Медики кременчуцької «швидкої» погрожують страйком, бо влада їх не чує

26.10.2023, 19:00 Переглядів: 7 054 Коментарів: 2

 Лікарі та фельдшери звернулися до президента, уряду, НСЗУ, нової обласної влади міського голови Кременчука та до мешканців громади Кременчуцького району

Медичні працівники Кременчуцької станції швидкої допомоги готові влаштувати акції протесту, аби захистити свої права - прозорість та справедливість оплати праці, гідні умови для роботи та повернення ставок молодшого персоналу. 

Про це йдеться у зверненні, яке колектив станції № 2 м. Кременчук КП «Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (ЕМД) 13 жовтня надіслав президенту Володимиру Зеленському, міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку, директору Національного антикорупційного бюро Семену Кривоносу начальнику Полтавської ОВА Філіпу Проніну, голові облради Олександру Біленькому, міському голові Кременчука Малецькому, нардепам Юрію Шаповалову та Олексію Мовчану, а також мешканцям Кременчуцької територіальної громади. (Текст звернення - у галереї - ред.)

У зверненні, яке підписали 109 людей, працівників  кременчуцької «швидкої допомоги», медики нагадали, що отримують найнижчу зарплату в Україні, а директор обласної станції ЕМД Дмитро Лавренко запевняє, що «все  нараховують правильно». 

«Після поїздки представників нашого колективу в Полтаву та розмови з Дмитром Лавренком, яка закінчилася нічим, ми були вимушені звернутися до адвоката, який зробив відповідні запити. У відповідях, підписаних директором Департамент охорони здоров’я Полтавської області Віктором Лисаком, інформації щодо нестачі фінансування вже немає. А низькі зарплати він пояснює, спираючись на відповідні документи (Указ Президента та Постанову кабміну). Таким чином, вже кілька місяців ми ніби ходимо по замкненому колу: всі наші звернення (до Президента, до Кабміну, до начальника Полтавської обласної військової адміністрації) переадресовуються до департаменту, і ми отримуємо відписки від його очільника – Віктора Лисака», - написали медики.

Медики «швидкої» у Кременчуці та на Полтавщині отримують найменшу зарплату в Україні 


Погрози та залякування

Працівники швидкої пишуть, що після їхніх звернень почалися цькування та залякування наших працівників, наприклад - винесення доган та навіть телефонний дзвінок Дмитра Лавренка одному з фельдшерів з погрозою звільнення та проблем на іншому місці роботи після того, як цей фельдшер висловив своє бачення ситуації в соціальній мережі. 

А з 1 травня 2023 року звільнили молодший медичний персонал (санітарок), але не пояснили, хто має виконувати їхні обов’язки (прибирання автотранспорту, приміщень). Це мають робити лікарі та фельдшери? Натомість у Полтаві набрали додатковий молодший медичний персонал, зауважили медпрацівники.

«Також вийшов наказ щодо районування, який стосується лише Кременчука, згідно з яким працівники мають «по закінченню виклику перебувати в режимі очікування на робочому місці – салоні санітарного автомобіля за адресою завершеного виклику, тобто не мають права повертатися на станцію. Відповідно до цього ми не можемо нормально сходити до вбиральні, поїсти, перевдягнутися після забруднення біологічними рідинами тощо. Але ж ніякі інші станції в Полтавській області не районують, а працюють так, як і раніше. Ми просили Дмитра Лавренка й Віктора Лисака приїхати, зустрітися з колективом, але вони чомусь проігнорували наше прохання. У своїх аргументах вони посилаються на колективний договір, у складанні та прийнятті якого ми участі не брали і його не підписували» - пишуть медики.

Також вони висловлюють розуміння, що підписуючи цей лист, можливо, наражаються на небезпеку, йдучи «проти системи».

Відтак кременчуцькі лікарі та фельдшери готові йти на крайні міри, якщо їх вимоги не виконають.

«З огляду на зазначене вище, колектив станції № 2 м. Кременчук КП «Полтавського

обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» вимагає:

1) забезпечити законність, справедливість, прозорість оплати нашої праці відповідно стажу, категорій, особливого характеру та умов праці;

2) забезпечити гідні умови праці;

3) повернути ставки молодшого медперсоналу на стації № 2 м. Кременчук.

Не змушуйте нас іти на крайні міри та влаштовувати акції протесту», - резюмували медики.

Нагадаємо, у червні медики «швидкої» вголос заявили про те, що їх права порушують. Як писав «Кременчуцький ТелеграфЪ», конфлікт виник через те, що, на думку медиків, їм недоплачують заробітну плату. «Зрівнялівка» та голі ставки — протягом багатьох місяців лікарі та фельдшери працюють без премій, без урахування надбавок за стаж, нічних змін, матеріальних допомог тощо. За словами медиків, обласне керівництво штучно та в ручному режимі зменшує зарплату. Після того, як лікарі та фельдшери міської станції швидкої допомоги озвучили вимоги щодо недорахування, на їх думку, зарплат — в обласному центрі екстреної медичної допомоги створили неадекватні умови праці та почали погрожувати звільненнями

Цькують та погрожують: кременчуцькі медики «швидкої» скаржаться на обласне керівництво

Після виходу нашого матеріалу до Кременчуцької станції швидкої допомоги дійсно приїздили з Полтави Дмитро Лавренко та Віктор Лисак. 

Місяць по тому на ситуацію зреагували в Полтавській обласній адміністрації. Тоді начальник ОВА Дмитро Лунін заявив, що працівники Кременчуцької швидкої звикли працювати не за стандартами, а зараз їм доводиться за ними працювати. А зарплата області виплачується однакова — 13,5 тисяч гривень фельдшеру та 20 тис. гривень — лікарю. І жодної «зрівняйлівки», на яку нарікають кременчуцькі медики, немає.

Лунін відповів кременчуцьким медикам «швидкої»: звикли працювати не за стандартами

В усній розмові медпрацівники розповіли «Кременчуцькому Телеграфу», про  сподівання, що їх почує новопризначений начальник обласної адміністрації Філіп Пронін, якому підпорядкований департамент охорони здоров’я. Також вірять у те, що на проблему зверне увагу міський голова Кременчука.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

917
26 жовтня 2023 19:12

Хм... я отриую чистими на руки 8500, мені теж страйкувати?


10 19
194
27 жовтня 2023 08:50

Скажите, а как поживает скорая у которой на задней левой двери скотчь вместо стекла? Как чувствует себя мэр у которого в городе машины неотложной помощи в таком состоянии на линии? Как чувствует себя персонал машины или пациент которого они везут: доедем-ли, может у них и колеса проволочкой прикручены?


13 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх