Пірнаймо в ополонку свідомо: кременчужан закликають подбати про своє здоров'я та безпеку

18.01.2022, 18:30 Переглядів: 3 566 Коментарів: 2

 

Перед зануренням у воду не можна вживати спиртні напої, а людям з гіпертонією та цукровим діабетом купатися не можна взагалі

Купання в освяченій крижаній воді - давня традиція, і майже кожен православний християнин хоча б раз в житті купався на Водохреще. Пірнають в ополонку не лише заради духовного очищення, а й просто за компанію або з цікавостіі. Водночас лікарі закликають перш за все думати про власне здоров'я і не ризикувати зайвий раз.

Кілька корисних рекомендацій нашим читачам дала заступниця директора з медичної частини Першої міської лікарні імені О. Богаєвського Вікторія Виповська.

- Перше - і головне: ні в якому разі не поєднуйте купання з алкоголем – ні до, ні після. Також протягом місяця після будь-якої перенесеної хвороби я б не рекомендувала екстремальні перепади температури, особливо коли йдеться про COVID-19. Якщо людина ніколи не займалася загартовуванням чи моржуванням, це може призвести до загострення хронічних захворювань, до застуди або навіть пневмонії. 

Але якщо ви здорові, швидко занурьтеся, ретельно витріться та вдягніться в сухий теплий одяг. Все повинно бути добре!

На думку лікарів, в особливій зоні ризику діти та люди старші 45 років, у яких немає подібного досвіду. Медики наполегливо радять тим, хто хоче скупатися в ополонці на Водохреще, попередньо проконсультуватися з фахівцем.

Занурення в крижану воду - серйозний стрес для серцево-судинної системи, це може призвести до спазму судин або різкого підвищення тиску.

Не рекомендується купатися в ополонці й тим, хто страждає від гіпертонії, епілепсії, цукрового діабету, ревматизму, ниркової недостатності та хвороб сечовидільної системи.

Під час хрещенських купань люди іноді забувають про власну безпеку, і тому 19 січня в офіційно встановлених місцях для купання на Водохреще чергуватимуть рятувальники.

Працівники ДСНС нагадують про небезпеку купання у невстановлених для цього місцях:

  • занурюватися (купатися) треба в спеціально обладнаних ополонках біля берега, під доглядом рятувальників та медичних працівників;
  • перед купанням необхідно розігріти тіло;
  • до ополонки необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг. Краще використати черевики або вовняні носки для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціальних гумових тапочок, які також захищають ноги від гострих каменів та не дадуть вам сковзати на льоду. Ідучи до ополонки, пам’ятаєте, що доріжка може бути слизькою — ідіть повільно й уважно;
  • занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення у воду з головою не рекомендуються, тому що це збільшує втрату температури й може призвести до шоку від холоду;
  • при вході у воду намагайтеся швидко досягти потрібної глибини, але не плавайте;
  • не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
  • якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку;
  • при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;
  • після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;
  • для зміцнення імунітету й уникнення переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще з ягід, фруктів і овочів з попередньо підготовленого термоса;
  • не вживайте алкогольні напої.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

353
18 січня 2022 19:30

Чому я жодного разу не бачив, як пирнають у ополонку настоятель Лаври Паша-мерседес, або метрополлітр фсб-шного філіалу мацковського педріархату отець Онутрій?

Може тому шо ці "пірнання" - то повна дурня? 

(звісно окрім тих, хто займається т.з. "моржуванням" свідомо та системно)


21 21
642
18 січня 2022 19:57

Інформація від нормальної церкви (ПЦУ):

"Вже не перший рік ми пояснюємо, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було.

Священники звершують Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися, а саму воду освячують зовсім не «іони срібла» хреста, який у неї занурюють. І якщо під час звершення водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев’яний, то вода все одно силою благословіння Божого і благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею – агіасмою (від грец. ??????? – «святиня»).
Саме як до святині – шанобливо, з повагою і благоговінням – ми маємо ставитися до води, освяченої на Богоявлення....

...А щодо «змивання» гріхів, то нагадаємо: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви. "


19 22

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх