Безпечний зв’язок

26.11.2006, 19:11 Переглядів: 2 147
Останнім часом до сервісних центрів та салонів мобільного зв’язку потягнулися кременчужани із «хворими» на віруси телефонами. Спеціалісти пояснюють це, звичайно ж, не погіршенням погодних умов, а збільшенням власників «наворочених» мобільників та масовим розмноженням самих вірусів. У деяких випадках телефон можна вилікувати безболісно, але частіше доводиться прощатися з усією інформацією, що в ньому зберігалася..

Методи мобільної контрацепції та планування стільникового життя. Кременчуцький аспект

Про вірусні захворювання мобільних телефонів у Кременчуці «Телеграфу» розповів спеціаліст з ремонту мобільних телефонів мережі салонів «Меркатор» Сергій РАКОВИЧ.
– На сьогодні відомо більше сотні вірусів написаних спеціально для мобільних телефонів, – каже спеціаліст. – У стільниковій мережі над Кременчуком «живе» близько трьох десятків. Серед них різні модифікації cobir, comwarrior, sculls та, вибачте за назву російських творців цього вірусу, gavno. Ці «болячки» зустрічаються не лише у смартфонів (такі товстенькі телефони, що за своєю суттю представляють міні-комп’ютери), а й у будь-яких телефонах, що здатні приймати ММS-повідомлення.

Довідка Більше половини компаній по всьому світу не дають своїм працівникам у якості службових «просунуті» моделі телефонів через міркування безпеки. У ході дослідження журналу Economist Intelligence було опитано 240 компаній. 82% вважають, що острахи з приводу недостатньої безпеки у мережах мобільних операторів небезпідставні. І в результаті вірусної атаки може постраждати корпоративна інформація.

Перші симптоми та клінічна картина

Кариби стільникового моря
Один з найперших відомих вірусів – cobir, якого українські програмісти швидко перейменували в «кариба». Цей вірус властивий для смартфонів  на платформі symbian. Він гальмує роботу операційної системи та розмножується шляхом масових розсилок повідомлень. Вилікувати смартфон від цього вірусу на початкових стадіях можна за допомогою антивірусної програми, або просто видаливши його як файл.

Зроблено в Росії
Вірус з екзотичною назвою gavno – найменший за розміром серед усіх відомих. При зараженні ним у телефоні блокується якась одна кнопка, зазвичай – клавіша виклику або вибору. Великої шкоди ця тварюка не наробить, але нерви необізнаному господареві може потріпати добряче. Як і «карибів», «оце шось» виводять антивірусом або видаляючи вірус за допомогою файлового менеджера.

Привіт від оголеної білявки

Наступний вірус, що заблукав у стільниковій мережі Кременчука – comwarrior. Він явно зроблений програмістом з почуттям гумору, бо потрапивши до телефону, одразу ж починає дзвонити за «найвигіднішими» тарифами у країни близького й далекого зарубіжжя та розсилати заражені повідомлення на всі номери в телефонній книжці. Потрапити до мобільника цей вірус може з ММС-повідомленнями, що надходять, зазвичай, з невідомого номера із зазначенням в темі «SEX!!!» або «EROTIC». «Тому до сервісних центрів звертаються, в основному, чоловіки», – констатує Сергій Ракович. Вірус не лікується. Позбавитися його можна лише знищивши всю інформацію в телефоні.

Типово кременчуцький вірус

Skulls-B потрапляє в телефон через Bluetooth і після того, як необізнаний господар вирішить подивитися що ж там ховається за привабливою назвою повідомлення, починає свою темну справу. Це найбільш поширений у Кременчуці вірус. Він пошкоджує на флешках або у вмонтованій пам’яті телефону інформацію про файлову систему. Господар телефону просто не може нічого зберегти: ні картинку, ні повідомлення, ні телефонний номер; не працюють Bluetooth та інфрачервоний порт. Інші модифікації цього вірусу руйнують операційну систему та «сажають» акумулятор, бо постійно намагаються зв’язатися з іншими пристроями зв’язку без дроту. Вірус відноситься до невиліковних, у «хворому» телефоні доведеться провести повну зачистку пам’яті.

 Хіт сезону: вірус «Шолом з Ізраїлю» – всі піктограмки, телефонна книга стають написаними літерами івриту. Інших мов телефон вже не признає. Поки що не лікується.

Шляхи зараження вірусами:
1. Через Інтернет. Віруси приходять разом з поштовими розсилками у вигляді текстових файлів або ігрових програм;
2. Через Bluetooth, коли господар проходить повз заражений телефон або інші пристрої;
3. Через ММS-повідомлення – віруси чіпляються до картинки, відео- або аудіофайлу;
4. Через комп’ютер (кардридер). Зараження відбувається при перенесенні інформації з пам’яті комп’ютера в пам’ять телефону.

Методи стільникової «контрацепції»
Серед заходів щодо профілактики ураження мобільника вірусами можна порадити два основних: не відчиняти повідомлення з невідомих номерів та не встановлювати невідомо звідки затягнуті програми. Але як людина може бути впевнена, що у повідомленні від приятеля не сидить і «прицмокує язиком» вірус, готовий все зжерти? У цьому й полягає головна небезпека – без контактів немає вірусів, але без контактів немає й зв’язку.
Наступний противірусний захід – вимкнути Bluetooth, бо будь-який заражений телефон або інший пристрій в радіусі 10 метрів буде намагатися вийти на небезпечний зв’язок.
Смартфони можна забезпечити антивірусними програмами, але тут виникають свої проблеми.
– Я тестував існуючі зараз антивірусні програми, – каже Сергій Ракович. – Заселяв смартфон десятком вірусів, що є в Кременчуці. Антивіруси знайшли лише половину з них. Це своєрідна індустрія – люди бояться вірусів і платять за антивірусні програми. Телефонні хвороби, в свою чергу, постійно модифікуються, тому платити доводиться постійно.

 Аналітики дослідницької групи Gartner кажуть, що кількість користувачів бездротової електронної пошти у 2006 році становить вже 20 мільйонів, а в 2009 досягне позначки 100 мільйонів людей. При цьому ринок захисного програмного забезпечення для мобільних телефонів буде зростати на 70% щорічно і у 2008 році досягне мільярда доларів.

Лікування мобільного «друга»

Залежно від того, чим телефону пощастило заразитися, у сервісних центрах господареві запропонують залишити ту чи іншу суму.
50 гривень – повністю заміна програмного забезпечення
40 гривень – відновлення «флешок» (декілька годин)
30 гривень – форматування
20 гривень – установка файлового менеджера та лікування антивірусною програмою (півгодини)
Найстрашніше для мобільника тоді, коли вірус починає жити у прошивці, тобто там, де знаходяться файли програмного забезпечення.
Деяких карибів можна знищити своїми руками, видаливши з пам’яті телефону власноруч, але для цього треба знати, де саме вони знаходяться.
Також сума, яку доведеться залишити у мобільного лікаря, залежить від того, наскільки людина, яка звернулася, розбирається у власній проблемі. Якщо до сервісного центру прийде жіночка й скаже, що «телефон останнім часом якось дивно себе почуває», то, як кажуть спеціалісти, руки чешуться понавішувати на вуха побільше макаронних виробів та вмовити провести (за додаткову плату звичайно) додаткові лікувальні заходи. Навіть, якщо вони не потрібні та просто безглузді.

Що в майбутньому?
Зараз комп’ютерні віруси – це велика кримінальна індустрія, прибутки від якої більші, ніж прибутки всіх антивірусних компаній. Вони крадуть гроші, інформацію. Мобільні віруси поки що носять інший характер, вірусовиробники лише пробують себе у цій галузі, намагаються зрозуміти, який зиск з цього можна отримати. Наприклад, за допомогою смартфонів можна отримати доступ до свого банківського рахунку. Як тільки смартфони «підуть в люди» то можна чекати більш серйозних вірусних атак.
Тому перед тим, як обрати собі в магазині нового «друга», подумайте, а може, краще допотопну «Nokia» чи «Motorola». Віруси їм не страшні і в господарстві можуть знадобитися – гвіздок забити чи горіхи поколоти.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх