«Геморой» під відсотки

15.04.2011, 19:42 Переглядів: 6 078
Що пропонують нам на стовпах в якості «альтернативи кредиту»?.
Оголошення на стовпах та стінах приваблюють словами «мрія» та «кредит».
Фото: Станислав Константинов

«Давно маєш мрію…Але завжди бракує коштів. Звертайся!» – на таке привабливе оголошення купився Анатолій П. У результаті його мрія так і залишилася мрією, а коштів у чоловіка стало ще менше –  йому не тільки не надали позичку, але й не повертають 300 гривень першого внеску.  Чи варто зв’язуватися з послугами фірм, що збирають гроші на покупки у групах? І чи контролює  держава такі послуги, з’ясовував «ТелеграфЪ».

Стовп, що здійснює мрії

Ця історія починалася зі звичайного оголошення на стовпі. «ТК ПРОСТОФІНАНС» обіцяло гроші на здійснення мрії – «від 5 тисяч без довідки про доходи». На таке оголошення і «купився» Анатолій П. – потрібні були гроші на власний бізнес.

– Я зателефонував за номером, вказаним у оголошенні. Мені сказали, що надається кредит за дуже пільговими умовами, які не запропонує жоден банк – під 12% річних. 16 лютого я пішов до цього товариства. Мені сказали, що потрібен паспорт, код, пояснили, що потрібно буде відкрити рахунок у банку  і чекати на повідомлення, коли на нього надійде кредит. Я подивився – нібито люди теж оформлюють там документи, заповнив заявку. (Спочатку хотів взяти 50 тисяч гривень, для свого бізнесу.) Мені сказали, що служба безпеки все перевірить. Хвилин через 20 мені передзвонили, спитали, чи можу я надати документи, що підтверджують реєстрацію мого підприємства. І сказали, що слід заплатити 3,5 тисячі першого внеску. Я засумнівався і вирішив взяти 5 тисяч гривень, перший внесок склав 300 гривень, я ризикнув та  заплатив (на підтвердження своїх слів Анатолій демонструє квитанцію «оплата за послуги згідно договору», отримувач коштів – ТОВ «ТК ПРОСТОФІНАНС»). Мені пообіцяли, що я отримаю гроші через 3-4 дні: надійде лист, де буде точно вказана дата їх видачі.  Правда, мої знайомі одразу сказали, що це лохотрон. Але я для себе подумав: це не банк, а товариство, і, можливо, я купую чергу для майбутнього кредиту. 22 лютого мені надійшло повідомлення про те, що видача коштів призупинена на місяць, а збори клієнтів фірми мали відбутися 18 березня, але не відбулися. Я приїхав знову, мені сказали, що з кредитом наразі не виходить і запропонували написати заяву про розірвання договору.  Мовляв, виникли якісь проблеми, які саме – мені не пояснили. Я написав заяву. Повернути мої гроші обіцяли протягом 3-х банківських днів.  Але й досі їх не повернули. Мій знайомий каже, що це схема. Він вніс 4,5 тисячі у подібне товариство, але 8 місяців немає ні кредиту, ні його власних грошей.

«Фірма забов’язується»

При першому погляді на договір, який уклав Анатолій П., впадає у вічі разюча безграмотність того, хто його складав. «Фірма забов’язується» – таке формулювання прочитали ми у «солідному» документі, який регулює фінансові відносини з клієнтом. Але, головне, у договорі ніде не сказано, що фірма кредитує клієнта чи надає йому позику.  Надалі всі цитати – мовою оригіналу, зі збереженням орфографії та пунктуації.

«Предметом даного Договору є надання клієнту Фірми послуг, спрямованих на придбання товару, зазначеного в Додатку №1 до даного Договору, через програму лояльності організовану  Фірмою. Програма лояльності відображено у Додатку №2 до даного Договору».

Отже, «ПРОСТОФІНАНС», згідно з договором,  бере на себе зобов‘язання  «сформувати спільноту за програмою лояльності», «організовувати та проводити Загальні Збори що до надання клієнту права на купівлю Товару», «Здійснити оплату Товару на користь Клієнта Фірми, чи надати відповідну суму для придбання Товару, самим Клієнтом».

Ми довго шукали у договорі та додатках термін, протягом якого фірма гарантує оплату товару (або надання грошей). Термін у документах не вказаний, у результаті клієнт не має жодних гарантій отримання грошей чи товару «через тиждень», крім усних запевнень консультанта фірми.

У додатку ж №2 під назвою «Умови діяльності Програми Лояльності «ПРОСТОФІНАНС» йдеться про те, що клієнт ще повинен отримати «право на купівлю товару – дозвіл, який надає Клієнту Фірма в результаті проведення загальних зборів». Із клієнтів формують «Спільноти Клієнтів», кожній з яких надається номер корпорації.

Суть така: ви платите, платите, платите на рахунок фірми. З цих коштів  формується такий собі «общак» – мовою договору це називається «Фонд спільноти корпорації», з якого фірма має купити товар або надати кошти (вам або іншим клієнтам). Дана послуга надається навіть не в порядку черги, бо, згідно з договором, право придбання товару  отримує той клієнт, який вніс найбільшу суму платежів на момент проведення чергових загальних зборів.

«Дівчино, може, вам ще розказати, де ключі від сейфу лежать?»

Набираю номер ТОВ «ТК ПРОСТОФІНАНС». Приємний голос у слухавці обіцяє гроші уже під 14% річних, але це усе ж дешевше, ніж у банку.  28 березня йду назустріч до офісу фірми на вулиці Леніна. Кажу, що мені потрібен кредит на 5 тисяч гривень. Дівчина пояснює умови, а я ретельно пишу у записник: відсотки, сума щомісячного платежу, адміністративний платіж… Консультант каже, що тільки сьогодні гроші під 14%, а завтра буде вже 16, а то й 17%.

– Це на півтора роки. Плюс обслуговування та страховка. Даєте паспорт та код, заповнюєте заявку на службу безпеки… Ви будете повністю записувати мої слова? – несподівано агресивно реагує дівчина на мою прискіпливість до фінансових справ.

– А хіба я не маю права цього робити?

– Ну взагалі-то я даю консультацію… Даєте заявочку на службу безпеки, півгодини або 40 хвилин розглядається заявка. Потім якщо вони дозволяють, на ваш розрахунковий рахунок перераховуються гроші.

Дівчина цікавиться «метою моєї позики», а я – тим, як  скоро гроші перераховуються на рахунок.

– Було десь тиждень, але як зміняться проценти, то, думаю, буде швидше.

Моє прохання надати проект договору консультант ігнорує, мовляв, дасть тільки після того, як я заповню заявку і її схвалить служба безпеки. Ніякої інформації про те, що насправді я маю справу  з так званою купівлею у групах, і про те, що видача коштів тимчасово призупинена (що я вже знала з листа Анатолію П., я не почула). Натомість мене дезінформували словом «позика». Я намагаюся роздивитися документи про реєстрацію загадкового «ТК», що розміщені за спиною дівчини. Кажу, що хочу пересвідчитися у солідності фірми. І тут консультант зривається, як фурія:

– А в чому ви хочете пересвідчитися? Якщо чесно, то ваша поведінка викликає в мене підозру!..

Я «розкриваю карти», пред’являю журналістське посвідчення і запитую про клієнта П., який вже місяць не може отримати гроші (не те що тиждень, як обіцяли мені). На що чую:

– Клієнт П. написав заяву на розірвання договору... Більше я нічого пояснювати не зобов’язана.

Врешті мої намагання з’ясувати інформацію про суть послуги, яку надає спілка, закінчуються фразою консультанта:

– Дівчино, може, вам ще розказати, де ключі від сейфу лежать?

Репортер здійснював аудіозапис «консультації» і подальших розмов

«Я б не радила підписувати такий договір»

Олена ДМИТРИЧЕНКО, адвокат:

– Пані Олено, чи може людина претендувати на кредит (або позику) за умовами даного договору?

– Предметом даного договору  не є надання кредиту (або грошової позики), а тільки надання послуг, спрямованих на придбання товару в порядку, який передбачає сама фірма. А вона пропонує клієнтам «скидатися» на товар. Тобто йдеться в жодному разі не про кредит, а про так звану «купівлю в групах». Це система, збудована за принципом фінансової піраміди. Є ризик того, що клієнт виплатить майже всю суму платежу за товар самостійно, та ще й з відсотками (тобто з адміністративними витратами, як це визначено договором) перш, ніж отримає право купівлі. У підсумку людині простіше і дешевше буде самостійно за цей самий час відкласти кошти на купівлю товару.

– Чи може людина, розірвавши такий договір, хоча б повернути вже внесені гроші?

– Умови даного договору цього не гарантують. Додаток №2 до договору (стаття 8) передбачає, що клієнт має право відмовитися від нього протягом 5 днів з моменту підписання, повідомивши фірму письмово. У такому випадку клієнту протягом 30 днів повертається сума за винятком 20% внесених ним коштів. Якщо ж людина розриває договір після того, як минуло 5 днів з моменту його підписання, але до присвоєння «номера корпорації», то фірма та клієнт звільняється від виконання умов договору. При  цьому договором не передбачено, що фірма повинна повернути гроші. Якщо номер корпорації присвоєно, тоді людині не повертається один платіж за договором. Тобто договір складений так, що в будь-якому випадку клієнт при його розірванні втрачає гроші.

– Які ще недоліки ви побачили в даному договорі?

– Як на мене, цей договір складається із суцільних недоліків. Підкреслю, це не є кредитним договором, і я б не радила його підписувати, якщо людина дійсно має на меті отримання коштів у позику (а не купівлю товару в невизначений термін). Договір не містить істотної умови – терміну дії, не вказана адреса фірми, що надає послугу. Не зазначено, чи є особа, яка підписала договір від імені фірми (консультант), уповноваженою на укладання таких договорів.  До того ж, підпис міститься лише на одному додатку.

– Чи регулює держава надання таких послуг, як купівля в групах?

– Хоча купівля в групах фактично є фінансовою послугою, офіційно вона такою не визнана. Держфінпослуг робив спроби врегулювати ринок даних послуг. Так, у лютому цього року Держфінпослуг видав  розпорядження «Про віднесення операцій з адміністрування придбання в групах до фінансових послуг та затвердження ліцензійних умов здійснення діяльності з адміністрування придбання в групах, що передбачає залучення грошових коштів від фізичних осіб». Але Мінюст не зареєстрував  розпорядження Держфінпослуг (видав наказ про відмову у державній реєстрації №418/5 від 4.02.2011). І на даний час придбання товарів у групах державою не регулюється і не контролюється.

Чому ж консультант фірми надає недостовірну інформацію потенційним клієнтам?

5 квітня ми намагалися це з’ясувати. На цей час фірма вже з’їхала з вулиці Леніна (де її марно шукав Анатолій П.) на вулицю Шевченка і пропонувала гроші під 18%. Телефоном ми нарешті дізналися, що «ТК» – це торгова компанія, але чим вона торгує, так і залишилося загадкою. З чоловіком, який назвався керівником київського представництва фірми Андрієм, вдалося поспілкуватися телефоном.

– Ваші консультанти надали мені недостовірну інформацію про те, що я отримаю гроші через тиждень, хоча насправді договором не передбачений термін: ні через тиждень, ні через місяць. Ні будь-який інший, – повідомляю я.

– Хто вам таке сказав? Читайте умови договору там все розписано. Створюється корпорація клієнтів, сплачуються внески до 15 числа кожного місяця. Ніякого обману немає. Скликаються загальні збори. Вони проводяться в Києві, і не кожен клієнт має можливість туди їздити. А розподіл коштів – відповідно до сум, які перераховує клієнт, от і все.

P.S. Ми чекали тиждень. А раптом компаня таки поверне оті 300 гривень Анатолію П.? Та станом на 12 квітня гроші йому так і не повернули... Тим часом особа, що представлялася працівником компанії, телефонувала до редакції і заявляла, що їм «заважає працювати» журналіст...



 
Теги: кредит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх