Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

7.06.2016, 14:00 Переглядів: 10 822

Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

Горішньоплавнівці хочуть стати добровольчанами, наддніпрянцями або святомиколаївцями

Горішньоплавнівці обирають нову назву своєму місту. Вибирають з чотирьох варіантів: Святомиколаївськ, Наддніпрянськ, Добровольськ та Горішні Плавні. Такі назви визначили як найактуальніші на спільному засіданні депутатів міської ради, членів громадської ради, спеціалістів виконкому та представників ініціативних груп з питань перейменування міста, що пройшло 3 червня. Про це повідомляє прес-служба міської ради, що продовжує звати себе Комсомольською.

 

 

На засіданні визначилися з найактуальнішими назвами міста, згідно опитування в соцмережах, спілкуванням та опитуванням на вулицях міста та під час індивідуальних прийомів. З переліку назв, а їх було більше сотні, визначилися, згідно закону про географічні назви, і зупинилися на варіантах, які будуть запропоновані мешканцям для вибору:

 

  • Горішні Плавні,
  • Добровольськ,
  • Наддніпрянськ,
  • Свято-Миколаївськ.

 

Там же прийнято рішення провести опитування в організаціях та установах міста, визначитися з представниками, що будуть делеговані на громадські слухання.

Нагадаємо, що 1 червня депутати Верховної Ради України прийняли рішення щодо перейменування Комсомольська в Горішні Плавні. Постанова про перейменування підписана Головою ВРУ Андрієм Парубієм, опублікована в газеті «Голос України». Таким чином, рішення ВРУ набрало чинності з 3 червня.

 

 

За інформацією прес-служби Комсомольської міськради, міський голова Горішніх Плавнів Дмитор Биков 3 червня підписав позов до Вищого адміністративного суду України про визнання постанови недійсною в частині перейменування Комсомольська.

 

 

Нові назви активно обговорюються в соціальних мережах. З'явилось навіть обґрунтування доцільності тієї чи іншої назви. Ось як користувачі соцмереж пояснюють переваги кожного з варіантів:

 

Горішні Плавні

Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

 

Місто – Горішні Плавні, жителі – горішньоплавнівці.

 

 

В підтримку Горішніх Плавнів користувачі соціальних мереж приводять офіційну версію з сайту Інституту Національної пам’яті.

 

Горішні Плавні були центром великої «хутірської агломерації» на місці майбутнього Комсомольська — єдине серед хуторів село (чи сільце), у якому від 1898 р. існувала церква (Миколаївська), єдина на всю округу (на мапі видно, що у 1931 р. цю церкву ще не було зруйновано).

Горішні Плавні — топонім, що походить не від імен-прізвищ, а вказує на характер місцевості (за розповідями, плавні біля Дніпра ділили на нижні й верхні (горішні); від цього й назви сіл: Горішні Плавні та Нижні Плавні).

Від центру колишнього Комсомольська те місце, на якому до 1972 р. розташовувалися Горішні Плавні, віддалене приблизно на 3 км. 11.04.1972 р. рішенням Полтавського облвиконкому село Горішні Плавні було «виключено з облікових даних» як неіснуюче.

 

 

Отже, формально кожне з поселень, що знаходились на місці Комсомольська, має право на подовження свого життя, принаймні, у назві міста, яке, разом з індустріальним гігантом, було побудоване на землях цих поселень, часто всупереч бажанню їх мешканців. Але передати свою назву місту зможе лише одне з цих поселень – Горішні Плавні, історичний та адміністративний (як центр сільради) центр цієї агломерації. Цим актом, хоч частково, буде відновлено історичну справедливість.

 

 

Святомиколаївськ

Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

 

Місто – Святомиколаївськ, жителі – святомиколаївці.

Назву запропонували представники церкви, які прийшли на засідання міської ради.

Назвати місто на честь Святого Миколая – зробити гарний подарунок своїм дітям та онукам, запевняють вони. Цей святий визнаний в усьому християнському світі. Всі знають про день Святого Миколая, дарують чи отримують «миколайчики» щороку. Теплий, добрий святий завжди був покровителем усіх, хто потребував підтримки та допомоги. Його заступництво може стати у пригоді. Запропонована назва – унікальна. Ані Святомиколаївська, ані Святониколаєвська у світі нема.

У місті вже є храм Святого Миколая, красивий і дуже відомий. Є пам’ятник Святому Миколаю. Церква побудована на заміну тої, що зникла разом із селом Горішні Плавні.

Прихильники такої назви переконані, що у Святомиколаївську заживуть, «як у святого за пазухою». Ще одним з аргумантів приводять зайвий привід для гарного нового свята у місті – додатковий «день міста» у храмове свято 19-го грудня!

 

Добровольськ

Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

 

Місто – Добровольськ, жителі – добровольчани.

Ця назва – багатозначна і об’єднує історію колишнього Комсомольська з давніх часів до сьогодення.

Добровольцями були першозасновники міста. Направлення на будівництво нових міст у радянські часи не було примусовим. Тож батьки та діди горішньоплавнівців мали вибір – їхати будувати нове місто на Дніпрі чи ні.

У місті вже є вулиця Добровольського. Її назвали на честь героя, льотчика-космонавта Георгія Добровольського. Втім, прізвище «Добровольський» і для України в цілому, і для нашої місцевості значить значно більше. Вчений-математик, доктор фізико-математичних наук В’ячеслав Добровольський – почесний академік НАН України, Соросовський професор, лауреат премії імені Ярослава Мудрого, академік Нью-Йоркської АН. Анатолій Добровольский – архітектор, автор проекту Хрещатика. І хоча два останніх не мають відношення до Комсомольська – при пошуках в Інтернеті на прізвище «Добровольський» інформація про них надасть додаткової поваги до нашого міста, де дбайливо ставляться до освіти та науки.

Добровольцем на фронт у часи Другої світової війни пішли тисячі наших дідів та прадідів, які визволили нашу землю від фашистів, подарували нам можливість народитися на своїй землі, жити вільно, зберегти свою мову та культуру.

У наш час добровольці стали основою супротиву нашої країни зовнішньому агресору. Військові-добровольці – це основа нашої діючої армії. Волонтери-добровольці – основа боєздатності нашої армії. Уся країна знає наших Ксенію Бикову, Анатолія Гілевича, Світлану Журило. Добровільно і безкоштовно віддати частинку своєї душі, свій час на допомогу суспільству – так живе багато комсомольчан. Гості кажуть, що місто наше дуже гостинне і люди добрі і щиросердні, тож звернутися по допомогу можна до кожного перехожого.

Перша частина назви – «добро». Друга – «воля». Місто добрих, але дуже сильних і вольових людей – хіба це не добре?

 

Наддніпрянськ

Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

 

Місто — Наддніпрянськ, жителі — наддніпрянці.

Назва міста – від річки Дніпро, біля якої воно розташоване. Нейтральна назва, яка переживе віки. Місто над Дніпром – Наддніпрянськ.

Прихильники такої назви все ж застерігають, що в Україні дуже багато великих та малих населених пунктів названі на честь річки Дніпро (Дніпровське, Дніпро, Верхньодніпровськ, Придніпровське). І висловлюють побоювання, що колишній Комсомольськ загубиться у цій великій групі споріднених назв. Адже закон про географічні назви (не плутати із законом про декомунізацію) передбачає унікальні і неповторні назви географічних об’єктів, що перейменовуються.

 

Все ж, згідно опитування, проведеного в группі “Новини Комсомольська Online”, серед відвідувачів спільноти лідирує саме назва “Наддніпрянськ”.

 

Комсомольськ vs Горішні Плавні: жителі обирають своєму місту іншу назву

Теги:

А яка назва більш за все подобається Вам?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх