан», наближеного до групи «Приват». Він також відзначив, що «насправді у держави немає на сьогоднішній день 61% акцій «Укртатнафти». Є суперечка навколо 18% акцій, які, якщо додати до існуючого (державного) пакету, дають в цілому 61%».

18 березня. У зборах оголошено 10-денну перерву
Протягом дня журналісти не могли отримати інформацію про те, чи відбулися збори акціонерів підприємства в Києві. Під вечір в Інтернеті з’явилася така інформація: «18 березня продовжилися збори акціонерів ЗАТ «Укртатнафта» у центральному офісі НАК «Нафтогаз України» у Києві. Як повідомляють джерела у Міністерстві палива та енергетики України, у зв’язку з тим, що старий реєстратор – фірма «Укрнафтогаз» втратила ліцензію реєстратора цінних паперів, прийнято рішення змінити фірму-реєстратора та оголосити перерву у зборах орієнтовно на десять днів.

Тож далі буде…

«Приват» пішов на конфлікт із Тимошенко

Представники групи «Приват», політичної сили Юлії Тимошенко, що раніше вважалася її спонсором, 17 березня на прес-конференції в Києві піддали критиці діяльність уряду.

Як заявив представник «Привата» Геннадій Корбан, НАК «Нафтогаз України» за сприяння уряду Юлії Тимошенко мають намір звільнити голову правління НПЗ Павла Овчаренка, замінивши його на бютівця Сергія Пашинського. «Я не можу звинуватити прямо Юлію Тимошенко або Олександра Турчинова у розв’язуванні конфлікту. Але, очевидно, є бізнес-крило в її оточенні. Може це Губський, може, Пашинський. Але треба розуміти: якщо завтра Пашинський увійде на підприємство, воно зупиниться», – сказав пан Корбан.

Він також повідомив, що татарська сторона не дає зараз підприємству нафту – її купують на біржах, доставляють на танкерах до Одеси і везуть до Кременчука залізницею. «Якщо змінять Овчаренка, нове керівництво може не впоратися із закупівлями нафти на міжнародному ринку. На підприємстві запасів нафти на три-чотири дні роботи. Буде бензинова криза в країні. Потрібно це уряду? Якщо потрібно, то тоді уряд діє логічно», – відзначив Геннадій Корбан.

Сергій Пашинський, Народний депутат України 5 та 6 скликань, член фракції “Блок Юлії Тимошенко”.
У Верховній Раді п’ятого скликання він - член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки (з 07.2006), голова підкомітету з питань стратегії розвитку галузі та інвестицій. Склав депутатські повноваження 14.06.2007.
Народився 14 жовтня 1966 року. Освіта: вища.
Як пише «Комсомольська правда», про особу Сергія Пашинського відомо немало. Газетярі, посилаючись на «Укрінформ», пишуть, що цей громадянин, очолював свого часу «Укррезерв» і був зі скандалом звільнений. Попрацював він і в «Ощадбанку», і в інших структурах, та так, що проходив у двох кримінальних справах, у яких налічувалося шістнадцять епізодів! Його звинувачували в завданні збитків на 3,9 мільйона доларів і 1,7 мільйона гривень. Але потім вони були закриті у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Атаку санкціонував Кремль?

За версією  «Комсомольської правди», Юлія Тимошенко намагається отримати підтримку російської політичної еліти в своїй спробі стати Президентом України.  За даними видання, під час візиту до Росії 20-21 лютого, Тимошенко зустрілася з російським віце-прем‘єром Сергієм Івановим, неформальним лідером кремлівської групи силовиків, екс-міністром оборони. Він, як відомо, активно лобіював інтереси «Татнафти» в конфлікті навколо «Укртатнафти». У ході цієї зустрічі сторони нібито домовилися відновити на «Укртатнафті» татарський менеджмент. Але, щоб капітуляція українського уряду не впадала в очі, формально представити це як зміну менеджменту підприємства на лояльний до нового керівництва НАК «Нафтогаз України».

P.S.  Отже, ситуація навколо підприємства в черговий раз загострилася. Поки не буде вирішено, хто остаточно отримає контроль над підприємством, триватиме корпоративна війна. Ймовірно загостриться ситуація із дефіцитом бензину, а саме підприємство не почне заплановану масштабну реконструкцію, втрачаючи конкурентоспроможність.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх