Бюджет виживання

15.01.2009, 14:39 Переглядів: 2 080
Грошей на всі галузі – по мінімуму.

Місто отримало проект бюджету на 2009 рік. Згідно з ним, найскрутніше цього року прийдеться посадовцям, а найбільш забезпечені – освітяни. Зарплати бюджетників цьогоріч майже не зростатимуть, а хворих у лікарнях харчуватимуть на 10 коп. у день.

Бюджет-2009 – бюджет виживання. Так його охрестив міський голова Микола Глухов. Як і очікувалось, більшість грошей, що надійдуть до міста, підуть на виплату зарплати бюджетникам та оплату енергоносіїв.

– Бюджет нічого гарного нам не несе по всім показникам, – каже мер.

Головний фінансовий документ міста розраховували виходячи з тієї економічної ситуації, що склалась наприкінці минулого року. Однак у фахівців вже виникають побоювання: через «газову війну» усі розрахунки можуть полетіти, бо досі не визначені ціни на російський газ.

Наразі бюджет міста ще не ухвалений – його затвердження винесли у понеділок на сесію міської ради, але депутатам не вистачило голосів для прийняття рішення. Зберуться вони на сесію 20 січня. Щоправда, фінансисти кажуть – навряд чи будуть внесені суттєві зміни, бо все і так розраховано по-мінімуму.

У міськвиконкомі сподіваються, що після першого кварталу бюджет буде переглянутий. І одразу ж побоюються – як би у Києві його не переглянули у ще гірший бік…

Виконком: і принтер ні за що купити

Цього річ у всіх галузях скасують так звані «стимулюючі» доплати. Але найскрутніше буде посадовцям. Фінансування органів місцевого самоврядування зменшили на 9% порівняно із минулим роком. Як зазначила заступник начальника міськфінвідділу Тетяна Тетьоркіна, це єдина галузь, на яку виділяють менше, ніж у 2008-му. У фінвідділі відзначають – премій, матеріальної допомоги цьогоріч не буде. Лише оклад, виплати за ранг, вислугу та частково – надбавка. Грошей на капремонти, придбання оргтехніки тощо посадовцям також не виділяють.

Освіта: скорочена «13-тя зарплата»

Освіта – найбільш забезпечена галузь цього року. Як зазначає пані Тетьоркіна, їй надали майже 100% від потреби, тоді як інші галузі перебиваються на рівні 80%. Очікується, що освітянам виплачуватимуть зарплату на рівні минулого року, однак передбачається, що так звана «тринадцята зарплата» – виплата за сумлінну працю, яку зазвичай отримують педагоги наприкінці року, – становитиме лише 60%.

Особливо не страждає, на думку пані Тетьоркіної, харчування у освітніх закладах:

– Якщо в інших регіонах переходять на булочку та чай, то ми ще утримуємо харчування. Цього року виділено на 30 відсотків більше, ніж у 2008-му.

Медицина: на ліки та харчування – мізер

Згідно із показниками бюджету, цьогоріч дорослих пацієнтів годуватимуть на 10 коп. на добу (раніше було 50 коп.), дітей – 50 коп. на добу.

– Але не варто так прямо сприймати ці цифри. У нас же ще з осені є запаси овочів та круп. Звичайно, супу з м’ясом ми не плануємо включати в раціон, – заявив начальник міськздороввідділу Валерій Литвиненко.

Така ж ситуація із медикаментами – на одне «койко-місце» в день передбачено ліків на 10 коп. (в 2008 році було 50 коп.), для інвалідів війни – 2 грн. (було 4 грн.), для дітей – 50 коп. (було – 1,40 грн.).

– Ми матимемо можливість безкоштовно надавати невідкладну допомогу у лікарнях протягом першої доби. Крім того, усім необхідним забезпечені травмпункти дитячої та третьої лікарні, кабінет невідкладної допомоги у стоматполіклініці по вулиці Київській.

Грошей на ремонти та придбання обладнання довготривалого використання цьогоріч також немає. Басейн у п’ятій лікарні збираються закрити аби економити енергоресурси. Згорнуто ряд програм, наприклад, з туберкульозу, профілактики ВІЛ/СНІДУ, репродуктивного здоров’я тощо. На протезування зубів пільговикам дали 100 тис. грн, замість 400 тисяч – тож черга просуватиметься у чотири рази повільніше.

Спорт: економимо енергоресурси

На цю галузь держава дала найменше коштів, передбачалось, що рівень забезпеченості становитиме 37%. Однак спортсменам добавили з резерву, тепер вони забезпечені на 86%, зазначають у міськфінвідділі. Зарплату виплачуватимуть на рівні минулого року, заклади працюватимуть у жорсткому режимі економії електроенергії.

Культура: добровільні відпустки і ремонт бібліотеки

Затишшя передбачається і у культурному житті міста – грошей на цю галузь дають на 15-20% менше, ніж потрібно.

– Заробітна плата виплачуватиметься на тому ж рівні, що й звичайно. Можливі заходи з економії – хтось піде у відпустку за власний рахунок на тиждень-два, – коментує пані Тетьоркіна.

У списку на ремонт лише бібліотека, що по вулиці Леніна. Його планували розпочати ще наприкінці минулого року, але не встигли.

Зарплати «заморожені»

Раніше зарплату прив’язували до «мінімалки» – остання зростає, зарплата збільшується. Тепер заробіток громадян прив’язали до суми 545 гривень – першого розряду тарифної сітки. Отже, хоча уряд передбачив зростання «мінімалки» протягом року, на зарплатах це ніяк не відображатиметься. Виключення – прибиральники та інші некваліфіковані працівники, що взагалі отримують мізер. Їм держава доплачуватиме до мінімальної зарплати. Крім цього, вперше передбачена індексація – щомісячно бюджетникам додаватимуть 30-70 гривень до зарплати.

Звідки надходять гроші до бюджету 

На соціалку додали

Пані Тетьоркіна зазначає, цьогоріч фінансування соціальних програм збільшено на 10-20%. Зокрема, передбачені кошти на матеріальну допомогу, безкоштовне харчування, перевезення на присадибні ділянки малозабезпечених, оздоровлення дітей у літніх таборах тощо. 100 тисяч гривень передбачено на громадські роботи для безробітних. Також планується виділити гроші на програму сприянню профілактики правопорушень, цивільного захисту населення, впровадження роздільного збору та сортування сміття, програму розвитку електротранспорту та інше.



 
Автор: mudraya
Теги: бюджет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх